Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Gölcüklü ikizlere karşı Bursalı dördüz hamlesi

Stellantis Grubu CEO’su Carlos Tavares, 8 yıldır Ford’u Avrupa’da ticari araç sınıfının lideri yapan Ford Otosan’a karşı, Tofaş hamlesini başlattı.  Ford Otosan’ın üreteceği Ford Transit Custom ve VW Transporter modellerine karşı, 2025’ten itibaren Tofaş da aynı sınıfta 4 marka (Fiat, Opel, Citroen, Peugeot) için hafif ticari araç üretecek. Bu durum Türkiye’yi bu segmentin global üretim üssü yaparken, Avrupa’da da Ford Otosan ve Tofaş arasında tatlı bir rekabet yaşanacak.

GEÇEN hafta Koç Holding şirketlerinden Tofaş ve Ford Otosan için çok önemli gelişmelerin yaşandığı hareketli bir haftaydı. Ford Otosan, 2022 başında toplamı 715 milyon Euro'yu bulacak yatırımla aldığı Romanya fabrikasında yeni nesil Courier modelini törenle bantlardan indirirken, aynı tarihlerde İtalya’da ise 16 markayı bünyesinde bulunduran Stellantis Grubu, Tofaş’ın 2025 yılından itibaren 4 marka için üreteceği ‘K0’ kodlu yeni nesil hafif ticari modellerini tanıttı.

2025’te devreye girecek

Tofaş’ın Bursa’da üretim bantlarına ilişkin çalışmaları hızlandırıp, 2025 yılından itibaren de üretip, satacağı yeni Fiat Scudo, yeni Citroen Jumpy, yeni Opel (Vauxhall) Vivaro ve yeni Peugeot Expert Türk otomotiv sektörü için de büyük önem taşıyor. Sebebi Tofaş’ın 4 hatta 5 marka için üreteceği bu hafif ticari araç modelleri ile Ford Otosan’ın Yeniköy fabrikasında üretmeye başladığı Transit Custom ile üretmeye başlayacağı Volkswagen Transporter modelleri aynı sınıfta yer alıyor.

6 farkla markaya üretim

Yani aslında Türkiye, bu segmentin dünyada üretim üssü haline gelirken, Tofaş ve Ford Otosan toplam 6 marka için üretim yapmış olacak. Tofaş ve Ford Otosan için diğer önemli bir gelişme ise rekabetlerinin dünya çapına yayılacak olması. Çünkü Stellantis Grubu CEO’su Carlos Tavares, hedeflerinin ticari araç satışlarında dünyada ve Avrupa’da lider olan Ford’u geçmek olduğunu aktardı. Özellikle Avrupa’da Ford’un 8 yıldır Ford Otosan üretimi araçlarla lider olduğunu düşünürsek, Stellantis’in Ford’u geçmek için en büyük kozu Tofaş üretimi dördüzler olacak.

Türkiye’de doğdu Romanyalı oldu

TÜRKİYE hafif ticari sınıfının en çok satan aracı Ford Courier‘in tamamen Türk mühendislerinin ve tasarımcılarının eseri olan yeni nesil versiyonu, Ford Otosan’ın Romanya'da satın aldığı Craiova fabrikasında törenle hattan indirildi. Ford Otosan, ilk kez 2014 yılında Yeniköy fabrikasında hattan indirdiği Courier serisinin hâlâ dünyadaki tek üretim merkezi konumunda. Şirketin Yeniköy’de Ford Transit Custom ve VW Transporter üreteceği için yatırım stratejisinin bir parçası olarak Courier’nin üretimi Yeniköy’den Romanya’daki Craiova fabrikasına taşındı. Geçtiğimiz yıl temmuz ayında Ford Otosan, Puma ile birlikte tamamen elektrikli versiyonlarını üreteceği yeni nesil Courier serisinin Craiova fabrikasında üretimini desteklemek için 490 milyon Euro yatırım yapacağını duyurdu. Yatırımla birlikte fabrikanın kapasitesi yılda 250.000 araçtan 272.000 araca yükselecek. 

Bursa’da ufukta elektrikli Renault görünmüyor

ULUSLARARASI pazarlarda atağa kalkan Fransız Renault, markayı daha global ve daha kârlı hale getirmek için 2027 yılına kadar 3 milyar Euro yatırımla 8 yeni uluslararası modeli piyasaya süreceğini açıkladı. Benzinli, LPG ve hibrit seçenekleri olacak bu modellerin (C ve D segmenti) bir kısmı Renault’un yeni modüler platformunda, diğer kısmı (D ve E) ise Çinli Geely Grubu’nun CMA platformunda üretilecek.

Renault’un yeni platformu; Latin Amerika, Türkiye, Fas ve Hindistan olmak üzere dört endüstriyel bölgede kurulacak, Geely’nin platformu ise Renault’un Kore Busan'daki fabrikasında devreye girecek. Oyak Renault’un Bursa fabrikasına da kurulacağı açıklanan bu yeni platformda 4 ila 5 metre arasında uzunluğa sahip benzinli, hafif hibrit ve tam hibrit modeller üretilecek. Yani bu açıklamadan anladığımız en az 2027 yılına kadar Türkiye’de Renault fabrikasında tam elektrikli otomobil üretiminin gündemde olmadığı. Renault’un Brezilya’da tanıttığı Niagara konsepti ise Renault'un yeni nesil modüler platformunda geliştirilen ilk modellerinden biri.

Elektriklisi 3.9 milyon dizeli ise 5 milyon TL

BMW’nin 8. nesil yeni 5 Serisi Türkiye’de satışa sunuldu. Yüzde 150 ÖTV dilimine giren yeni 520d xDrive’ın fiyatı 5 milyon 93 bin TL'den satışa sunulurken, yüzde 40'lık ÖTV diliminde yer alan tamamen elektrikli i5 eDrive30 ise 3 milyon 900 bin TL'den başlayan fiyata sahip. Yılsonunda gelecek 601 beygir gücünde 516 km menzilli i5 M60’ın fiyatıysa 5 milyon 999 bin TL olarak belirlenmiş. Yeni 5 Serisi’nin uzunluğu 97 mm artarak 5060 mm’ye, aks mesafesi 20 mm artışla 2995 mm’ye, genişliği 32 mm artışla 1900 mm’ye ulaşmış. 520d xDrive’da 2,0 litre hacminde 197 HP güç, 400 Nm tork üreten dizel motor bulunuyor. 4 tekerlekten çekişli aracı ortalama yakıt tüketimi 5,5 l/100 km. i5 eDrive30’da Türkiye’ye özel, 160 kW (218 HP) güç, 400 Nm tork üreten motor kullanılmış. i5 M60’da ise toplam 601 HP güç, 820 Nm üreten iki motor bulunuyor. 516 km menzilli M60, 0-100 km/s hızlanmasını 3,8 saniyede tamamlıyor.

Rekorun rekorunu kırıp 75 bin adedi bile aşacak

YENİ 2008’e geçtiğimiz günlerde 1.340.000 TL’den başlayan fiyatlara Active Prime donanımı, 508’e de 1.770.000 TL’lik 1.5 litrelik BlueHDi 130 turbo dizel motoru ve EAT8 otomatik şanzıman kombinasyonu ekleyen Peugeot, hem hedeflerini hem model atağını artırdı. Peugeot Türkiye Genel Müdürü Gülin Reyhanoğlu, “Ocak-Eylül 2023 döneminde 59 bin adete yakın bir satış performansı ortaya koyarak, yılsonu hedeflerimizi ilk 9 aylık dönemde yakalamış olmanın gururunu yaşıyoruz. Pazar yüzde 65 büyürken, biz yüzde 180’nin üzerinde büyüme yakaladık. Şimdi Cumhuriyetimizin 100. yılında, rekorun rekorunu kırmayı hedefleyerek, 75 bin adedin üstünde bir satışla yılı tamamlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi