Türk iş ve inşaat makinaları üreticileri dünya devleriyle yarışıyor

Türk iş ve inşaat makinaları üreticileri dünya devleriyle yarışıyor
Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu nezdinde Moskova’da gerçekleştirilen dünyanın en büyük iş ve inşaat makineleri ve teknolojileri fuarı CTT...

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu nezdinde Moskova’da gerçekleştirilen dünyanın en büyük iş ve inşaat makineleri ve teknolojileri fuarı CTT EXPO’23’e katıldı.

Sektörün önde gelen isimleri ile CTT EXPO’23’te yer almaktan mutluluk duyduklarını belirten İMDER Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve İSDER Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Karataş, “Sektör olarak Avrupa, Orta Doğu, Rusya, Kuzey Afrika ve Orta Asya pazarları başta olmak üzere toplamda 133 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2022 yılı ihracatımızdaki başlıca ülkeler Rusya, Almanya oldu. İş makinaları sektöründe önemli bir konumda olan Almanya’ya makina ihracatı yapıyor olmamız Türk makina sektörünün dünya ile entegrasyonu noktasında önemli bir gösterge” dedi.

Karataş, gelişmiş ve gelişmekte olan pazarların tamamına yakınına yaptığı ihracat ile kendini kanıtlayan iş makinaları sektörünün, sanayi üretimindeki payı, dışa açılma ve yatırım gibi konularda Türkiye’de en önemli sektörlerin arasında yer aldığını vurguladı.

Bu yıl 21’incisi düzenlenen fuarda İMDER sektörün önemli oyuncuları arasında yer alan üye firmalarını ziyaret etti. Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar CTT Expo Fuarı kapsamında İMDER üye firmalarını stantlarında ziyaret ederek iş ve inşaat makinaları sektör temsilcileriyle bir araya geldi. İMDER Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve İSDER Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Karataş, fuar kapsamında İMDER’in uluslararası kardeş derneklerinden olan CCMA-Çin İş Makinaları Derneği ile bir araya gelerek 2023 yılının Eylül ayında gerçekleştirilecek BICES 2023 Fuarı üzerine görüş alışverişinde bulundular.   

“İşinin ehli mühendislerimiz var”

İhracat yaptıkları ve yapacakları ülkeler hakkında bilgi veren Karataş, “Türk iş ve inşaat makinaları sektörü olarak, pazar büyüklüğü olarak Avrupa’da yedinci, dünyada ise 11’inci sıradayız. Türkiye’de işinin ehli pek çok mühendisimiz var, ürettiğimiz üstün kaliteli makinalarla küresel rekabette önemli bir oyuncuyuz” ifadelerini kullandı. İMDER ailesi olarak sektörün nabzını tuttuklarını, sektörel yenilikleri ve gelişmeleri takip ettiklerini belirten Karataş, “İş ve inşaat makinaları üreticileri son birkaç yıldır Güney ve Orta Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda gibi okyanus aşırı pazarlarda da faaliyet göstermeye ve bu pazarlara hızlı bir tempo ile nüfuz etmeye başladılar. Tüm gelişmeleri gözlemleyerek, sektörü iyi analiz etmeye ve yurt dışındaki partnerlerimizle yakın iş birliği içinde olmaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda, iş ve inşaat makinaları sektörü ile ilgili en önemli ve pazar açısından üyelerimize en faydalı, nitelikli fuarlara, uluslararası organizasyonlara katılmaya özen gösteriyoruz” dedi.

Sivil toplum kuruluşları ve devletin teşviklerinin imalatçıların cesaretini artırdığını belirten Serkan Karataş, “Devlet teşvikleri Türk firmalarının dünya pazarında iyi bir noktaya gelmesine büyük katkı sağladı. Bazı coğrafyalarda birçok iş makinası ve alt sektörlerde lider pozisyonlarda olan üyelerimiz var. İMDER köklü geçmişinin verdiği güç, sektörüne olan hakimiyeti ve daha fazla üreten daha güçlü bir Türkiye vizyonunun ışığında, Türk markasının gücünü her platformda göstermek için yeni çalışmalara imza atmaya devam edecektir” diye konuştu.

“Rusya ve Ukrayna vazgeçilmez pazarlarımız”

Karataş, Rusya ve Ukrayna'nın Türk iş makinası sektörü için vazgeçilmez iki ülke oluğuna değinerek şunları söyledi:

“Hem Rusya’da hem Ukrayna'da mühendislik firmalarımız, yatırımlarımız, ortaklarımız, bayilerimiz var. Makinelerin endüstrideki hayati önemi, performans ve fiyat ekseninde rekabetçiliği kadar, servis, yedek parça ve bakım onarım hizmetlerinin hızını da başat karar unsurlarından biri haline getiriyor. Bu bakımdan komşuluk ve seyahat kolaylığı hem kullanıcıya hem de makine imalatçısına önemli bir avantaj sunuyor. Bu sebeple bütün komşularımız sektörümüz için çok değerli ve vazgeçilmezdir.” 

“Sektörümüzde grafik her anlamda yükseliyor”

Serkan Karataş yeni dönemde iş makinaları sektörüne dair beklentilerini ve geçmiş dönem dair değerlendirmelerini şu cümlelerle aktardı: “Pandemi sonrası sektörümüzde her anlamda yükselen bir grafik hâkim. Pandeminin ardından üst üste büyüme gösteren sektörümüz geleceğe ve ülkemize yaptığımız ve yapacağımız yatırımlarımıza güvenle bakmamızı sağlıyor. 2022 öncesi yıllardaki krizlere bağlı ötelenmiş olan talebin etkisi, 2022 sonrasındaki iş makinası motorlarında yaşanan Faz V geçişinden kaynaklı tüketicilerin satın alma taleplerini erkene çekmeleri gibi önemli faktörlerden ötürü satışlarda artış gözlemlendi. İş makinaları sektörü olarak 2022 yılını toplam 11 bin 43 adetlik yeni makina satışıyla tamamladık, 2023 yılına da son derece güçlü satış rakamlarıyla başladık. İMDER Online rakamlarına göre yılın Ocak’ta 795, şubat ayında 856, Mart’ta 1.412 ve Nisan ayında da 1.174 iş makinası satışı yapıldı. İlgili mevzuatlar sürekli gelişiyor, AB mevzuatı ile paralel ilerlemeye özen gösteriliyor. Her geçen dönemde yerli yeni sektör temsilcileri aramıza katılıyor, bu da Türkiye gibi gelişme olan bir ülke için yeni yatırımları beraberinde getiriyor. Yeni dönemde devletin veya özel sektörün yaptığı veya yapacağı şu an gündemde olan tüm projeler için sektörümüzün gücü ve kapasitesi mevcut. İMDER olarak; üye firmalarımızla üzerimize düşeni yapmayı büyük bir heyecan ve hevesle bekliyoruz.”

Moskova’dan sonra sıra İstanbul’da 

“Küresel ölçekte rekabet eden Türk iş, inşaat ve istif makinaları sektörü olarak hem üretimde hem ürünlerimizde yeni teknolojilere ayak uydurmaya devam etmek, sesimizi tüm dünyaya duyurabilmek adına en büyük motivasyonlarımızdan biri” şeklinde konuşan Karataş sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu hedeflerimize ulaşabilmek adına, alanında uzman paydaşlarımızın katkılarıyla oldukça yoğun bir ajandayı ve eş zamanlı pek çok projeyi birlikte yürütüyoruz.  İş makinaları sektörünün yerli ve yabancı temsilcilerini bir araya getiren İMDER ve İSDER’in ana destekçisi olduğu KOMATEK 2024 Fuarı 29 Mayıs-1 Haziran 2024 tarihinde İstanbul Fuar Merkezi'nde 17.kez kapılarını ziyaretçilerine açacak. Asya kıtasının en büyük iş makinaları fuarları arasında gösterilen ve İMDER'in Çin’deki kardeş derneği olan CCMA-Çin İş Makinaları Derneği ve ilgili Çin devlet kurumları tarafından organize edilen BICES 2023 Uluslararası İş, İnşaat ve Madencilik Makineleri Fuarı da Çin’in Pekin şehrinde 20-23 Eylül 2023 tarihleri arasında NCIEC-New China International Exhibition Center alanında gerçekleştirilecek. Ayrıca 3-4 Ekim’de elektrifikasyon, dijitalizasyon, otonom makinalar, endüstri 4.0 ana başlıkları çerçevesinde İMDER & İSDER olarak 3. Uluslararası İş ve İstif Makinaları Kongresi ve Kiralama Zirvesi’ni hayata geçireceğiz.”