CHP'li Yavuzyılmaz: Vatandaşlarımızı yangın felaketine karşı koruyacak olan yönetmelik hükmünü neden kaldırdınız?

CHP'li Yavuzyılmaz: Vatandaşlarımızı yangın felaketine karşı koruyacak olan yönetmelik hükmünü neden kaldırdınız?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Turizm Tesisleri Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe tepki gösterdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Turizm Tesisleri Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe tepki göstererek, "Yönetmelikteki 'müşterilerin acil eylem planı konusunda bilgilendirilmesi sağlanır' hükmü bizzat Cumhurbaşkanı tarafından yürürlükten kaldırıldı. Vatandaşlarımızı yangın felaketine karşı koruyacak olan bu yönetmelik hükmünü neden kaldırdınız" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin en önemli kış turizmi merkezlerinden biri olan Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de, 21 Ocak'ta sabaha karşı çıkan yangında çoğu çocuk 78 kişi hayatını kaybetti, 51 kişi yaralandı. Yangına ilişkin soruşturma kapsamında Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun, işletme sahibi, şirket genel müdürü ve otel müdürünün de aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. Yangını araştırmak üzere 6 savcı, 4 başmüfettiş ve 7 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Kartalkaya'da Grand Kartal Oteldeki ihmaller nedeniyle 78 kişinin ölümüne tepki gösterdi. Cumhurbaşkanlığı kararıyla Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin kaldırılmasının facianın boyutlarını arttırdığını ifade eden Yavuzyılmaz, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kartalkaya yangın faciasının boyutlarının artmasına nasıl zemin hazırladığını gösteren belgeyi tespit ettik. Faciadan tam bir ay önce 22 Aralık 2024 tarihinde Cumhurbaşkanı kararı ile turizm tesislerinin niteliklerine ilişkin yönetmelikte hayati bir değişiklik yapıldı. Yönetmelikteki 'müşterilerin acil eylem planı konusunda bilgilendirilmesi sağlanır' hükmü bizzat Cumhurbaşkanı tarafından yürürlükten kaldırıldı. Bu nedenle otelde konaklayan vatandaşlarımıza acil bir durumda ne yapacakları, nereden tahliye olacakları, otelde yangın merdiveni var mı yok mu, varsa nerelerde var konularındaki bilgiler verilmedi. Bu nedenle Cumhurbaşkanı, Kültür ve Turizm Bakanı ve otelin sahipleri hep birlikte otelin mevcut acil eylem planı konusunda vatandaşlarımızı habersiz, yangında çaresiz bıraktı.

Eğer yönetmelikteki bu hüküm kaldırılmamış olsaydı acil eylem planı otelde konaklayan vatandaşlarımıza aktarılmış olsaydı facianın boyutları bu kadar büyümezdi. Cumhurbaşkanı ve Kültür ve Turizm Bakanına soruyorum; vatandaşlarımızı yangın felaketine karşı koruyacak olan bu yönetmelik hükmünü neden kaldırdınız?"

Kaynak:ANKA

Öne Çıkanlar