Abdullah Biricik

Abdullah Biricik

Galatasaray’ın Dağlarına Bahar Gelmiş

Galatasaray finale 10 kala evinde Çaykur Rizespor’u 6-2 mağlup etti. Bu sezon alınan en gollü galibiyetti. Geçen sezon şampiyonluk yarışında alınan 7-0’lık Başakşehir galibiyetini anımsattı.

O galibiyet güzel oyunun ve şampiyonluğun habercisiydi. Farklı bir havaya bürümüştü Galatasaray’ı!

Rakipleri ürkütmüş, en yakın takipçi olan Fenerbahçe’nin gardını düşürmüştü. Camiayı kenetlemiş, takımın yüksek özgüvenle oynamasını sağlamıştı. Finale 9 kala -bu kez- 6 gollü galibiyet.

“Karanfil kokuyor cigaram, dağlarına bahar gelmiş memleketimin...” demişti büyük üstad Ahmed Arif.

Galatasaray’ın dağlarına gelecek baharı müjdeleyen, karanfil kokulu bir sigarayı andırıyor bu galibiyet.

Bu maçı diğer maçlardan özel ve farklı kılan sadece 6 gollük galibiyet oluşu değil aslında. Bu sezon ilk defa orta saha üretkenliği yaşadı Galatasaray. Üstelik yaratıcılık konusunda son derece kısır olan Kerem Demirbay ile yaşadı bu üretkenliği! Sneijdervari bir gol attı Kerem! Ceza sahasının dışından jeneriklik bir falso ile 90 tabir edilen bölgeye çaktı topu Demirbay. Üstelik topu kontrol etmeden, tek vuruşla!

O moralle ceza sahasının dışından bir gol daha attı. Penaltı olunca Galatasaray’ın tek penaltıcısı Mauro Icardi, “bu penaltıyı sen hak ettin, at bu golü, Hat Trick yap” dercesine uzattı topu Kerem’e. Büyük bir karakter Mauro Icardi! Galatasaray’a attığı golden öte değerler katıyor. Takımdaşlığı, arkadaşlığı, birlikteliği ve takım olmayı aşılıyor arkadaşlarına. Tam bir lider “saha içinde” örnek bir kişilik.

Orta sahanın bu üretkenliği Galatasaray’ı galibiyete -belki de- şampiyonluğa taşıdı. Futbolda orta sahanın önemi o kadar büyük ki; oyunun tıkandığı, sistemin işlemediği, savunmanın geçilemediği anlarda, bir şut, bir kilit pas veya savunma arkasına atılabilecek bir top size hem golü hem de galibiyeti getirir. Bu sezon hep bu eksikliği yaşadı Galatasaray. Bu eksikliği yaşamadığı Çaykur Rizespor maçında da farka gitti.

Kalan maçlarda Kerem Demirbay bu kadar üretken olabilir mi hep birlikte göreceğiz ama orta sahanın bu üretkenliği, bu sezon ağır bir yük bindiği için verimsizleşen kanat oyuncularının da nefes almasını sağladı. Zaha bu sezon en verimli maçlarından birisini çıkardı. Torreira ve Mertens bile daha rahat oynadı. Derrick Köhn, Galatasaray’ın bir sol bek ile oynadığını iyiden iyiye hissettirmeye başladı.

Perdeyi açan gol de yine onun ayağından geldi.

Okan Buruk skor üstünlüğünden ve alınan 3 puandan öte takımın kalan 9 haftadaki geleceği ile ilgileniyor. Tüm oyuncuları hazır hale getirmeye çalışıyor. “Kimden ne kadar faydalanabilirim” modunda! Davinson Sanchez ve Abdülkerim Bardakçı’nın yokluğunda Berkan Kutlu’yu stoperde oynatıp, kayısı kıvamında bir verim aldı. Neombele, Tete ve sakatlıktan yeni çıkan Hakim Ziyech’i sahaya sürüp süre vermek, hazır hale getirmek istedi. Tete -güzel bir asistle- penaltıyı Demirbay’a ikram eden Icardi’ye güzel bir gol armağan etti. Ziyech çok iyi sinyaller verdi. Geçen haftalarda kötü ve yetersiz oyunu sebebiyle yerden yere vurduğumuz Galatasaray, “ dağlarına bahar gelmiş gibi oynadı!”

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Biricik Arşivi