Yabancı yatırımcı Şimşek-Erkan atamalarını satın almıyor: "Bu filmi daha önce gördük"

Yabancı yatırımcı Şimşek-Erkan atamalarını satın almıyor: "Bu filmi daha önce gördük"
Ekonomide uygulanan heteredoks politikaların enflasyonu ve döviz kurlarındaki artışı tetiklemesi ve Merkez Bankası'nın "arka kapı"dan döviz satışıyla rezervlerini eritmesi sonrasında yeni dönemde piyasalar normale dönüşü bekliyor....

Ekonomide uygulanan heteredoks politikaların enflasyonu ve döviz kurlarındaki artışı tetiklemesi ve Merkez Bankası'nın "arka kapı"dan döviz satışıyla rezervlerini eritmesi sonrasında yeni dönemde piyasalar normale dönüşü bekliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek'in Merkez Bankası'na ise Hafize Gaye Erkan'ın atanmasıyla gözler artık yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönüp, dönmeyeceğine çevrildi. Her iki isimde uluslararası finans çevrelerinde kredibilitesi bulunan isimler. Ancak buna karşın yabancı yatırımcıların halen Türkiye'ye karşı temkinli davrandığı belirtiliyor.

Bloomberg’e konuşan küresel yatırım şirketi Ninety One’ın yöneticilerinden Thys Louw, Naci Ağbal tecrübesini hatırlatarak “Bu filmi daha önce gördük” dedi. Louw ayrıca Şimşek-Erkan ikilisine ne kadar alan açılacağını da sorguluyor. Louw, Şimşek’in atanmasını ‘iyimser bir gelişme’ olarak nitelendirirken ‘değişimle’ ilgili açık işaretler belirene kadar da temkinli yaklaşmaya devam edeceğini dile getirdi.

Ağbal, para politikasında genel kabul görmüş uygulamaları tercih eden, bu sebeple, enflasyon tehlikesi karşısında politika faizini artıran bir MB başkanıydı. Para politikasında Erdoğan’la ters düşmüş ve sonrasında bir gece kararnamesiyle görevden alınmıştı. Ağbal’ın yerine de eski AKP milletvekili Şahap Kavcıoğlu atanmıştı. Ağbal, başkanlık koltuğunda sadece dört ay oturabilmişti.

"İşler yoluna girince eski huyuna dönebilir"

Varlık yönetim şirketi UBP’nin yöneticilerinden Peter Kinsella’ysa "işler yoluna girdikten" sonra Erdoğan’ın eski politikalarına dönebileceği yönünde uyardı: “Ortak düşünce, Erdoğan’ın ortodoks bir politika duruşu benimsemesi gerektiği çünkü seçenekleri tükendi. Ama işler istikrara kavuşur kavuşmaz son yirmi yıldır her durumda olduğu gibi eski davranışına geri dönme riski var.”

İlk PPK 22 Haziran'da

Öte yanda gözler Merkez Bankası'nın yeni başkanıyla ilk faiz toplantısına çevrildi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) 22 Haziranda faiz kararını verecek. Küresel bankalar TCMB'den sert faiz artışı bekliyor.