“Damat” odaklı 1,5 milyar dolarlık petrol cezası tartışmasında sorular cevapsız

“Damat” odaklı 1,5 milyar dolarlık petrol cezası tartışmasında sorular cevapsız
Enerji Bakanı Fatih Dönmez, damat Berat Albayrak’ın merkezinde olduğu tartışmaya ilişkin konuştu ama sorular hala cevapsız.“Bağdat yönetimini devre dışı bırakarak Kuzey Irak Kürt yönetimiyle Irak petrollerini Yumurtalık’tan...

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, damat Berat Albayrak’ın merkezinde olduğu tartışmaya ilişkin konuştu ama sorular hala cevapsız.

“Bağdat yönetimini devre dışı bırakarak Kuzey Irak Kürt yönetimiyle Irak petrollerini Yumurtalık’tan dünya pazarlarına açmasından dolayı Türkiye’ye verilen 1 milyar 500 milyon dolarlık cezanın müsebbibi kim?” tartışması sürüyor.

Bugün AKP grup toplantısı öncesinde gazeteciler Enerji Bakanı Fatih Dönmez’e, "Ödenecek mi bu ceza? Anlaşmayı kimler yaptı?" sorularını yöneltti. Bakan Dönmez, hem “böyle bir ceza yok” dedi, hem de suçlamalarda Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın ismini de hiç anmadan, “anlaşmayı kimler yaptı?” sorusuna cevap vermedi. Bakan Dönmez tam olarak şu ifadeleri kullandı: 

Böyle bir rakamda ceza söz konusu değil. Büyük kapsamlı bir rapor var ve ona bağlı bazı yaptırımlar söz konusu. Tek taraflı yaptırım yok. Irak tarafından iddia edilen 5 konudan 4'ü reddedildi, 1'i kabul edildi. Bizim iddialarımız, taleplerimiz vardı. Taleplerimizin 6 konudan 5'i kabul edildi, 1'i reddedildi. Buna dayalı olarak yaptırımlar, şimdi arkadaşlarımız, hukukçular tarafından değerlendiriliyor. Irak hükümetiyle aramızda zaten yürürlükte olan bir anlaşmamız var. O anlaşma, Uluslararası Tahkim Mahkemesinin verdiği bu rapor ve uluslararası hukuka göre, biz yapıcı bir rol oynamayı düşünüyoruz. Bunu biraz daha zaman gösterecek”.

Farklı dönemlerde enerji ve maliye bakanlıkları koltuğunda oturan Berat Albayrak merkezli tartışma T24’te Mehmet Yakup Yılmaz’ın yazısıyla yeniden gündeme geldi. Yılmaz’ın aktardığına göre Türkiye, merkezi Bağdat hükümetinin şikayeti üzerine Irak’a 1 milyar 500 milyon dolar petrol cezası ödeyecek. Tahkim mahkemesinden Türkiye ile ilgili ikinci bir dava daha sürüyor. Türkiye, o davada da mahkum edilirse faiziyle birlikte 3 milyar 500 milyon dolarlık ikinci bir cezayla karşı karşıya gelebilir.

NE OLMUŞTU?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), kendi topraklarından çıkan petrolü merkezi Bağdat hükümetinden bağımsız olarak Türkiye topraklarından uluslararası pazarlara açtı. Bunun için 120 kilometrelik bir boru hattı inşa edildi. Irak petrolü Erbil'den, Adana Yumurtalık'a, oradan da tankerlerle dünya piyasalarına aktarıldı. Borudan geçen ham petrol Irak'tan çıkışta ve Türkiye tarafında Irak hükümetinden görevlilerin olmadığı bir mekanizmayla iki kez ölçümden geçiyordu. İddialara göre; hattan geçen petrol miktarı düşük gösteriliyor ve elde edilen kazanç hem Türkiye, hem Kuzey Irak Kürt bölgesindeki iş ortakları arasında pay ediliyordu.

BERAT ALBAYRAK İDDİALARI…

Mehmet Yılmaz yazısında, Gazeteci Tolga Tanış'ın "Potus ve Beyefendi" adlı kitabındaki belgelere atıfta bulunarak, Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın rolüne dikkat çekti. 

Yılmaz’ın yazısındaki o bölüm şöyle:

"Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki petrolü taşıma işini 2011'den itibaren Powertrans adlı şirket üstlenmişti. Tanış'ın kitabında yer alan belgelerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak da Powertrans adlı şirketin ortaklarından görünüyordu. 2016 yılında yayınlanan Wikileaks belgelerinde de bu yönde bilgiler vardı. Ancak bu bilgilerin doğruluğu resmen kabul edilmedi. Powertrans'ın koordinatörü Ekrem Keleş, Albayrak'ın dayısının oğluydu. Şirketin neredeyse bütün yöneticilerinin yolu bir dönem Berat Albayrak'ın yönettiği Çalık Holding'ten geçmişti.

Powertrans 25 Mart 2011 günü kurulmuş ve 18 Temmuz 2011 tarihinde yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla Kuzey Irak'tan petrol taşıma işinde "tekel" haline getirilmişti.

Bu beyler ticaret yapabilsinler diye vergilerimizden oluşan 3,5 milyar dolardan fazla bir parayı, ceza diye Irak Merkezi Yönetimi'ne ödeyeceğiz.

Tolga Tanış’ın kitabıyla ilgili olarak hem dönemin başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Berat Albayrak Tanış hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Savcılık Tanış hakkında dava açılmasına gerek olmadığına (kovuşturmaya yer olmadığı) karar vermiş, Tanış bunun üzerine, 'Savcılığın kararı özellikle karanlık petrol ticaretine yönelik bilgi ve belgelerin doğruluğunu teyit ediyor ama... Mahkeme olmayacağı için üzüldüm' ifadelerini kullanmıştı."