Atatürk mü, Fatih Sultan Mehmet mi, Abdülhamit mi, en çok beğenilen lider anketi, işte sonuçlar

Atatürk mü, Fatih Sultan Mehmet mi, Abdülhamit mi, en çok beğenilen lider anketi, işte sonuçlar
Son yılların tartışma konusu olan tarihsel kişiliklerin halk tarafından beğenilme oranlarını ortaya koyan bir anket yayımlandı. MetroPOLL'ün 15-19 Temmuz tarihlerinde 28 ilde 1746 kişiyle yaptığı ankette katılımcılara; Atatürk,...

Son yılların tartışma konusu olan tarihsel kişiliklerin halk tarafından beğenilme oranlarını ortaya koyan bir anket yayımlandı. MetroPOLL'ün 15-19 Temmuz tarihlerinde 28 ilde 1746 kişiyle yaptığı ankette katılımcılara; Atatürk, Fatih Sultan Mehmet ve 2. Abdulhamit'ten hangisini beğendiği soruldu.

Çıkan sonuçlara göre Atatürk yüzde 58'le ilk sırada yer alırken, Fatih Sultan Mehmet yüzde 28,5'la 2. Abdülhamit ise yüzde 8,2'yle 3. sırada yer aldı. Katılımcıların yüzde 5,1'i ise soruyu yanıtlamadı.

Atatürk, AKP'lilerin de gözdesi

İktidarın, son yıllarda Abdülhamit ve Fatih Sultan Mehmet'i sıkça anarak, Atatürk'e karşı bir tarihsel lider çıkarma çabasına rağmen AKP tabanında da Atatürk en beğenilen liderlerde başı çekti. Ankete katılan AKP'lilerin yüzde 45,7'si soruya Atatürk cevabını verirken, yüzde 35'i Fatih Sultan Mehmet yanıtını verdi. AKP'lilerin yüzde 12,8'i de Abdülhamit'i beğendiğini beyan etti.

MHP'de başı Fatih Sultan Mehmet çekti

İktidarın ortağı konumunda bulunan MHP tabanında ise Fatih Sultan Mehmet, yüzde 46,6'yla en çok beğenilen tarihsel kişilik oldu. MHP'lilerden Atatürk diyenlerin oranı yüzde 31,8, Abdülhamit diyenlerin oranı ise yüzde 18,2 oldu.

CHP ve İYİ Parti tabanlarının seçi Atatürk

CHP'lilerin yüzde 82,3'ü İYİ Partililerin de yüzde 80,7'si en beğendiği tarihsel kişiliğin Atatürk olduğunu beyan etti. CHP'lilerin yüzde 14'ü Fatih Sultan Mehmet'i, yüzde 2,6'sı da Abdülhamit'i beğendiğini söyledi.

İYİ Partililerin ise yüzde 12,4'ü Fatih Sultan Mehmet, yüzde 4,1'i Abdülhamit lehine cevap kullandı.

Kürt seçmenin yarısından fazlası Atatürk dedi

HDP ve Yeşil Sol Parti tabanlarının yüzde 51,2'si ise en beğendiği tarihsel kişiliğin Atatürk olduğunu belirtti.

Cumhur İttifakı'nın ortaklarından Yeniden Refah Partisi tabanı ise yüzde 59,5'le Fatih Sultan Mehmet lehine cevap hakkı kullandı. Yeniden Refah Partililerin yüzde 28,6'sı Atatürk ve yüzde 2,4'ü Abdülhamit cevabını verdi.