AKP'li eski bakan Pakdemirli için kanun çiğnendi: BİM'in yönetim kurulu üyeliğine atandı

AKP'li eski bakan Pakdemirli için kanun çiğnendi: BİM'in yönetim kurulu üyeliğine atandı
Tarım ve Orman eski Bakanı Bekir Pakdemirli, bekleme süresinin dolmasına 9 ay varken kanuna aykırı şekilde BİM'in bağımsız yönetim kurulu üyeliğine atandı.

AKP'li eski Tarım ve Ormancılık Bakanı Bekir Pakdemirli'nin BİM'in bağımsız yönetim kurulu üyesi olduğu ortaya çıktı.

10 Temmuz 2018 ile 4 Mart 2022 arası dönemde bakanlık yapan Pakdemirli'nin kamu görevinden ayrıldıktan sonra aynı alanda özel sektöre geçmek için 3 yıl beklemesi gerekiyordu.

Bekleme süresinin dolmasına henüz 9 ay varken BİM'de bağımsız yönetim kurulu üyeliğine başvuran Pakdemirli'ye SPK'dan da onay geldi.

"İlgili konularda 3 yıl görev alamazlar"

Kamu görevlerinden ayrılanlar hakkında belirtilen kanunda ise "Görevlerinden hangi sebeple olursa olsun ayrılanlar, ayrıldıkları tarihten önceki iki yıl içinde hizmetinde bulundukları daire, idare, kurum ve kuruluşlara karşı ayrıldıkları tarihten başlayarak üç yıl süreyle, o daire, idare, kurum ve kuruluştaki görev ve faaliyet alanlarıyla ilgili konularda doğrudan doğruya veya dolaylı olarak görev ve iş alamazlar, taahhüde giremezler, komisyonculuk ve temsilcilik yapamazlar" ifadeleri yer alıyor.

ekran-goruntusu-2024-05-27-175300.png

"Para var ki ithalat yapabiliyor"

Pakdemirli 22 Aralık 2018'de bakanlık yaptığı dönemde Türkiye'nin tarım alanında daima kârlı bir ülke olduğunu belirterek "Bu ‘Saman ithal ettiniz, buğday ithal ettiniz’ diyenlere karşı şunu söylüyorum, Türkiye’de para var ki ithalat yapabiliyor" sözleri tartışmaya yol açmıştı.


Pakdemirli gelen eleştiriler sonrası sözlerinin çarpıtıldığını öne sürerek şu ifadeleri kullanmıştı:

"Önemli olan gıda arz güvenliği, bir şekilde bunu sağlamamız gerekiyor. Bizim iki tane görevimiz var. Biri üreticiyi korumak diğeri de tüketiciyi kollamaktır. O da çok pahalıya yememeli. Biz bu iki görevi dengede götürmeye çalışıyoruz."