Bakanlar, Meclis Başkanlığı'na şikayet edildi: 'Meclis'in görev alanı ihlal ediliyor'
İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, bakanların yanıtlaması istemiyle hazırlanan soru önergelerinin vaktinde cevaplanmaması veya tatminkar cevap alınamaması sebebiyle Kurtulmuş'a önergelere dair yeni bir düzenleme yapılması çağrısında bulundu.
GAZETE PENCERE - Bağımsız İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Sakarya’nın Ferizli ilçesinde bulunan Sakarya 1 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda yaşandığı belirtilen su kesintilerine ilişkin, Adalet Bakanı Akın Gürlek tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.
Yeneroğlu, tutuklu ve hükümlü yakınlarının kendisine ilettiği başvurulara göre kurumda uzun süredir ciddi bir su sorunu yaşandığını, gün içerisinde belirli saatlerde su kesintileri uygulandığını, tutuklu ve hükümlülerin suya ancak günün belirli saatlerinde erişebildiğini ve mevcut altyapının kurumdaki tutuklu ve hükümlü sayısını karşılamakta yetersiz kaldığını belirtti.
Kapasitenin kat kat artırılırken altyapının aynı oranda güçlendirilmemesinin bugün yaşanan sorunun temel nedeni olduğunu söyleyen Yeneroğlu, "Sayın Bakan’dan, sürecin hangi aşamada olduğunu, ne zaman tamamlanacağını ve bu süreçte hangi tedbirlerin alındığını kamuoyuyla şeffaf biçimde paylaşmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
BİNE YAKIN SORU, BAKAN'IN MASASINDA
Böylelikle Yeneroğlu'nun soru önergesi, Bakan Gürlek'in masasında cevaplanmayı bekleyen bine yakın önergeye eklenmiş oldu. 11 Şubat'ta Adalet Bakanı olarak atanan Akın Gürlek, göreve gelmesinden bu yana geçen beş ayı aşkın süreçte, kendisinin yanıtlaması istemiyle gönderilen hiçbir soru önergesine cevap vermedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) resmi sitesinde Gürlek'e gönderilen toplam soru önergesi sayısı 910 olarak yer alırken bunların 845'inin süresi geçmesine rağmen cevaplanmadığı görülüyor. 65 soru önergesi ise 15 günlük cevaplama süresi içerisinde.
CEZAEVİ KOŞULLARI VE DAVA SÜREÇLERİ
Önergelerin büyük bölümünü çeşitli cezaevlerinde ya da gözaltı esnasındaki kötü muamele oluştururken, yargı ve adalet süreçlerindeki aksaklıklar da önergelere sıkça konu ediliyor.
BAKANLARA 'ÖNERGE ELEŞTİRİSİ' MECLİS GÜNDEMİNDE
Şeffaflık ve hesap verilebilirlik açısından TBMM'nin en önemli denetim mekanizmalarından olan soru önergeleri ile ilgili Mustafa Yeneroğlu, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a hitaben bir dilekçe kaleme aldı. Yeneroğlu, vatandaşın sorunlarını gündeme getirmek için sunulan önergelerin bakanlar tarafından süresi içerisinde yanıtlanmadığını, yanıtların tatmin edici olmadığını savunarak bununla ilgili bir çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.
Bu durumun Meclis'in görev alanını ihlal ettiğini, yasama ve denetim faaliyetlerini işlevsizleştirdiğini belirten Yeneroğlu, "Milletvekili olarak görevlerimizi yerine getirebilmemiz için yetki alanımızdaki soru önergelerinin etkin bir mekanizmaya dönüştürülmesi gerekmektedir" dedi. Meclis’in görev alanını ve yetkilerini korumak üzere girişimde bulunması için Kurtulmuş'a çağrıda bulunan Yeneroğlu, içtüzükte soru önergelerini etkinleştirecek bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.
Kaynak:Haber Merkezi