Bursa'da erkekler bugün evde kalacak

Bursa'da erkekler bugün evde kalacak
Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Dipsizgöl Mahallesi'nde yıllardır devam eden gelenek, kadınların bir gün boyunca kahvehanelerde oyun oynayıp sohbet ederken, erkeklerin ise ev işleriyle ilgilendiği bir gün olarak kutlanıyor.'Tersine...
Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Dipsizgöl Mahallesi'nde yıllardır devam eden gelenek, kadınların bir gün boyunca kahvehanelerde oyun oynayıp sohbet ederken, erkeklerin ise ev işleriyle ilgilendiği bir gün olarak kutlanıyor.

'Tersine Dünya' geleneğinin amacı, erkeklerin bir gün dahi olsa kadınların günlük iş yüklerini anlamalarını sağlamak. Gelenek, Halil İnalcık Sosyal Bilimler Lisesi 11. sınıf öğrencisi Sıla Yavuz tarafından TÜBİTAK'a sunulan 'Kıraathane: Dipsizgöl'de yılda bir gün rol mekan değişimi' projesiyle de dikkat çekti.

Mahalle sakinlerinden Nezaket Bayrak, kadınların bu özel gününde dışarıda bir araya gelmenin ve sohbet etmenin keyfini çıkardıklarını belirtirken, proje sahibi Sıla Yavuz ise bu geleneği anneannesinden öğrendiğini ve toplumsal cinsiyet eşitliği ve köy turizminin canlandırılması açısından önemli bir fırsat olduğunu ifade etti. Proje, TÜBİTAK tarafından da önemsenerek kabul edildi.

Yavuz'un felsefe grubu öğretmeni Pınar Yıldız, projenin toplumsal cinsiyet eşitliği ve köy turizminin canlandırılması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bu gelenek sayesinde empati sağlandığını ve köyün hareketliliğinin arttığını belirtti. Proje, İnegöl'ü TÜBİTAK panelinde başarıyla temsil etmeye hak kazandı.