Barışcan İğrek

Barışcan İğrek

Fenerbahçe Beko büyük bir iş başardı

ING Basketbol Süper Ligi’nde 2021-2022 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan ekip Fenerbahçe Beko oldu.

Üst üste ikinci Euroleague şampiyonluğunu kazanarak ülkemize büyük bir gurur yaşatan Anadolu Efes ile normal sezonu lider tamamlayarak saha avantajını eline alan Fenerbahçe Beko, Play Off final serisinde karşı karşıya geldi.

İki taraf adına da oldukça değişken performansların parkeye yansıdığı final serisini 3-1’lik üstünlük ile tamamlayan Fenerbahçe Beko, tarihindeki 10. şampiyonluğunu elde etti.

Play Off çeyrek final serisinde, sezonun çıkış yapan takımlarından biri olan Eurocup finalisti Frutti Ekstra Bursaspor ile karşılaşan Fenerbahçe Beko, seriyi 2-1 kazanarak adını yarı finale yazdırdı.

Yarı finalde ise rakip, başarılı Koç Selçuk Ernak liderliğinde iyi bir sezon geçiren Darüşşafaka idi. Beklediğim heyecan düzeyinden çok uzak bir havada oynanan seriyi de 3-1’lik üstünlükle tamamlamayı başaran Fenerbahçe Beko, tüm konsantrasyonunu Anadolu Efes ile oynanacak final serisine odakladı.

Anadolu Efes cephesinde ise, Euroleague ve Basketbol Süper Ligi’ndeki sıkışık maç takvimi nedeniyle yorgunluk faktörü ön plana çıktı.

Yorgunluğa ek olarak, üst üste ikinci kez kazanılan Euroleague şampiyonluğu sonrası takım içinde oluşan rehavet duygusu da kendini gösterdi.

Play Off çeyrek final serisinde Pınar Karşıyaka’ya 2-1’lik üstünlük kurarak yarı finale yükseldiler. Yarı final serisinde de Galatasaray NEF’i 3-2’lik üstünlük sağlayarak
geçtiler ama özellikle bu seride, Anadolu Efes takımının fiziksel yorgunluğu çok net olarak dikkati çekti.

Fenerbahçe Beko-Anadolu Efes finaline geçecek olursak…

Final serisinin ilk iki maçı Fenerbahçe Ülker Spor ve Etkinlik Salonunda oynandı. Fenerbahçe Beko, elde ettiği saha avantajını çok iyi kullandı. Takım ile taraftar arasında müthiş bir bütünleşme sağlandı.

Sezon sonu -çok büyük ihtimalle- takımdan ayrılacak olan Jan Vesely ile Nando De Colo parkeye müthiş bir performans yansıttılar. Takımın yerli oyuncuları Metecan Birsen, Melih Mahmutoğlu ve Şehmus Hazer de ellerinden gelen katkıyı vererek bu ikiliyi desteklediler.

Buna karşılık, ilk iki maçta yokları oynayan bir Anadolu Efes izledik. Yorgun ve final serisine odaklanamamış bir görüntü verdiler. Hal böyle olunca, Fenerbahçe Beko seride 2-0 öne geçti.

Serinin üçüncü ve dördüncü maçları, Anadolu Efes’in ev sahipliğinde Sinan Erdem Spor Salonunda oynandı.

Üçüncü maçta daha derli toplu bir Anadolu Efes izledik. Skorer kısa oyuncular Shane Larkin ile Elijah Bryant’ın etkili oyunu Anadolu Efes’e galibiyeti getirdi. Böylece seri 2-1’e gelmiş oldu.

Dördüncü maçta, Fenerbahçe Beko’nun direksiyonda olduğu bir oyun oynandı. Üçüncü çeyreğin ortalarına doğru Anadolu Efes oyuna ortak olsa da, bu noktada sazı
eline alan Melih Mahmutoğlu, peş peşe bulduğu üç sayı isabetleriyle takımının farkı açmasına yardımcı oldu.

Son çeyrekte ise, son yılların en kötü Anadolu Efes performansını izledik. Özellikle hücum oyunlarında, ne yaptıklarını bilmez bir görüntüleri vardı. Sayı farkının açılmasının da bu etkisiz görüntüde etkisi vardı tabiki.

Serinin dördüncü karşılaşmasını da kazanan Fenerbahçe Beko şampiyonluğunu ilan ederek 10. kez bu mutluluğu yaşamış oldu.

Fenerbahçe camiasını gönülden tebrik ediyorum. Euroleague’de Play Off’lara bile kalınamaması nedeniyle yaşadıkları hayal kırıklığını, ING Basketbol Süper Ligi’ni şampiyon olarak tamamlayarak telafi ettiler.

Gelecek sezon, Euroleague’de “Dörtlü Final” oynama hedefiyle yola çıkacaklar. Her sezon olduğu gibi…

Bu hedefe ulaşmak için de yaz transfer dönemini çok iyi geçirmeliler. Pierria Henry’in, Euroleague için ideal bir oyun kurucu olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla, iyi bir oyun kurucu transferinin “olmazsa olmaz” derecede bir önem taşıdığını düşünüyorum. İlgililere duyurulur…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barışcan İğrek Arşivi