Türkiye tahıl ithalatında şampiyon oldu: Çiftçi, TMO kapısında sıra bekliyor

Türkiye tahıl ithalatında şampiyon oldu: Çiftçi, TMO kapısında sıra bekliyor
Tahılda hasat zamanı çoktan geçti ancak pek çok üretici randevu alamadığı için hala ürününü Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) veremedi. TMO'nun depolarının ithal tahıllarla dolu olduğu, bu sebeple de yerli üreticinin ürünlerini...

Tahılda hasat zamanı çoktan geçti ancak pek çok üretici randevu alamadığı için hala ürününü Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) veremedi. TMO'nun depolarının ithal tahıllarla dolu olduğu, bu sebeple de yerli üreticinin ürünlerini almakta zorluk yaşadığı öne sürülmüş ancak bu iddialar TMO tarafından yalanlanmıştı.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım ise bu iddianın doğruluğuna işaret eden bir veriyi sosyal medya hesabından paylaştı. Yıldırım paylaşımında Türkiye'nin Rusya'dan tahıl ithal eden ülkeler arasında bu yıl 1. sırada yer aldığını ifade etti. Yıldırım "Türkiye, Rus tahılı ithalatında şampiyon oldu Türkiye’nin Rusya’dan ithal ettiği tahıl miktarı 12,6 milyon tona ulaştı. Rusya’dan 2022/23 sezonunda en fazla tahıl ithalatı yapan ülkeler(milyon ton) Türkiye: 12,6 Mısır: 8,4 İran: 6,4 Suudi Arabistan: 3,1 Cezayir: 2,1" dedi.

CHP'li Gürer: İthalatçı anlayıştan yeniden çiftçi karagün dostu konumuna ermelidir

TMO’nun yanlış uygulamaları nedeniyle, tüccara düşük fiyattan buğday satmak zorunda kalan üreticinin, bugünkü piyasa koşullarında sattığı fiyatla önümüzdeki Kasım-Aralık ayında yeniden ekim yapmasının artan girdi maliyetleri ile mümkün görünmediğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle devam etti:

“O nedene TMO, çiftçiden buğday almalı; İthalatçı anlayıştan yeniden çiftçi karagün dostu konumuna ermelidir. Çiftçi yalnız tüccara mahkum edilirse önümüzdeki dönemde sıkıntılar daha da artar. Piyasayı dengelemek çiftçiyi korumak iktidarın görevidir Bu süreçte TMO eliyle doğru planlanmalıdır.. O nedenle TMO; bir an önce randevu sisteminde tıkanmaları aşıp çiftçinin buğdayını almalıdır” Gürer ayrıca "TMO bu yıl daha buğday hasadı olmadan ilk beş ayda 6,5 milyon ton buğday ithal etti." bilgisini verdi.