ABD'de Cumhuriyetçi adayın seçim vaadi kitap yakmak oldu

ABD'de Cumhuriyetçi adayın seçim vaadi kitap yakmak oldu
ABD'de Cumhuriyetçi Parti'den Missouri Eyalet Sekreterliğine aday olan Valentina Gomez’in seçim vaadi kitap yakmak oldu. Gomez, kitap yakma görüntülerini sosyal medya hesabından paylaştı.ABD'de Cumhuriyetçi Parti'den Missouri Eyalet...
ABD'de Cumhuriyetçi Parti'den Missouri Eyalet Sekreterliğine aday olan Valentina Gomez’in seçim vaadi kitap yakmak oldu. Gomez, kitap yakma görüntülerini sosyal medya hesabından paylaştı.

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'den Missouri Eyalet Sekreterliğine aday olan Valentina Gomez, sosyal medya hesaplarında paylaştığı videolarda, aralarında gençler için bir LGBTİ+ rehberi ve cinsellik eğitimi kitabının da olduğu kitapları yaktı.

NBC News haber sitesinin aktardığına göre, 24 yaşındaki Cumhuriyetçi aday Gomez, sosyal medyada viral olan videosunda, eğer seçilirse 'istismar kitaplarına' bunu yapacağını söyleyerek "Bu kitaplar, Missouri kamu kütüphanesinden geliyor. Ben göreve geldiğimde bunlar yanacak" dedi. Gomez, X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan aday adayı Donald Trump'ın 'Amerika'yı Yeniden Büyük Yapalım' (MAGA) ve 'Önce Amerika' (America First) sloganlarına da yer verdi.

Kampanya direktöründen ayrımcı açıklama

Emlak yatırımcısı ve finans uzmanı olduğu söylenen Gomez'in paylaştığı videoda elinde bir silah tuttuğu görüntüler de paylaşıldı. Yaktığı iki kitabın ise şu başlıkları taşıdığı görüldü: "Kuir: Gençler için Nihai LGBTQ Rehberi" ve "Çıplak: Ortalama Seks Ansikolopediniz Değil." X'teki paylaşımın görünürlüğüne daha sonra 'platformun Nefret İçeren Davranışlara karşı kurallarını ihlal ediyor olabileceği' gerekçesiyle sınırlandırma getirildi.

Adayın kampanya direktörü Maicoll Gomez ise eposta yoluyla paylaştığı açıklamada, "Mesaj basit" diyerek, "Eşcinsel mi olmak istiyorsunuz? İyi; olun. Sadece çocukların etrafında yapmayın. Çocukların cinselleştirilmesi, beyinlerinin yıkanması ve istismar edilmesiyle ilgili kitapları kütüphanelere koymayı bırakın" ifadelerini kullandı.

'Ben de cumhuriyetçiyim ama kitap yakmak iyi değildir'

Yakılan kitaplardan "Kuir: Gençler için Nihai LGBTQ Rehberi"nin yazarı Kathy Belge, ABD'lilerin yalnızca bir adayın kitapların yakılmasının kabul edilebilir olduğunu düşünmesinden değil, aynı zamanda bunun onun seçilmesine yardımcı olacak bir şey olmasından da endişe duyması gerektiğini söyledi. LGBTİ+ gençlerin zarar görmeye açık olduğuna dikkat çeken Belge, geçen yıl The Trevor Projecn'in bir anketine işaret ederek, yüzde 41'inin son bir yıl içinde ciddi olarak intihar etmeyi düşündüğünü anlattı.

Video, sosyal medyada da tepkiyle karşılandı. Bir kullanıcı, Instagram'da yaptığı yorumda, "Ben Cumhuriyetçiyim. Ama kitap yakmak iyi değildir. Bu kitapları en az 18 yaşında olanların almasını ya da okumasını sağlayan (düzenlemeler) yapın" ifadelerini kullandı. Bazı kullanıcılar da 1930'lu ve 40'lı yıllardaki Nazi Almanyası'na atıfta bulunarak, Gomez'in kitapları yakmasını bu dönemdeki uygulamalara benzetti.