Avukat Kaya’dan 'Rabia Naz' dosyası için uyarı: Failler mi aranacak, göstermelik mi kalacak?
Adalet Bakanı Gürlek’in "inceleniyor" mesajı sonrası avukat Baran Kaya, Rabia Naz dosyasındaki çelişkileri sıraladı. Kaya, "Olay yerinin kabaca incelenmesi halinde bile ölümün şüpheli olduğunu anlamak çok kolay" dedi.
GAZETE PENCERE - Gülistan Doku dosyasının 6 yıl sonra tekrar açılmasının ardından Adalet Bakanı Akın Gürlek, "Sadece Gülistan Doku dosyası değil, Rabia Naz ve Rojin Kabaiş dosyaları da inceleniyor" açıklamasında bulunmuştu.
Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan, Gürlek’in açıklamasının umut verici olduğunu belirterek, “İnşallah artık gereken yapılır" demişti.
Rabia Naz Komisyonundan avukat Baran Kaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda dosyanın yeniden açılma ihtimalini değerlendirdi. Kaya, geçmişteki soruşturma sürecinin "maddi gerçeği bulmaktan ziyade, olayı intihara bükme çabası" olduğunu vurguladı.
Kaya'nın paylaşımı şöyle:
"Rabia Naz Dosyası bilimsel olmayan bir gerekçeyle kapatılmıştı. Şimdi ise Adalet Bakanlığı kaynakları bu dosyanın yeniden açılacağını konuşuyor. Açılır mı açılmaz mı bilmiyorum. Dosya açılırsa göstermelik bir inceleme mi yapılır yoksa gerçekten detaylıca araştırılarak failler bulunmaya mı çalışılır onu da bilmiyorum.
"ÖLÜMÜN ŞÜPHELİ OLDUĞUNU ANLAMAK ÇOK KOLAY"
Fakat ben de dosya üzerinde epey çalışmış, olay yerinde inceleme yapmış, dosyada ailenin avukatları arasında yer alan biri olarak bir kaç önemli not düşmek isterim. Rabia Naz'ın ölümünün şüpheli olduğunu anlamak için yüzlerce sayfalık tanık/şüpheli ifadelerini, baz kayıtlarını, pts kayıtlarını vs detaylıca incelemeye lüzum yok. Bence olayın ve olay yerinin kabaca incelenmesi halinde bile ölümün şüpheli olduğunu anlamak çok kolay.
Önce olay yerini ele alalım. Rabia Naz'ın bulunduğu yer. Tüm meseleyi anlayacağımız yer de burası. Rabia Naz, Vatan ailesinin yaşadığı Vatan Apartmanı'nın önünde tek başına, sırt üstü yatar biçimde ve bilinci kapalı halde bulundu. Dosyadaki tüm teorilerin de başladığı yer doğal olarak olay yeri oldu. Fakat soruşturma boyunca savcılığın buradan başlattığı tüm tezler, diğer tüm tezleri dışlayarak olayın intihar olduğunu kanıtlamaya çalışır gibiydi. Önce Rabia Naz'ın intihara meyilli olduğuna dair saçma sapan teoriler ortaya atıldı, bilgisayar oyununda etkilendi dahi denildi. Fakat sonra tepkiler üzerine bundan vazgeçildi. Ancak intihar teorisinden hiç vazgeçilmedi.
Bir de defalarca çatıya polisin girip çıkması ve inceleme yapmasına rağmen bulamadığı Rabia Naz'ın kayıp okul çantası çatıda kapının yanındaki sandalyenin altında olaydan saatler sonra "tesadüfen" bulunmuştu. Birinin çantayı sonradan oraya bırakmış olabileceği ihtimalini dikkate almayan savcılık, çatı ile Rabia Naz’ın yaralı olarak bulunduğu yer arasında ilişki kurabileceği intihar tezlerine yöneldi.
Savcılık ilk olarak, bulunduğu yere, Vatan Apartmanı'nın çatısından yani 18.6 metre yükseklikten atladığı tezini işledi. Çünkü bulunduğu bilinci kapalıydı, ayak bilekleri kırıktı, kalça kemiklerinde kırıklar vardı. Buradan pek hareket edebilecek gibi değildi. Fakat bu kez sundurma engeli çıktı, eğer buradan atladıysa sundurmaya çarpmadan yere düşemezdi, sundurmada ise hiç çarpma izi yoktu.
Daha sonra apartmanın yan tarafından yaklaşık 16 metreden atladığı ve epey engebeli arazide bir yaklaşık 10 metre, sırt üstü, dirseklerinden destek alarak süründüğü tezini işlemeye karar verdi. Adli Tıp'a sordu "Bir insan sırt üstü dirseklerinden destek alarak bu kadar mesafe sürünebilir mi?" Adli Tıp da evet sürünebilir cevabını verince ihtiyacı olan tez bulundu. Savcılık Rabia Naz'ın sırtında, kıyafetlerinde herhangi bir sürtünme, yırtık vs izi olmadığını, ayak bileği parçalanmasına rağmen herhangi bir kan izi olmadığını göz önüne almadan takipsizlik kararı verdi."
Kaynak:Haber Merkezi