Anayasa hocası Tolga Şirin, Erdoğan’ın TBMM açılışındaki konuşmasını değerlendirdi

Anayasa hocası Tolga Şirin, Erdoğan’ın TBMM açılışındaki konuşmasını değerlendirdi
Gazete Pencere Haber MerkeziCumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Ekim’de TBMM açılışında konuşmasını değerlendiren anayasa hocası Doç. Dr. Tolga Şirin, Anayasa’nın ‘cumhurbaşkanının tarafsızlığı’...

Gazete Pencere Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Ekim’de TBMM açılışında konuşmasını değerlendiren anayasa hocası Doç. Dr. Tolga Şirin, Anayasa’nın ‘cumhurbaşkanının tarafsızlığı’ ile ilgili maddesini hatırlatarak “Konuşmadaki ‘Türkiye Yüzyılı’ vurguları, AK Parti'nin kendi programının anlatımıdır, dolayısıyla konuşma bu yönüyle Anayasa'ya uygun değildir” yorumunu yaptı.

Tolga Şirin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şöyle yazdı:

“Bu konuşma, Cumhurbaşkanı'nın "Devletin Başı" (AY, md. 104/1) sıfatıyla yaptığı bir konuşmadır. Dolayısıyla tarafsızlık yemininin (AY, md. 103/2) de gereği olarak, partiler üstü bir tutumla münhasıran iç/dış siyaset mesajlarını içermesi gerekir.

Konuşmadaki "Türkiye Yüzyılı" vurguları, AK Parti'nin kendi programının anlatımıdır, dolayısıyla konuşma bu yönüyle Anayasa'ya uygun değildir.

Organ ihtilafı dava türü olsaydı bu Anayasa'ya aykırılık, yargısal olarak tespit edilebilirdi.

Konuşmada bir diğer devlet organı olan AYM'nin verdiği Nejla Demirci kararı ile TBMM'nin iradesiyle yargısal yetkisi tanınan İHAM'ın verdiği Yüksel Yalçınkaya kararına (isim vermeden) spesifik olarak çatılması da (eleştiriler haklı olsun/olmasın) Anayasa'nın sınırlarını düzenlediği özel bir konuşma açısından yakışıksızdır."