Ambulans okula 3 saat sonra geldi: 8 yaşında düştü denilen çocuk beyin kanaması geçirdi

Ambulans okula 3 saat sonra geldi: 8 yaşında düştü denilen çocuk beyin kanaması geçirdi
Ankara'da okulda düştü denilen 8 yaşındaki Mira Şahin'in beyin kanaması geçirdi ve yoğun bakıma alındı. Mira'nın teyzesi konuyla ilgili, okula ambulansın 3 saat sonra geldiğini kendi uyarısı üzerine geldiğini açıkladı.Ankara'da...
Ankara'da okulda düştü denilen 8 yaşındaki Mira Şahin'in beyin kanaması geçirdi ve yoğun bakıma alındı. Mira'nın teyzesi konuyla ilgili, okula ambulansın 3 saat sonra geldiğini kendi uyarısı üzerine geldiğini açıkladı.

Ankara'da okulda düştüğü iddia edilen, beyin kanaması geçiren ve kafatasında 8 kırık olan Mira Şahin (8), yoğun bakımda tedaviye alındı. Konuyla ilgili T24’e konuşan teyzesi Berivan Hazal Karakaş, ambulansın olaydan 3 saat sonra kendi uyarısı üzerine arandığını belirtti.

"Okulumuzu karalıyorlar" denilmiş

Doktorun “Mira 5 dakika daha geç gelse ölecekmiş” dediğini aktaran Karakaş, olayın ardından yapılan toplantıda velilere, “Aile okulumuzun adını karalamaya çalışıyor” denildiğini söyledi. Valiliğin konuyla ilgili yaptığı açıklamaya ilişkin de konuşan Karakaş, “Valilik her zamanki gibi olayın üzerini kapatmaya çalışıyor. ‘İlk müdahale yapılmış’ diyorlar da ne yapılmış beyin kanamasına ilk müdahale olarak? Çocuk kafasını vurduğunda, buz getirildiğinde benden önce ambulansı arayacaklardı” dedi.

Keçiören ilçesindeki Halit Fahri Ozansoy İlkokulu'nda eğitim gören 3’üncü sınıf öğrencisi Mira Şahin (8), iddiaya göre “düşerek” kafasını vurdu. Olay yerine gelen sağlık ekiplerince Etlik Şehir Hastanesi'ne kaldırılan Mira'nın kafatasında 8 kırık tespit edildi.

Yaklaşık 10 saat süren ameliyatın ardından yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınan Mira'nın hayati tehlikesinin devam ettiği aktarıldı.

“Kafasına koyması için buz verilmiş”

Yaşanan olayla ilgili konuşan Mira Şahin’in teyzesi Berivan Hazal Karakaş, 22 Şubat perşembe günü yeğeninin öğretmeni tarafından arandığını, Mira’nın üçüncü derste kafasını vurduğunu ve başının çok ağrıdığını söylediğini aktardı.

Öğretmenin Mira’ya kafasına koyması için buz verdiklerini söylediğini belirten Karakaş, şu ifadeleri kullandı:

“Olay sabak 10-10:30 arasında olmuş. Öğretmen bana Mira’nın son derse doğru çantasının üzerine kafasını koyduğunu, tekrar da kaldırmadığını söyledi. ‘Hocam nasıl kaldırmadı? Gözünü falan açmıyor mu?’ diye sordum. ‘Açmıyor’ dedi. ‘Yani baygın mı Mira’ dedim. ‘Yani öyle bir şey’ dedi. ‘Hocam ambulansı aradınız mı’ dedim. ‘Aramadık, arayalım mı?’ dedi. ‘Arayın tabii ki, ben geliyorum’ dedim. Sonra gittim.

Gittiğimde zaten Mira’nın şuuru yerindeydi, baygın değildi. Mira’nın şuuru yavaş yavaş gitmiş belli ki. Ben gittiğimde, ‘Mira’ dediğimde gözünü açıp bana bakıyordu ama eli kolu hareketsizdi ve altına işemişti. Ondan önce de kusmuş. Bu bilgiyi de dün hoca bize verdi. Daha sonrasında ne olduğunu sordum. ‘Bilmiyorum, bilmiyorum’ dedi, hoca da bayağı tedirgindi. Okul çıkış saatine denk geldiği için, kimseyi göremediğim için zaten Mira’yı öyle görünce hiçbir şey düşünemedim. Sonra çıktık, hastaneye geldik. Ambulans olaydan 3 saat sonra benim uyarım üzerine çağrıldı. 3’üncü dersten son derse kadar ambulans aranmamış”

“Beyin kanaması geçirmiş, doktor ‘5 dakika daha geç gelse ölecekmiş’ dedi”

Mira’nın hastanede kırmızı alana alındığını söyleyen Karakaş, sonrasında Mira’nın beyin kanaması geçirdiğini ve doktorun söylediğine göre kafasında 8 kırık tespit edildiğini belirtti.

Mira’nın ameliyat olduğunu ve ardından yoğun bakıma alındığını dile getiren Karakaş, şunları söyledi:

“Şu anda da hala yoğun bakımda, hala hayati riski devam ediyor. Bir ‘çıkacak’ diyorlar, tam çıkacakken tansiyonu yükseliyor, nabzı düşüyor. Zaten en büyük sorunumuz o, kalp atışları yavaşlamış. Kalp atışları yavaşladığı için yoğun bakımdan çıkartamıyorlar. Bekliyoruz. Profesör ameliyattan çıktığında ‘Neden bu kadar geç kalındı’ diye kızdı. Beş dakika daha geç kalınsa Mira ölecekmiş. Yoğun bakımda Mira’ya ‘Mucize’ diye sesleniyorlar. Mira’nın başına gelen olayın saatini 10:00’dan 12.00’ye çekmeye çalışıyorlar ama Mira şu an konuşmaya başladı ve üçüncü derste olduğunu söyledi.

Olayın ne olduğuna ilişkin Mira da şu anda bir şey söylemiyor. Yalnız Mira’nın dün gece annesi yanına girdiğinde ‘Konuşmayacağım’ diye sayıkladığını duyduk. Ne olduğunu bilmiyoruz yani. ‘Öğretmenler dövmüştür’ demiyoruz, hocamızı seviyorduk çünkü. Bilmiyoruz, kimseye iftira da atmak istemiyoruz. Sadece tek bildiğim şey öğretmeninin en büyük ihmali ambulansı aramamak. Üç saat beklememeliydi çünkü çocuk kafasını vurmuş, sınıf karışmış. Şimdi annesi yanımda, ufak ufak bilgiler veriyor. Kesin net bilgiyi bize Mira verecek. Biz onu konuşturmak istemiyoruz, pedagoglarla konuşacak.”

Valilik “ilk müdahale sonrası hastaneye kaldırıldı” dedi

Konuyla ilgili Ankara Valiliği tarafından yapılan açıklamada, olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığı belirtilirken, "Keçiören ilçesi Halit Fahri Ozansoy İlkokulu öğrencisi Mira Şahin 22 Şubat Perşembe günü teneffüs saatinde sınıf içerisinde başını sıraya çarpması sonucu yaralanmış ve okul idarecileri tarafından ilk müdahale sonrasında Etlik Şehir Hastanesine kaldırılarak tedavisine başlanmıştır. Olayla ilgili olarak adli ve idari soruşturma başlatılarak birlikte sürdürülmektedir" denildi.

“Valilik her zamanki gibi olayın üstünü kapatmaya çalışıyor”

Valiliğin açıklamasına ilişkin konuşan Mira’nın teyzesi Berivan Hazal Karakaş, “Tabii ki öyle söylemesi gerekiyor, ne diyecek ki? ‘Okulda hocalarımız ambulansı geç aramış, beklemişler Mira’nın kanamasının çoğalmasını’ diyemeyecekti tabii ki ve beyin kanamasında ilk yardımda nasıl bir müdahale edilecek? Mira altına işemişti, ambulans ekipleri benimle birlikte girdi içeri çünkü ben arattırdım. Girdiğimizde hocaya ‘Ne zaman altına işemişti’ diye soruldu.

Öğretmen, ‘A altına mı işemiş’ dedi. Yani onu bile gözlemleyememişler. ‘İlk müdahale yapılmış’ diyorlar da ne yapılmış beyin kanamasına ilk müdahale olarak? Çocuk kafasını vurduğunda, buz getirildiğinde benden önce ambulansı arayacaklardı. İlk vurduğunda beni aramaları lazımdı çünkü çocuk kusmuş. Çocuk kafasını vurduktan sonra kusuyorsa, sen bir eğitimcisin, bunu aklına getirmen lazım. Belki başına bir iş gelir veya kim bir şey yaptı da neyin üzerini kapatmaya çalıştılar? Her şeyi düşünüyoruz şu an. Hele dün Mira sayıkladıktan sonra, aklımızda bin tane soru işareti var şu an. Valilik her zamanki gibi olayın üzerini kapatmaya çalışıyor, klasik” diye konuştu.

“Veli toplantısı yapılmış, ‘okulun ismini karalamaya çalışıyorlar’ denilmiş”

Cumartesi günü Mira’nın olduğu sınıf hariç okuldaki diğer öğrencilerin velilerinin çağrıldığını ve toplantı yapıldığını aktaran Karakaş, “Okuldaki diğer velilerin ve akrabalarımızın aktardığına göre, rehberlik öğretmeninin söylediği ‘Aile tamamen okulun ismini karalamaya çalışıyor. Mira’nın hayati tehlikesi yoktur. Bu bilgilere inanmayın, biz ne diyorsak ona inanın. Anne baba zaten ayrı’ tarzında. Anne babanın ayrılığıyla Mira’nın sınıfta düşmesinin ne bağlantısı var, anlayamadım.

Bir sürü şey konuşmuşlar toplantıda, toplantı tamamen Mira için yapılmış ve bizim sınıf dışarıda bırakılmış. ‘Baba televizyona çıkıp yalan konuşuyor’ denmiş. Hangi baba çocuğunun bu durumuyla gündeme gelmek ister ki? Mira’nın fotoğrafını televizyonda görmek bizi mutlu mu ediyor? Mira şu anda sadece saçlarını soruyor. Ağlıyor. Gözünü açıyor, ‘saçım’ diyor, kapatıyor, ‘saçım’ diyor. Saçlarını komple kazımışlar. Hangi baba, hangi aile böyle bir şey ister ki?” dedi.

MEB olayla ilgili soruşturma başlattı

Olayla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hem adli hem de idari soruşturma başlatıldı. Polis ekipleri, okuldaki güvenlik kamerası görüntülerini incelemeye aldı. Mira Şahin'in sınıf öğretmeni B.Ö. olayla ilgili ifade verirken, öğrencilere de pedagog eşliğinde olayın sorulacağı öğrenildi.