Yarınki faiz kararını verecek olan PPK üyeleri ne kadar maaş alıyor?

Yarınki faiz kararını verecek olan PPK üyeleri ne kadar maaş alıyor?
Tüm piyasalar Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı faiz kararına kitlendi. Ancak Merkez Bankası'nda Para Politikası Kurulu (PPK) üyeleri halen tartışma konusu...Yeni dönemde rasyonel politikalara dönüşe ilk adım için Merkez...

Tüm piyasalar Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı faiz kararına kitlendi. Ancak Merkez Bankası'nda Para Politikası Kurulu (PPK) üyeleri halen tartışma konusu...

Yeni dönemde rasyonel politikalara dönüşe ilk adım için Merkez Bankası'nın faiz kararı bekleniyor. Yarınki toplantı için herkes faiz artışına "kesin" gözüyle bakıyor. Ancak Merkez Bankası yarın ki kararını, önceki dönemde PPK'da yer alan ve enflasyonu yüzde 85'lere çıkaran faiz indirim kararlarında imzası bulunan isimlerle alacak.

Merkez Bankası Başkanı'nın değişmesine karşın PPK üyelerinin aynı kalması, yeni dönemde Türkiye'nin yabancı yatırımcılara karşı kaybettiği güveni geri kazanması önünde engel olarak duruyor.

Faizin yüzde 20’den yüzde 8,5’a çekildiği süreçte eski Başkan Kavcıoğlu’nun ekibinde yer alan PPK üyeleri; Dr. Emrah Şener, Mustafa Duman, Taha Çakmak, Prof. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu görevlerine devam ediyor. Bilindiği gibi faiz kararı PPK toplantısında sadece başkanın kararıyla alınmıyor. Para Piyasası Kurulu’nun oy çoğunluğuyla alınıyor.

TIKLAYIN- Rasyonele dönüş için TCMB’de başkan tamam, ya PPK üyeleri?

"Ne denirse onu yapıyorlar"

PPK üyelerinin yarın beklenen faiz artışı kararında da imzaları bulunacak. Bu durum yasaya göre bağımsız olan ve bağımsız olması hayati önem taşıyan Merkez Bankası'na yönelik hem içeride hem de dışarıda "PPK üyeleri yukarıdan ne denirse onu yapıyorlar" algısının oluşmasına neden oluyor.

Bu durum pek çok ekonomist tarafından da geçtiğimiz dönemlerde eleştiri konusu olmuştu.

Ne kadar maaş alıyorlar?

Net olmamakla birlikte Merkez Bankası başkan yardımcıları 134 bin lira maaş artı 89 bin lira ek ücretle birlikte brüt yaklaşık 224 bin lira kazanıyor. Yönetimde olmayan PPK üyeleriyle Meclis üyeleri 107 bin 500 lira civarında aylık alıyor.

Bingöl: Olan yine bizim vergilerimize oluyor

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl bugün Twitter'dan yaptığı paylaşımda söz konusu duruma dikkati çekerek şu ifadeleri kullandı:

"Son 1,5 yıldır sürekli faiz indirimi yapan Para Politikası Kurulu bakalım yarın ne yapacak? Aynı Kurul bu sefer sadece Başkan değişti diye faizi artıracaksa, bu Kurul üyelerine her ay neden bu kadar para ödeniyor? Ve olan yine bizim vergilerimize oluyor…"

Karatepe: Yarın sabah PPK üyelerinin değiştiğine ilişkin bir karar görür müyüz?

İktisatçı Yalçın Karatepe de Twitter hesabından "Yarın sabah Resmi Gazete'de PPK üyelerinin değiştiğine ilişkin bir karar görür müyüz?" diye sordu. Soruyu cevaplayan Ekonomist Uğur Gürses de "Görmeliyiz" yanıtını verdi.