Buca Belediyesi’ndeki sendika seçimi Yargıtay’dan döndü: Hukuka uygun değil

Buca Belediyesi’ndeki sendika seçimi Yargıtay’dan döndü: Hukuka uygun değil
Yargıtay, Buca Belediyesi’nde Genel İş Sendikası 5 No'lu Şubesi’nde yapılan işyeri temsilciliği seçimlerini hukuka aykırı buldu.İzmir’de Konak, Karabağlar, Gaziemir ve Buca belediyelerinde örgütlü olan DİSK’e bağlı...
Yargıtay, Buca Belediyesi’nde Genel İş Sendikası 5 No'lu Şubesi’nde yapılan işyeri temsilciliği seçimlerini hukuka aykırı buldu.

İzmir’de Konak, Karabağlar, Gaziemir ve Buca belediyelerinde örgütlü olan DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası 5 No'lu Şubesi’nde 19 Nisan 2023’de işyeri temsilcisi seçimleri yapıldı. Sendika, Konak ve Karabağlar’da tek sandık ile oylamaya giderken, Buca Belediyesi’nde ise her birim için ayrı sandık kurulması tepkilere neden oldu. Buca Belediyesi’nde çalışan işçiler bu uygulamanın “muhalif kesimin sesini bastırmak” için yapıldığını iddia ederken, işçiler sendika ile davalık oldu.

Gazete Duvar'dan Cihan Başakcıoğlu'nun haberine göre, “İşyeri temsilciliği seçiminin hukuka aykırı” olduğu iddiasıyla İzmir 4’üncü İş Mahkemesi’ne açılan davada mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar verdi. Sendika avukatları ise mahkemenin bu kararına itiraz etti. Bir üst mahkeme olan Bölge Adliye Mahkemesi sendikanın itirazı üzerine davanın reddine karar verdi. Ancak işçilerin avukatları Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararına da itiraz ederek davayı Yargıtay'a taşıdı.

Yargıtay sendikaya karşı işçiyi haklı buldu: Seçim hukuksuz

Yargıtay 9’uncu Hukuk Dairesi ise işçilerin lehine karar vererek, işyeri temsilcisi seçiminin hukuka aykırı olarak yapıldığına hükmetti. Kararda, şu ifadelere yer verildi;

“Somut uyuşmazlıkta dava dışı Buca İmar A.Ş.’ye ait 4 farklı, birimde kurulan ayrı sandıklarda, sandık sonuçlarının bağımsız değerlendirilmesi sonucunda işyeri sendika temsilcilik seçimleri sonuçlandırılmıştır. Buca İmar A.Ş.'nin genel işler işkolunda faaliyet yürüten birimindeki işçilerinin tamamının (1653642) sicil numaralı işyerinde istihdam edildiği görülmektedir. Bu noktada belirtmek gerekir ki, tek işyeri esas alınarak seçim yapılacağı ve 6 temsilci belirlenmesi gerektiği uyuşmazlık dışı kalmıştır. Dava konusu seçimin tek işyeri esas alınarak yapılacağının kesinleşmesine göre, işyerinin bir bütün olduğu gözetildiğinde farklı birimler esas alınarak seçimin icrası ve sonuçlandırılması hukuka aykırıdır. Sendikaların işleyişi demokrasi esaslarına uygun olması gerektiğinden, farklı birimlerde sandık kurulması hatalı bir uygulama değil ise de adaylar işyerinin bütünü bakımından seçime katılmalı, her işçi her adaya oy verebilmeli ve seçim sonuçları da tek birleştirme tutanağı ile işyerinin bütünü dikkate alınarak sonuçlandırılmalıdır. İlk derece mahkemesi kararına karşı davacının istinaf yoluna başvurmadığı da gözetildiğinde, bu açıklamalar çerçevesinde dava konusu işyeri sendika temsilciliği seçiminin hukuka aykırı olduğunun tespitine karar verilmelidir. Yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm tesisi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir”

‘Sendika muhalif kesimin sesini duymak zorunda’

O dönem Buca Belediyesi’nde sendika yöneticisi olan Serdar Gökhan, kararın işçiler açısından sevindirici olduğunu ifade etti. Gökhan, “Genel İş sendikası bundan sonra muhalif kesimin sesini duymak zorunda. Haksızlık yaparken de bin kere düşünüp bir kez hareket etmek zorunda” dedi.

Avukat Bilgen: işçiler için önemli bir kazanım

İşçilerin avukatı ÇHD’li Leyla Bilgen ise Genel İş Sendikası’nda yaşanan usulsüzlüklere dikkat çekerek, “Genel İş Sendikası’nın yaptığı usulsüzlükler ve muhalif işçileri bastırmak için yaptıkları tek bundan ibaret değil. Biliyorsunuz ki birçok işyerinde muhalefet üreten ve seçime girecek işçileri, sendikaya karşı eleştiri getirenleri sendikadan çıkardıkları olmuştu. Bunlar neredeyse sendika için normalleşen durumlar ancak bizler bunları normal görmüyoruz. Keza Genel İş’in yaptıklarına karşı ses çıkartan ve arkasında duran işçiler sayesinde de bu durum ortaya çıkıyor. Dava yoluyla bu durumun ortaya çıkması bizler için şu açıdan önemli; işçilerin yaptıklarının meşru ve haklı olduğunu biliyoruz ancak davayla da bu durumun ortaya çıkması isminde devrimci sıfatı bulunan bir sendikaya kara lekenin tescillenmesi niteliğindedir. Bu dava yılmayan, davasının arkasında duran, Genel İş içerisinde muhalefet üreten ısrarcı işçiler için kısa vadede olmasa da önemli bir kazanım olmuştur” ifadelerini kullandı.