Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında "Hatırlı avukat" detayı: "Ankara Adliyesi'nde açmayacağı kapı yok"

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında "Hatırlı avukat" detayı: "Ankara Adliyesi'nde açmayacağı kapı yok"
Suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle göz altına alınan; Emniyet ve yargı içinde ciddi bağlantıları olduğu iddiasıyla gündemdeki yerini koruyan Ayhan Bora Kaplan'ın tutuklanmasının üzerinden 10 gün geçti. Cumhurbaşkanı...

Suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle göz altına alınan; Emniyet ve yargı içinde ciddi bağlantıları olduğu iddiasıyla gündemdeki yerini koruyan Ayhan Bora Kaplan'ın tutuklanmasının üzerinden 10 gün geçti. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kaplan hakkında MİT'ten rapor istediği öğrenildi.

Ayhan Bora Kaplan'ın tutuklanması, Ankara'daki suç ağının tedirginliğini artırdı. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'ın adının dosyaya girmesiyle yargı ve Emniyet diken üstünde bir hal aldı. Gazeteci Tolga Şardan, soruşturma dosyasını yürüten polislerin görevden alınacağına dair kulis bilgisini paylaştı.

Tolga Şardan, T24'teki yazısında soruşturma detaylarına ilişkin bilgileri paylaştı:

Hatırlı avukat kim?

Kapalı kapılar ardında buluşmalar, görüşmeler yapıldığı bilgileri kulislere yansıyor, son bir haftadır. Özellikle bu görüşmeler sonrasında polise ciddi baskı uygulanmaya başlandığı iddiaları var.

Araya "hatırlı" isimlerin girdiği belirtiliyor. Bu isimlerin başında Ankara'daki yargı camiasında yakından tanınan bir avukat var. Şimdilik adını vermek istemiyorum.

Bu avukatın, daha önce AKP'li önemli bir siyasetçinin vekiliyken, sonradan sahip olduğu siyasi nüfuzla Ankara Adliyesi'nde kendi lehine etki alanı yarattığı ifade ediliyor. Hatta bilhassa halen Yargıtay üyeliği yapan Yüksel Kocaman'ın döneminde Ankara Adliyesi'nde etki alanını güçlendirdiği "dokunulmazlıkla" mesleğini yürüttüğü herkesçe biliniyor.

Ankara Adliyesi'nde bırakın yargı mensuplarını, kapıdaki özel güvenlik görevlilere ismi söylendiğinde "açmayacağı kapı" yok. Kendisi için "sivil başsavcı vekili" tanımlaması yapılıyor.

Bir avukatın, çok sayıda yargı mensubunu tanımasında hiçbir gariplik yok şüphesiz.

Ancak söz konusu avukatın yarattığı tablo, "yargı mensubu – avukat arasındaki mesafeli duruştan ziyade biçim değiştirip iş birliği yapma konumuna ulaşmış" durumda.

Dediğim gibi daha önceleri Ankara'nın yönetiminde söz sahibi olmuş AKP'li siyasetçinin avukatlığını yapan, "iş birliği" yöntemleri çerçevesinde AKP'li siyasetçinin Ankara Adliyesi'ndeki problemlerini sonuçlandıran avukatın şimdiki müvekkili ise bilin bakalım kim?

Evet, suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan!

Avukat, son bir haftadır müvekkili Kaplan'ı cezaevinden kurtarmak kadar Kaplan'ın "bürokrasi ve yargı çevrelerindeki bağlantılarının" açığa çıkmasının önünü kesmeye çalışıyor.

MİT'ten rapor isteyen Erdoğan, Kocaman'a randevu vermedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Kaplan soruşturmasıyla ilgili MİT'ten özel rapor istediği ifade ediliyor. Raporun içeriği ise; Kaplan'la bürokratlar ve yargı mensupları başta olmak üzere kimlerin bağlantısının bulunduğu. MİT, detaylı bir rapor hazırlayıp ABD dönüşü Erdoğan'a sunacak.

MİT'ten resmi olarak rapor istemesi önemli.

İkincisi, süreçte adı gündeme gelen Yargıtay Üyesi Yüksel Kocaman, Kaplan operasyonu başlayıp adının gündeme gelmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan randevu talep etti.

Cumhurbaşkanlığı'ndaki kaynaklarım Erdoğan'ın, Kocaman'a randevu vermediğini aktardı. Bu da önemli bir gelişme. Malum, Kocaman'ın Erdoğan'la olan yakınlığının derecesi biliniyor. Erdoğan'ın görüşme isteğine "hayır" demesi dikkat çekici.