ABD Yüksek Mahkemesi Halkbank kararı: Banka hala yargılanabilir

ABD Yüksek Mahkemesi Halkbank kararı: Banka hala yargılanabilir
Uluslararası haber ajansı Reuters, ABD Yüksek Mahkemesi'nin, Halkbank'a ABD'de cezai kovuşturma açılabilmesine olanak sağlayan alt mahkeme kararını iptal ettiğini yazdı. Yüksek mahkemenin verdiği karar ile Halkbank'ın yargılanmasının...

Uluslararası haber ajansı Reuters, ABD Yüksek Mahkemesi'nin, Halkbank'a ABD'de cezai kovuşturma açılabilmesine olanak sağlayan alt mahkeme kararını iptal ettiğini yazdı. Yüksek mahkemenin verdiği karar ile Halkbank'ın yargılanmasının önünün kapanmadığı ifade ediliyor. 

ABD yüksek mahkemesi, İran'ın ABD tarafından uygulanan ekonomik yaptırımları ihlal etmesine yardımcı olmakla itham edilen kamu bankası Halkbank'ın temyiz başvurusunu değerlendirmekteydi.

Daha önce ABD'deki bir alt mahkeme Halkbank'ın ABD'de yargılanmasına imkan veren bir karar almıştı. Halkbank alt mahkemenin kararına itiraz etmiş, çoğunluğu Türk devletine ait bir kamu bankası olması nedeniyle ABD mahkemelerinde yargılanamayacağını, devletlerin sahip olduğu dokunulmazlıktan yararlanma hakkı olduğunu iddia etmişti.

Reuters'ın haberinde itiraz edilen kararın iptal edildiği iddia edildi.

NTV'nin Washington muhabiri Hüseyin Günay ise, yüksek mahkemenin Halkbank tarafından yapılan itirazı kabul etmediğini belirtti.

Günay'ın aktardığına göre yüksek mahkeme, alt mahkemenin "Halkbank yargılanmalı" talebini net bir şekilde desteklemedi ancak yargılanmaya ilişkin kararı alt mahkemenin inisiyatifine bıraktı.

Hürriyet gazetesinin ABD temsilcisi Razi Canikligil de davaya ilişkin olarak şu bilgileri paylaştı:

ABD Yüksek Mahkemesi, Yabancı Dokunulmazlık Yasası’nın Halkbank’a yargı muafiyeti tanımadığını, ancak genel hukuk bakımından yargı muafiyetinin eksik incelendiği, kararı gözden geçirmesi için bir alt mahkeme olan New York 2. Bölge Temyiz Mahkemesi’ne geri gönderdi.

Uluslararası siyaset uzmanı Hakan Akbaş da, “ Eksik ve yanlış geçilen haber sonrası #Halkbank hisseleri tavan yaptı” ifadesini kullandı.

Akbaş’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle:

“Eksik ve yanlış geçilen haber sonrası #Halkbank hisseleri tavan yaptı. Oysa Yüksek Mahkeme’nin verdiği karar sonrası #Halkbank ve dönemin yöneticiler hakkında açılan dava devam edecek.

#SonDakika #Halkbank davasında ABD Yüksek Mahkemesi Halkbank'ı haksız buldu, dokunulmazlık tanımadı ve alt mahkemeye davanın görülmesi için geri gönderdi.

İddianamede Halkbank’ın ABD Hazinesini en az $30 milyar zarara sokmasına aracı olduğu geçiyordu.”