CANLI l İsrail – Filistin çatışmasında 38. gün: Hamas: 5 gün ara için 70 çocuk ve kadın rehineyi serbest bırakmaya hazırız

CANLI l İsrail – Filistin çatışmasında 38. gün: Hamas: 5 gün ara için 70 çocuk ve kadın rehineyi serbest bırakmaya hazırız
Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sonrası İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri saldırıları sürüyor. Kentin kuzeyine kara harekâtı düzenleyen İsrail hastaneleri de vuruyor. 10 binden fazla insanın...

Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sonrası İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri saldırıları sürüyor. Kentin kuzeyine kara harekâtı düzenleyen İsrail hastaneleri de vuruyor.

 10 binden fazla insanın öldüğü kentte yaşayanlar zorunlu göç politikasına maruz kalıyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, El Şifa hastanesinin içinde hala en az 2 bin 300 kişi olduğunu ifade etti.

BBC'ye dün hastanenin ameliyathanesinde en az 20 bebeğin tutulduğuna dair fotoğraflar gönderildi.

İsrail ordusu, bebekleri "daha güvenli bir yere tahliye etmeyi" kabul etti ancak hala El Şifa Hastanesi'nin elektriği olmadığı açıklamasını reddediyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog, Hamas'ın hastanenin altında bir üssü olduğunu iddia etmeye devam etti. Hamas ise hastanelerin altına konuşlanmadıklarını söylüyor. İsrail ordusu da çatışmalarda hastaneleri hedef almadığını iddia ediyor.

13 Kasım'da yaşananlar şöyle:

23.00| Hamas'tan yeni açıklama: 5 günlük ateşkes için 70 rehineyi bırakmaya hazırız

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın sözcüsü Ebu Ubeyde, çatışmalara 5 günlük bir ara karşılığında 70 kadar çocuk ve kadın rehineyi serbest bırakmaya hazır olduklarını belirtti.

Ubeyde, ateşkesin Gazze Şeridi'ne insani yardım girmesine yönelik engellerin kaldırılmasını da içerdiğini belirtti.

Hamas'ın elinde 239 İsrailli rehin olduğu biliniyor.

22.00| İsrail askerleri Gazze'deki Filistin parlamento binasını işgal etti

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail askerlerinin Gazze'deki Filistin Parlamentosu binasında bulunduklarını gösteren bir fotoğraf paylaştı.Fotoğrafta, İsrail ordusunun Golani Tugayı askerlerinin, parlamento salonunda İsrail bayrakları ile poz verdiği görüldü.

20.30| Sınır Tanımayan Doktorlar: Keskin nişancılar Şifa Hastanesi'ndeki hastalara saldırıyor

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), "Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin yanı başındaki hastalara giden ambulansa saldırdılar. Hastanenin etrafında tedavi bekleyen yaralıları içeri alamıyoruz" açıklamasında bulundu.

MSF'nin X sosyal medya platformundaki hesabından, İsrail'in ablukası ve yoğun saldırıları altındaki Şifa Hastanesi'ne ilişkin paylaşım yapıldı.

Hastalara saldıran keskin nişancıların olduğu belirtilerek, saldırılar sonucu yaralanan 3 kişinin ameliyat edildiği bildirildi.

Paylaşımda, "Durum çok kötü ve insanlık dışı. Kapalı bir alan ve kimse bizimle ilgili bir şey bilmiyor" ifadesi kullanıldı.

Şifa Hastanesi'nde yaralı hastalar ve sağlık ekiplerinin bulunduğu aktarılan paylaşımda, "Bize garanti verirlerse ve önce hastaları tahliye ederlerse biz de hastaneyi tahliye ederiz" denildi.

18.30| İsrail ordusu Gazze'deki hastane ve ambulanslara 'meşru hedef' dedi

Gazze'de 7 Ekim'den beri ayrım gözetmeden düzenlediği saldırılarda son üç gündür hastaneleri hedef alan İsrail ordusu, Hamas tarafından kullanılmaları iddiasıyla ambulans ve hastanelerin "meşru hedef" olduğunu savunan bir paylaşım yaptı. Paylaşım, tepkiler üzerine silindi.

İsrail ordusunun resmi X hesabından bugün yapılan paylaşımda, "Ambulansların acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastaları taşımak için kullanıldığını ve hastanelerin de hastaların tıbbi müdahale için gittiği kurumlar olduğunu biliyoruz. Değil mi?" denilerek şu ifadeler kullanıldı:

"Hamas açısından, sivil gibi gizlenebilmeleri için ambulanslar üyelerini ve silahlarını taşımak için kullanılıyor ve hastaneler de esasında terörist altyapılar... pek de tıbbi amaçlı değil... Bu uluslararası hukuka aykırı ve bu yerleri meşru askeri hedefler haline getiriyor."

16.20| Hamas'tan açıklama: Ben-Gvir Filistinli mahkumları idam etmek istiyor

Hamas'ın Esirler Ofisi yetkilisi Zaher Jabarin, İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Filistinli mahkumları 'idam etmek istediğini' söyledi. İsrail hapshanelerinde tutulan Filistinli mahkumlara karşı 'mide bulandırıcı suçlar işlendiğini' dile getiren Jabarin, "İsrail, hapishanelerdeki mahkumlara karşı mide bulandırıcı suçlar işliyor ve Ben-Gvir de mahkumları idam etme planlarına dahil oldu, hapishanelerde gerçek bir katliam var" ifadelerini kullandı.

15.30| Güney Lübnan'a saldırı

İsrail-Hizbullah arasında gerilim sürerken İsrail ordusu tarafından Lübnan’ın güneyi bombalanmaya devam ediliyor. Sivillerin hedef alındığı belirtiliyor.

13.00| İsrail ordusundan açıklama

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze'deki askeri operasyonuna ilişkin bir güncelleme yayımladı. IDF, yaklaşık 300 tünel ve 3 bin "terörist altyapı alanı" vurduğunu iddia ederek bugüne kadar Gazze Şeridi'nde 4 bin 300 saldırı düzenlediğini açıkladı. 

10.40| İsrail'den Filistinli mahkumlara toplu transfer uygulamaları

İsrail Hapishaneler İdaresi'nin aralarında Mahkum Hareketi liderlerinin de olduğu mahkumların toplu olarak farklı yerlere transfer edilme işlemlerini artırdığı belirtildi. Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Filistin hükümetine bağlı resmi bir kurum olan Esirler Cemiyeti ve sivil toplum örgütü olan Esirler Kulübü'nden yapılan açıklamada, "İsrail Hapishaneler İdaresi'nin cezaevlerinde tutulan mahkumların toplu transfer operasyonlarını artırmayı sürdürdüğü" kaydedildi.

10.10| El Şifa hastanesi ablukada

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, El Şifa Hastanesi’nde 600-650 arası hasta, 200-500 arası sağlık çalışanı ve bin 500 kadar yerinden olmuş insan bulunduğunu açıkladı.

09.10 | 36 hastaneden 20'si çalışmıyor

Birleşmiş Milletler'in insani yardım kuruluşunun açıkladığına göre Gazze'deki 36 hastaneden 20'si artık çalışmıyor.

07.20 | ABD, Suriye'de İran destekli hedefleri vurduğunu açıkladı

ABD, Suriye'de İran bağlantılı iki hedefe hava saldırıları düzenlendiğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, pazar akşamı düzenlenen saldırının bölgede ABD güçlerine yapılan saldırıya bir karşılık olduğunu ifade etti.