AGİT: Adil seçime ilişkin talepler dikkate alınmıyor

AGİT: Adil seçime ilişkin talepler dikkate alınmıyor
Türkiye’nin de katılımcısı olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT), 5-8 Aralık 2022’de aralarında Seçim Güvenliği Platformu’nun da bulunduğu kurum ve kuruluşlarla görüşerek hazırladığı raporda,...

Türkiye’nin de katılımcısı olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT), 5-8 Aralık 2022’de aralarında Seçim Güvenliği Platformu’nun da bulunduğu kurum ve kuruluşlarla görüşerek hazırladığı raporda, adil seçime dair taleplerin dikkate alınmadığı vurgulandı.

Mart 2022’de TBMM’de kabul edilen seçim kanunu değişikliklerinde AGİT’in tavsiyelerinin önemli bir kısmının göz ardı edildiği ifade edildi.

YSK’DA KADININ ADI YOK

AGİT raporunda 2018 seçimlerinde il ve ilçe seçim kurulu üyelerinin yüzde 12’sinin, sandık kurulu üyelerinin yüzde 24’ünün, sandık başkanlarının ise ancak yüzde 19’unun kadın olduğuna yer verildi. Raporda “Siyasi partilerin parlamento seçimlerine katılabilmeleri için daha katı şartlar getirdiği, ‘hakaretin’ suç olmaya devam ettiği, seçim mevzuatının seçim sürecinin vatandaşlar ve uluslararası gözlemciler tarafından izlenmesine imkanı vermediği, Anayasanın YSK kararlarının temyizini engellediği” vurgulandı.

AGİT SEÇİMLERİ İZLEYECEK

AGİT’in 14 Mayıs seçimleri için, üye 28 devletten uzun süreli gözlemcinin yanı sıra 350 kısa süreli gözlemcinin görevlendirilmesini talep edeceği de raporda yer aldı.