Bursa'da ırkçı iş ilanına tepkiler dinmiyor: Roman kardeşlerimizden özür dileyin

Bursa'da ırkçı iş ilanına tepkiler dinmiyor: Roman kardeşlerimizden özür dileyin
Bursa'nın Gemlik ilçesinde bulunan bir firmanın sosyal medya üzerinden yayımladığı iş ilanındaki Roman vatandaşları hedef alan ırkçı ifadelere tepkiler dinmiyor. Başta yurttaşlar olmak üzere AKP, CHP, Memleket Partisi, İYİ...
Bursa'nın Gemlik ilçesinde bulunan bir firmanın sosyal medya üzerinden yayımladığı iş ilanındaki Roman vatandaşları hedef alan ırkçı ifadelere tepkiler dinmiyor. Başta yurttaşlar olmak üzere AKP, CHP, Memleket Partisi, İYİ Parti ve MHP ilçe başkanları söz konusu ilana sosyal medyadan sert tepki gösterdi. Öte yandan Gemlik Belediye Başkanı Sertaslan da, "Gemlik'imizin en güzel renklerinden olan roman kardeşlerimden özür dilemesini bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Facebook’taki bir ilan gurubunda yayınlanan iş ilanında, “Tercihen adli sicili olmayan ve Romen olmayan” ibaresi kullanıldı.

Söz konusu ırkçı ilan sosyal medyada infiale neden oldu. Başta yurttaşlar olmak üzere çok sayıda siyasetçi Gemlik’te yaşayan Roman vatandaşlara yönelik ırkçı ilana sert çıktı.

"Gereğinin yapılmasını bekliyoruz"

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, açıklamaya tepki gösterdi. Sertaslan paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Gemlik'te bulunan araç muayene istasyonu için açılan iş ilanında 'roman' kardeşlerimiz için akla ve mantığa sığmayan bir açıklamada bulunulmuş. Kardeşlerimin böyle bir ayrımcılığa maruz kalması hepimizi derinden yaralamıştır. Firma yetkililerinden Gemlik'imizin en güzel renklerinden olan roman kardeşlerimden özür dilemesini ve biran önce açılan bu iş ilanı hakkında gereğinin yapılmasını bekliyorum!"

AKP eski milletvekili ve belediye başkan aday adayı Zafer Işık:

"Bugün Gemlik’te bir firmanın işe alımla ilgilenen personelinin sosyal medya kanalı olan Facebook’ta, bir iş ilan grubunda paylaşmış olduğu işe alım ilanında Roman vatandaşlarımızın ayrıştırılması gibi mesnetsiz bir ifade kullanmıştır.

Bu ayrıştırıcı ifadeyi kınıyor, roman kardeşlerimizin her daim yanında olduğumuzu belirtmek isterim."

Aşık Veysel'in dizeleriyle cevap

CHP Gemlik İlçe Başkanı Servet Pehlivan:

Bu gün sosyal medyada gördüğümüz bir iş ilanı, hepimizi derinden üzdü. Bir firmada işe alınacak elemanın vasıfları sıralanırken, başvuru yapacak kişinin Roman olmaması özellikle belirtilmiş. Öncelikle 80 milyondan fazla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı arasında din, dil, ırk, mezhep, kültürel ya da coğrafi herhangi bir farklılığın ayrım konusu olmasına kesinlikle katılmadığımızı vurgulamak istiyoruz. Bizler, bayrağımız karşısında eşit yurttaşlarız. Çalışma ve yaşama hakkına müdahale edilecek davranış ve söylemleri kabul edemeyiz. Bu talihsiz paylaşım vasıtasıyla her türlü ayrımcılığın karşısında olduğumuzu belirterek değerli ozanımız Aşık Veysel’in dizelerini hatırlatmak istiyoruz;

“Beni hor görme kardeşim

Sen altınsın ben tunç muyum

Aynı vardan var olmuşuz

Sen gümüşsün ben sac mıyım”

"Roman kardeşlerimizin yanındayız"

AKP Gemlik İlçe Başkanı Tevfik Yılmaz:

“Bugün Gemlik’te bir firmanın işe alımı için sosyal medya platformu olan Facebook’ta, bir iş ilanı grubunda paylaşmış olduğu iş ilanında Roman vatandaşlarımızın ayrıştırılması gibi mesnetsiz bir ifade kullanılmıştır. Yapılan rahatsız eden paylaşım Milletimizin birlik ve beraberlik ruhuna aykırıdır, ayrıştırıcı bu paylaşımı kınıyoruz. Medeniyetimizin ayrılmaz bir parçası olan Roman vatandaşlarımız dün de öyleydiler, bugün de öyleler, yarın da öyle olacaklar ve her daim roman kardeşlerimizin yanındayız"

"Amacını aşan fiillerin yaratacağı kırgınlıkların tamirinin olanaksız olduğu akıllardan çıkarılmamalı"

İYİ Parti İlçe Başkanlığı:

Değerli Gemlik Kamuoyuna;

Bugün ilçemizde yayınlanmış olan bir iş ilanında, işe alınacak personelde aranan niteliklere yer verilen tanımlamayı, ayrımcı ve öteleyici içeriği sebebi ile doğru bulmadığımızı açıkça söylüyoruz. Bu gibi amacını aşan fiillerin yaratacağı kırgınlıkların tamirinin olanaksız olabileceği akıllardan çıkarılmamalıdır. Milli birlik ve beraberliğimizin her şeyin önünde olduğu asla unutulmaması gereken bir gerçektir. Toplumumuzun tüm bileşenleri ile her dönem birlik ve bütünlük içerisinde olması; İYİ olması en büyük umutlarımız arasındadır.

Kıymetli Hemşerilerim;

Bahse konu olan iş ilanını yayınlamış olan kişi ve ya kurumun bu yanlış durumu en ince şekilde düzeltmesini ve bu ifade hatasını gidermesini Gemlik kamuoyu adına talep ediyoruz. İYİ Parti ailesi olarak Gemlik’in asli unsurlarından olan Roman vatandaşlarımızın her zaman yanında olduğumuzun bilinmesini isteriz. Bu münferit olayın yarattığı durum sebebiyle üzüntülerimizi iletiriz.

"Bu çağdışı paylaşımın sahibi firmadan özür bekliyoruz"

MHP Gemlik İlçe Başkanı Emrah Keskinden:

"Bugün Gemlik Kamuoyunu işgal eden ve Romen vatandaşlarımızı rahatsız edecek şekilde, Türk Milletinin birlik ve beraberlik ruhuna aykırı ve ırksal tanımlamaya dayalı olarak yapılmış talihsiz bir iş ilanı paylaşımı vuku bulmuştur.

Bağlı olduğumuz inanç değerleri ve binlerce yıllık sürecin neticesinde ortaya çıkan kültürel anlayışımıza taban tabana zıt şekilde, toplum mozaiğimizin önemli renklerinden olan Romen vatandaşlarımıza yönelik yapılan açıklamayı en sert şekilde reddediyor ve kınıyoruz.

Atalarımızdan miras kalan bu topraklarda, binlerce yıldır olduğu gibi, binlerce yıl daha birlik ve beraberlik içerisinde yaşamak adına elimizden gelen mücadeleyi vermeye hazırız.

Bu duygu ve düşünceler ile Milliyetçi Hareket Partisi Gemlik İlçe Teşkilatı olarak Romen vatandaşlarımızın yanlarında olduğumuzu en net şekilde ifade ediyor, toplumu sağ duyulu şekilde hareket etmeye davet ediyor, bu çağdışı paylaşımın sahibi olan firmadan özür bekliyoruz."