BBC'den 'meydan okuyan kadın' arşivi

BBC'den 'meydan okuyan kadın' arşivi
BBC, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla paylaştı; listede Gezi direnişinin sembollerinden biri olan Kırmızılı Kadın'ın fotoğrafı da bulunuyor.İsveçli fotoğrafçı Hans Runesson'un 13 Nisan 1985'te yakaladığı...
BBC, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla paylaştı; listede Gezi direnişinin sembollerinden biri olan Kırmızılı Kadın'ın fotoğrafı da bulunuyor.

İsveçli fotoğrafçı Hans Runesson'un 13 Nisan 1985'te yakaladığı bu an, o tarihten bu yana hafızalardan silinmedi; Yüzyılın Fotoğrafı seçildi ve 2016 yılında sosyal medyada silahlanma çağrısıyla yeniden gündeme geldi:

"Dünyada görmek istediğiniz el çantasıyla bir neo-Nazi'ye vuran kadın siz olun". İsveç'in Växjö kentinde neo-Nazi Nordic Reich Partisi tarafından düzenlenen bir gösteri sırasında çekilen fotoğrafta 38 yaşındaki Danuta Danielsson'un yürüyüşçülerden birine el çantasıyla vurduğu görülüyor.

BBC'den 'meydan okuyan kadın' arşivi - Resim: 1

David Lagerlöf, sosyal aktivistin İsveç'in Borlänge kentinde 300 üniformalı milliyetçinin katıldığı 1 Mayıs yürüyüşüyle karşılaştığı anı kaydetti: Yumruğu sıkılıydı, kayıtsız duruşu sayısız şiddet içeren karşılaşma kadar çok şey anlatıyordu.

BBC'den 'meydan okuyan kadın' arşivi - Resim: 2

Baton Rouge, Louisiana'daki bir kadın protestocu, tam teçhizatlı iki polis memuru kendisine yaklaşırken, elbisesi dalgalanarak kıpırdamadan duruyor. 2016 yılında çekilen bu fotoğraf, benzer şekilde kararlı bir beden diliyle manşetlere taşındı. "Anlık bir klasik" olarak selamlanan Ieshia Evans'ın Black Lives Matter protestosunda tutuklandığı fotoğraf, Stuart Franklin'in Tiananmen Meydanı'ndaki "Tank Adam" görüntüsü ya da Vietnam Savaşı karşıtı bir göstericinin polis memurunun silah namlularına çiçek yerleştirdiği fotoğrafla karşılaştırıldı.

BBC'den 'meydan okuyan kadın' arşivi - Resim: 3

Bir asırdan uzun bir süre önce çekilen bir fotoğraf, barışçıl bir şekilde sona ermeyen bir meydan okuma eylemini ortaya koyuyor. Süfrajet Emily Wilding Davison, 1913 Epsom Derbisi sırasında Kral'ın atı Anmer'in önüne çıktığında hayatını kaybetti. Haber kameralarına yansıyan görüntüler üzerinde yapılan son analizler, Davison'un atın dizginine bir eşarp takmaya çalıştığını gösteriyor.

BBC'den 'meydan okuyan kadın' arşivi - Resim: 4

Carlos Vera Mancilla tarafından 2016 yılında çekilen bu fotoğraf, bireysel bir duruşun görsel gücünü ortaya koyuyor. Başkan Salvador Allende'nin 11 Eylül 1973'te Augusto Pinochet tarafından devrilmesiyle sonuçlanan askeri darbenin 43. yıldönümü gösterilerinde çekilen fotoğrafta ismi açıklanmayan bir kadın protestocu polisin karşına dikilmiş gözünü kırpmadan bakıyor.

BBC'den 'meydan okuyan kadın' arşivi - Resim: 5

Honduras'ın Tegucigalpa kentinde 2017 yılında çekilen bir başka fotoğraf ise Başkan Juan Orlando Hernández'in tartışmalı bir şekilde yeniden seçilmesini protesto eden mağlup başkan adayı Salvador Nasralla'nın bir destekçisinin çevik kuvvet polisinin önünde kaldırıma uzandığını gösteriyor.

BBC'den 'meydan okuyan kadın' arşivi - Resim: 6

Londra'nın Clapham Common bölgesinde düzenlenen etkinlik, polis memuru Wayne Couzens tarafından kaçırılan, tecavüze uğrayan ve öldürülen Sarah Everard'ın anısına planlanmıştı. Organizatörler sosyal mesafenin korunmasını amaçlarken, polisin sokağa çıkma kısıtlamaları kapsamında bunun yasadışı olacağını söylemesi üzerine nöbet iptal edildi. Fotoğraftaki kadın Patsy Stevenson daha sonra BBC'ye yaptığı açıklamada, tutuklanmalarından birkaç dakika önce küçük bir grup kadının kendilerini parmaklıklara sıkışmış halde bulduklarını söyledi.

BBC'den 'meydan okuyan kadın' arşivi - Resim: 7

Mayıs 2013 yılında bir gün İstanbul'da Gezi Parkı'ndaki protestolara katılan Ceyda Sungur, kendisini bir çevik kuvvet yığınıyla karşı karşıya buldu. Polislerden biri ona göz yaşartıcı gaz sıktığında, Reuters fotoğrafçısı Osman Orsal o anı yakaladı ve o yaz Türkiye'yi kasıp kavuran direniş hareketinin simgesi haline gelen bir görüntü yarattı.

BBC'den 'meydan okuyan kadın' arşivi - Resim: 8

Aralık 2018'de patlak veren sokak protestolarının ardından gösteriler Sudan'ı kasıp kavurdu. Mart 2019'da başkanlık sarayının dışındaki bir protestoda, 22 yaşındaki mimarlık öğrencisi Alaa Salah, bir arabanın tepesinden Ömer El Beşir rejimine karşı slogan atarken fotoğraflandı. Devrimin bir sembolü olarak ortaya çıkan Salah, ülkede yaşananlara tüm dünyanın dikkatini çekti.

BBC'den 'meydan okuyan kadın' arşivi - Resim: 9

Bu fotoğraf 8 Mart 1917'de St Petersburg'da yürüyen kadınları gösteriyor. Bu tarih (eski Rus takvimine göre 23 Şubat) sosyalist takvimde önemli bir gün olan Dünya Kadınlar Günü'ne işaret ediyordu.imdi aynı zamanda Rus Devrimi'nin ilk günü olarak anılıyor.

BBC'den 'meydan okuyan kadın' arşivi - Resim: 10

78 yaşındaki Rus sanatçı ve aktivist Yelena Osipova 2002 yılında protesto gösterilerine başladı, yıllar boyunca siyasi tutuklulara özgürlük çağrısında bulundu ve Maidan devriminin ardından Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesine karşı çıktı. 2022'de Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesinden bu yana St Petersburg sokaklarında düzenli olarak barış için eylemler yapıyor.

BBC'den 'meydan okuyan kadın' arşivi - Resim: 11