Barışcan İğrek

Barışcan İğrek

Anadolu Efes güç kaybetti

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Liginde yeni sezon start aldı ve ilk 5 hafta tamamlandı. Son şampiyon Anadolu Efes dahil birçok takım, kadrolarında radikal değişikliklere imza attı.

Basketbol Süper Ligi’nin son şampiyonu Anadolu Efes de, yeni sezon öncesi kadrosunda radikal değişikliklere imza atan takımlar arasında. Yunan temsilcisi Panathinaikos ile anlaşan Ergin Ataman’ın yerine, başantrenörlük görevine Erdem Can getirildi. Ergin Ataman, Anadolu Efes tarihinde çok özel bir yere sahip. İki tane Euroleague kupası kaldırmış bir koç. Erdem Can ise Ergin hocaya göre daha tecrübesiz bir koç. Geçtiğimiz sezon Türk Telekom’a başarılı bir basketbol oynattı ama henüz kendini kanıtlama aşamasında. Şu aşamada, Anadolu Efes gibi büyük hedefleri bulunan bir kulübün ağırlığını kaldırabilir mi diye düşünmeden edemiyorum.

Kazanılan şampiyonluklarda en büyük paya sahip isimlerden biri de Sırp oyun kurucu Vasilije Micic idi. NBA temsilcisi Oklahoma City Thunder’e transfer oldu. Skorer kimliğinin yanında, oyunu doğru yönlendirebilen bir isim. Micic’in ardından, oyun kurucu bölgesine Darius Thompson takviyesi geldi. Takımına skor katkısı sağlayabilen bir guard. Ancak, Vasilije Micic’li Anadolu Efes çıtayı öyle yüksek bir yere koydu ki, Darius Thompson’un bu çıtaya ulaşması çok kolay olmayacak.

Uzun forvet pozisyonuna Derek Willis, pivot bölgesine ise Tyrique Jones takviyesi geldi. Rotasyonu güçlendirmek adına iyi hamleler olabilir ama iki oyuncunun da Anadolu Efes’e seviye atlatacak oyuncular olduklarını düşünmüyorum. Pivot bölgesinde Tibor Pleiss ve Ante Zizic’e daha çok süre tanınır diye düşünüyorum. Shane Larkin, Rodrigue Beaubois, Elijah Bryant ve Will Clyburn gibi önemli oyuncuların kadroda tutulması çok önemli. Takım kimyası ile fazla oynamamak gerekiyor.

Sezona şampiyonluk hedefiyle başlayan bir diğer ekip Fenerbahçe Beko. Bana göre, kadro yapıları itibariyle Anadolu Efes’in bir adım önündeler. Daha oturmuş bir kadroları var. Nick Calathes, Scottie Wilbekin, Raul  Neto’dan oluşan oyun kurucu bölgesine Yam Madar’ı da eklediler. Çok verimli bir oyun kurucu rotasyonu oluştu.  Oyun kurucu pozisyonu ile birlikte mevcut kadronun en verimli yerlerinden biri de pivot bölgesi. Johnathan Motley, Sertaç Şanlı ve Georgios Papagiannis, pivot rotasyonunu oluşturan isimler.

Johnathan Motley; atletik, mücadeleci ve ribauntlarda etkili bir oyuncu. Sertaç Şanlı; orta mesafe ve üç sayılık atışları ile ön planda olan bir isim. Papagiannis ise uzun boylu ve savunması iyi bir oyuncu. Yani, pivot pozisyonunda bir çeşitlilik hakim. Dyshawn Pierre ve Nigel Hayes Davis, takıma çok büyük bir güç ve enerji katıyorlar. Özellikle, uzun forvet pozisyonunda oynayan Nigel Hayes Davis ritmini yakaladığı zaman peş peşe üçlük atabilen bir oyuncu. Şut mekaniğini beğeniyorum. Yerli oyuncu rotasyonunda en ümitli olduğum isim Şehmuz Hazer idi. Hala da ümitliyim. Genç ve potansiyeli olan bir oyuncu. Ancak, Beşiktaş ile geçirdiği güzel sezonun ardından form grafiği düşmeye başladı. Fenerbahçe taraftarının beklentilerini karşılayabilmiş değil. Yeteri kadar da süre alamıyor zaten. Daha çok çalışıp beklentileri karşılaması gerekiyor.

Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko’nun kadro yapılarını karşılaştırdığımızda, Fenerbahçe Beko’nun daha etkili bir kadroya sahip olduğunu düşünüyorum. Anadolu Efes’in ise takımdan ayrılan oyuncuların yerini doğru bir şekilde doldurabildiğini düşünmüyorum. Derek Willis vasat bir uzun forvet. Tyrique Jones vasat bir pivot. Yazımın başında belirttiğim üzere, koç konusu tam bir muamma. Özellikle Euroleague’de, sezon başından bu yana son derece etkisiz bir Anadolu Efes izliyoruz. Tüm bu etkenler göz önüne alındığında, Anadolu Efes’i zor bir sezonun beklediğini düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barışcan İğrek Arşivi