AB'de kadınlar hâlâ erkeklerden yüzde 13 daha az kazanıyor

AB'de kadınlar hâlâ erkeklerden yüzde 13 daha az kazanıyor
Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği'nde kadınların erkek meslektaşlarına göre yüzde 13 daha az kazandığını belirterek, eşit ücret farkının kapatılması için çabaların devam etmesi gerektiğini vurguladı. AB'nin 27 üye ülkesi,...
Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği'nde kadınların erkek meslektaşlarına göre yüzde 13 daha az kazandığını belirterek, eşit ücret farkının kapatılması için çabaların devam etmesi gerektiğini vurguladı. AB'nin 27 üye ülkesi, bu açığı kapatmak için tasarlanmış bir yasayı kabul etti.

Avrupa Komisyonu yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nde çalışan kadınların hala erkek meslektaşlarından ortalama YÜZDE 13 daha az kazandığını söyledi. Komisyondan yapılan açıklamada, "Bu, bir erkeğin kazandığı her bir Euro'ya karşılık bir kadının sadece 87c kazanacağı anlamına geliyor" denildi.

Başka bir açıdan bakıldığında, kadınların bir erkekle aynı yıllık maaş seviyesine ulaşması için bir yılda daha fazla gün çalışması gerekiyor. Bu nedenle 15 Kasım Çarşamba günü, bu yılın sembolik "Eşit Ücret Günü" olarak belirlendi ve "kadınların erkeklerin aynı yıl içinde kazandıklarını kazanmak için yıl sonuna kadar çalışmaları gereken" tarihi temsil ediyor.

AB'nin değerlerden sorumlu Komisyon Üyesi Vera Jourova ve Eşitlikten sorumlu Komisyon Üyesi Helena Dalli tarafından yapılan açıklamada, "Eşit Ücret Günü, cinsiyetler arası ücret farkını kapatmaya yönelik çabalarımızı sürdürmemiz gerektiğini bize hatırlatmaktadır" denildi.

"Aynı iş ya da eşit değerde iş için eşit ücret AB'nin kurucu ilkelerinden biridir"

Her iki komisyon üyesi de 2023 cinsiyete dayalı ücret farkının önceki iki yılla aşağı yukarı aynı olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesi bu yıl bu açığı kapatmak üzere tasarlanmış bir yasayı kabul etti, ancak bazı ülkeler henüz yönergeyi ulusal tüzüklerine dahil etmedi.