"Yabancı yatırımcı ortodoks politikalara dönülmesini bekliyor"

"Yabancı yatırımcı ortodoks politikalara dönülmesini bekliyor"
Fransız bankacılık grubu Societe Generale’nin CEEMEA Baş Stratejisti Marek Drimal Türkiye’de şu anda uygulanan ekonomik modele ilişkin büyük belirsizlik ve dengesizlikler nedeniyle uluslararası finansal yatırımcıların katılımının...

Fransız bankacılık grubu Societe Generale’nin CEEMEA Baş Stratejisti Marek Drimal Türkiye’de şu anda uygulanan ekonomik modele ilişkin büyük belirsizlik ve dengesizlikler nedeniyle uluslararası finansal yatırımcıların katılımının rekor düşük seviyelerde olduğunu, yabancının ortodoks politikalara geri dönüş beklentisi içinde olduğunu söyledi.

Ekonomim gazetesinden Elif Karaca'nın haberine göre Drimal “Uygulanan ekonomik modele ilişkin büyük belirsizlik ve dengesizlikler nedeniyle uluslararası finansal yatırımcıların katılımı rekor düşük seviyelerde. Yatırımcılar, TL’nin çekiciliğini artırarak ekonomiyi yavaşlatacak, bu şekilde büyük dengesizlikleri çözüme kavuşturacak ortodoks politikalara dönülmesi beklentisi içinde” dedi.

"İhracatta toparlanma zor"

Dmiral "Yaklaşan turizm sezonunun geçen yıl olduğu gibi bu yaz da Türkiye’ye döviz girişini artırmasını bekliyoruz. Önde gelen ekonomilerde yaz tatili talebinin güçlü olmasını bekliyoruz. Türkiye’nin de turist akınından faydalanması muhtemel görünüyor. Kanaatimizce, beklenen döviz girişi TL üzerindeki baskıları azaltacaktır. Ancak diğer taraftan, ABD ekonomisinin önümüzdeki yılın başlarında yavaşlayarak resesyona girmesini, Avrupa’da ise iki yıllık bir zayıf büyüme süreci bekliyoruz. Çin’in ekonomik toparlanması beklenenden daha zayıf. Böyle bir ortamda Türkiye’nin ihracatında önemli bir toparlanma zor olabilir. Bununla birlikte, ekonomik dengesizliklerin düzeltilmesi küresel ekonomi yeniden toparlandığında mutlaka meyvelerini verecektir." ifadelerini kullandı.