KYK’de şartların iyileştirilmesi için sunulan önergelerin üçünü de AKP ve MHP reddetti

KYK’de şartların iyileştirilmesi için sunulan önergelerin üçünü de AKP ve MHP reddetti
Gazeteci Çiğdem Toker, T24’te yayımlanan yazısında geçen hafta Meclis’te CHP, HEDEP ve İYİ Parti’nin Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesini 100 milyon lira artırmayı öngören önergelerinin AKP ve MHP’li milletvekilleri...

Gazeteci Çiğdem Toker, T24’te yayımlanan yazısında geçen hafta Meclis’te CHP, HEDEP ve İYİ Parti’nin Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesini 100 milyon lira artırmayı öngören önergelerinin AKP ve MHP’li milletvekilleri tarafından reddedildiğini yazdı. Önceki hafta bir KYK yurdunda asansör arızası nedeniyle üniversite öğrencisi Zeren Ertaş hayatını kaybetmişti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2024 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesi geçen hafta onaylanan bakanlık bütçeleri arasındaydı. Kredi ve Yurtlar Kurumunun (KYK) bağlı olduğu Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2024 için toplam bütçesi 171 milyar 30 milyon 724 bin lira olarak kabul edildi. Bu bütçenin 132 milyar 990 milyon 126 bin lirası Yükseköğretim Hizmetleri Programı kapsıyor.

Yetersiz sayıda olduğu için öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılayamaması ile anılan KYK’ye bağlı yurtlar son zamanlarda asansör faciaları, beslenme sorunlarıyla da gündemde. Yükseköğretim Kurulunun 42. kuruluş yılında bir araya gelen üniversite öğrenciler bir basın açıklaması yaparak sorunların çözülmemesine karşı tepki gösterdi.

Geçen hafta içinde ekonomik sorunlar, çevre baskısı ve iktidarın yarattığı sorunlar yüzünden altı üniversite öğrencisinin intihar ettiğini hatırlatan üniversite öğrencileri “Günümüzde üniversite öğrencileri için temel sorun hâline gelmiş olan yoksulluk, geçim sıkıntısı, beslenme vb. ekonomi temelli sorunlar hâlâ çözülebilmiş değil” dedi.

Öğrenciler Aydın’da Işıklı Kadın KYK Öğrenci Yurdu’nda daha öncesinde öğrencilerin bozuk olduğu ihbarını vermesine karşılık tamir edilmeyen asansör yüzünden ölen üniversite öğrencisi Zeren Ertaş’ı hatırlattı.

5 Kasım’da ise Muş’ta KYK’ye bağlı Sultan Alparslan Kız Yurdu’nda elektrik kaynaklı sorun nedeniyle kilitlenen asansörde üç öğrenci mahsur kaldı.

Gazeteci Çiğdem Toker, bugün T24’te yayımlanan yazısında, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmesinde muhalefet partilerinin, öğrenci kredisi, yurtların bakımı, onarımı, bağımlılıkla mücadele gibi alanlarda verdiği ödenek artışı önergelerinin tamamının reddedildiğini yazdı.

Toker, Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesini 100 milyon lira artıracak CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli’nin, bütçeyi 75 milyon lira artıracak HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit’in ve bütçeyi 50 milyon lira artıracak İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale’nin önergelerinin; AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilmediğini kaydetti.

Toker, “2024 bütçesi ve öğrenciden esirgenen insanca hayat” başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Kendileri de ebeveyn olan, birçoğunun eğitim öğrenim çağında çocuğu bulunan milletvekilleri, başka büyük bütçe harcamalarının yanında neredeyse lafı edilmeyecek ölçekteki bu 50 milyon liraları 100 milyon liralık bütçe artışlarını otomatik pilota bağlanmış gibi reddetti.

“Reddedeceklerinden başka… Amacın, asansör arızası, yemeklerden fare çıkmaması, bağımlılıkla mücadele olması hiç fark etmiyor. O oylama anlarında TBMM salonlarında önemli olan şey, partisi hangisi olursa olsun muhalefetten gelen bir önergenin kazara kabul edilmesini önlemek ve bunun sonucunda, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın tepkisini çekmemek.”