Can Atalay hakkında ikinci kez tahliye kararı: Tartışılacak bir husus yok, zorunlu tek şey tahliye edilmesi

Can Atalay hakkında ikinci kez tahliye kararı: Tartışılacak bir husus yok, zorunlu tek şey tahliye edilmesi
TİP Avukatı Özgür Urfa, hakkında ikinci kez hak ihlali kararı verilen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın durumuna ilişkin konuştu.Ersan KınıkAnayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Can Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali kararı verdi.AYM...

TİP Avukatı Özgür Urfa, hakkında ikinci kez hak ihlali kararı verilen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın durumuna ilişkin konuştu.

Ersan Kınık

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Can Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali kararı verdi.

AYM tarafından verilen kararda “Anayasa’nın 67. Maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile 19. Maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının 3 karşı oy ve oyçokluğu ile ihlal edildiğine karar verilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Atalay'ın tahliyesine itiraz eden hakim sayısı 5'ten 3'e düştü

Can Atalay hakkında AYM tarafından verilen ilk ihlal kararı 9'a karşı 5 oy ile verilirken bu kararda Atalay'ın tahliyesine karşı itiraz eden üye hakim sayısının 3'e düşmesi dikkat çekti.

Can Atalay hakkında AYM tarafından ilk verilen hak ihlali kararına 5 üye hakim karşı oy kullanmıştı. Bu kararda 2 üye hakimin kararını değiştirdiği ve hak ihlali kararına 3 üye hakimin karşı oy kullandığı öğrenildi.

Süreç nasıl işleyecek?

Anayasa Mahkemesi, gerekçeli kararını İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderecek. 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Atalay hakkında doğrudan tahliye kararı verme yetkisine sahip.

TİP Parti Meclisi üyesi Avukat Özgür Urfa, kararı Gazete Pencere'ye değerlendirdi.

"Tartışılacak bir husus yok zorunlu olan tek şey Can Atalay'ın tahliye edilmesi"

İkinci kez verilen hak ihlali kararıyla, AYM'nin bir hükümlü ya da tutuklu değil siyasi esir olduğunu tecillediğini ifade eden Av. Urfa, şu sözleri kaydetti:

"AYM bugün 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ve Yargıtay'ın hukuksuzluklarını, anayasayı tanımayışlarını, ve AYM kararlarını uygulamayışlarını bir kez daha mahkum etti.

Bize göre bir hukuki tartışma zaten bulunmuyordu. Anayasa çok açık, AYM kararının uygulanmasının zorunluluğu çok açıktı. AYM bir kez daha neden AYM kararının uygulanmasının zorunlu olduğunu ve Can Atalay'ın cezaevinde tutulamayacağını ilan etmiş oldu.

TİP Avukatı Özgür Urfa

"Bu kararın uygulanmaması, anayasal düzene karşı işlenecek bir suç olacaktır"

Gerekçeli karar henüz UYAP'a yüklenmediği için detayları göremiyoruz ama tartışılacak bir husus yok. Yapılması gereken ve zorunlu olan tek şey 2. kez verilen hak ihlali kararının ardından Can Atalay'ın tahliye edilmesi.

Bu kararla birlikte hiçbir tartışma kalmamış durumda. Bu kararın uygulanmaması demek 'Bu ülkede anayasayı rafa kaldırdık' anlamına gelecektir ve bu açıkça anayasal düzene karşı işlenecek bir suçtur. Biz, hiç kimsenin böyle bir suç işlememesi yönündeki çağrımızı tekrarlıyoruz."

Ne olmuştu?

Gezi Parkı davasından 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Avukat Can Atalay, 14 Mayıs Milletvekili Genel Seçimleri’nde TİP’ten Hatay Milletvekili seçildi. Can Atalay’ın tahliyesi için yapılan başvurular reddedilince Atalay’ın avukatları AYM’ye başvuruda bulundu.

AYM Genel Kurulu 27 Ekim’de verdiği kararla Can Atalay’ın hak ihlaline uğradığını ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi AYM kararını uygulamayarak, dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM kararına uymayacağını belirterek, Atalay hakkında “hak ihlali” kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Can Atalay’ın avukatları karara karşı Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne itirazda bulundu. 4. Ceza Dairesi de itirazı reddetti.

Can Atalay’ın avukatları, dosyayı 1 Aralık’ta 2. kez AYM’ye taşıdı.

AYM Birinci Bölümü 13 Aralık’ta Can Atalay’ın başvurusunu oy birliğiyle AYM Genel Kurulu’na sevk etmişti.