Barışcan İğrek

Barışcan İğrek

Yanlışlar zinciri

Peş peşe alınan başarısız sonuçların ardından Beşiktaş ile teknik direktör Şenol Güneş'in yolları ayrıldı.

Ayrıca Beşiktaş yönetimi, son dönemde oldukça yoğunlaşan taraftar tepkileri sonrası olağanüstü seçimli genel kurula gitme kararı aldı.

Aslında, Başkan Ahmet Nur Çebi için herşey çok güzel başlamıştı. Çok büyük bir destek ile göreve başladı. Camia arkasında idi.

Teknik direktör Sergen Yalçın önderliğinde 2020-2021 yılını şampiyon olarak tamamladılar. Aynı yıl, Türkiye Kupası şampiyonluğu da elde ettiler.

Bu şampiyonlukların ardından yaşanan süreç, -bana göre- Ahmet Nur Çebi açısından sonun başlangıcı oldu.

Takımı şampiyon yapan -camianın evladı- Sergen Yalçın ile yapılan sözleşme yenileme görüşmeleri uzadıkça uzadı. En sonunda anlaşma sağlandı ama karşılıklı olarak güven duygusu zedelenmişti. Nitekim, birkaç ay sonra Sergen Yalçın ile yollar ayrıldı.

Sergen Yalçın'ın ardından kısa bir süre Önder Karaveli ile çalışıldı. Önder Hocadan sonra takımın başına Fransız teknik direktör Valerien Ismael geçti.

Sergen hoca gibi başarılı bir ismin ardından Valerien Ismael gibi sıradan bir teknik direktör nasıl tercih edilir, anlamış değilim! Ciddi bir başarısı ve teknik direktörlük kariyerinde çalıştırdığı üst seviye bir kulüp yoku. Hangi kriterler göz önüne alınarak bu tercihin yapıldığını kimse anlayamadı.

Günümüze dönecek olursak...

22.07.2023 tarihinde Gazete Pencere’ deki köşe yazımda, transfer sürecindeki gecikmeler, belirsizlikler ve camia içindeki gergin hava nedeniyle Beşiktaş'ı şampiyonluk yarışında sıkıntılı günlerin beklediğini yazmıştım.

Çünkü, son günlerde birçok Beşiktaş muhabirinin belirttiği üzere "Perşembe’nin gelişi Çarşamba'dan belliydi!"

Kendimi bildim bileli Dünya futbolunu takip etmeye çalışıyorum. Bu kadar yanlış bir transfer stratejisi ve bilinçsiz bir takım planlamasını çok ender gördüm.

Sezon başında iki sakat futbolcu transfer edildi. Stoper Lyanco ve orta saha Alex Oxlade Chamberlain...

Sağlık kontrolünü geçemeyen Lyanco ile resmi sözleşme imzalanmadı. Sıkıntılı bir sakatlık geçmişi bulunan Chamberlain ile de 3 yıllık sözleşme imzalandı.

Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe gibi büyük hedefleri olan kulüplerin, sakatlık geçmişi kabarık oyuncularla ilgilenmesini doğru bulmuyorum. Büyük hedeflere, hazır ve iştahını kaybetmemiş oyuncularla ulaşabilirsiniz.

Beşiktaş defansının dört kritik ismi... Arthur Masuaku, Omar Colley, Daniel Amartey ve Eric Bailly. Ocak ayında başlayacak Afrika Kupasında takımları için ter dökecek. Hal böyle olunca Beşiktaş'ın defans hattı, turnuvanın devam edeceği 1 ay boyunca sıkıntılı günler yaşayacak.

Beşiktaş yönetimine sormak istiyorum. Defans hattını bu isimlerle oluştururken Afrika Kupası’nın sıkıntı yaratacağını düşünmediniz mi? 1 ay boyunca stoper hattını kimlerden oluşturmayı planlıyorsunuz? Çok büyük bir planlama hatası. Bana göre, Daniel Amartey yerine daha üst düzey bir stoper alınabilirdi.

Öte yandan, yaz transfer döneminde imza aşamasına getirilen Halil Dervişoğlu'nun Galatasaray'a kaptırılması da taraftarları kızdıran bir başka gelişme idi.

Ahmet Nur Çebi, Beşiktaş'a büyük hizmetlerde bulunan bir başkan. Bir sezonda üç kupa kazandı. Kulübe önemli sponsorluklar kazandırdı. Elinden geldiği kadar kulüp ekonomisini doğru yönetmeye çalıştı.

Kulübün ekonomik olarak darboğazda olduğu bir dönemde evlerini ipotek ettiren fedakar bir başkan...

Ancak, Sergen Yalçın önderliğinde kazanılan şampiyonluktan sonra transfer, teknik direktör seçimi ve planlama konusunda büyük yanlışlar yapıldı. Bu kadar büyük yanlışların yapıldığı bir organizasyonda fatura her zaman kulübün liderine kesilir.

Takımın saha dışındaki lideri kulüp başkanı, sahadaki lideri ise teknik direktördür. Teknik direktör gitti, başkan gidecek mi göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barışcan İğrek Arşivi