Çorlu tren katliamının üzerinden 6 yıl geçti: Asıl sorumlular yargılanmadı
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de 7’si çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden 6 yıl geçti. 25 Nisan’da Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında 4 sanık tutuklandı.
Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında kaza sırasında TCDD Bölge Müdürü olan Nihat Aslan 15, Bölge Bakım Müdürü olan Mümin Karasu 17,5, Bölge Müdür Yardımcısı Levent Meriçli 9 yıl 2 ay ve Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat 13 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
∗∗∗
6 Yıl içinde neler yaşandı
• Bilirkişi tanıdıktı: 22 Temmuz 2004’te Sakarya’nın Pamukova ilçesinde meydana gelen ve 41 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasını aklayan bilirkişi Mustafa Karaşahin, Çorlu Katliamı’nın bilirkişi olarak atandı. Karaşahin, Pamukova tren faciasının sorumluluğunu makinistlerin üzerine bırakmıştı. Karaşahin, 2012-2014 yılları arasında Çorlu faciasının meydana geldiği Trakya Demiryolu Hattı Yenileme Projesi’nde danışmanlık hizmeti de verdi.
• Üst düzey sorumlular hiç yargılanmadı: Kazanın ardından Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonrası hazırlanan iddianamede Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TCDD’nin üst düzey yöneticilerine yer verilmedi. Savcılık 19 Şubat 2019’da yetkililerin yargılanmasına ilişkin kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Dört kişi hakkında hazırlanan iddianame mahkemeye sunuldu. Ailelerin ısrarlı mücadelesi sonucu 9 kişi daha yargılamaya dahil edildi.
• Katliam göz göre göre geldi: Katliama ilişkin davanın soruşturma ve yargılama süresince ortaya çıkan bilgiler kazanın göz göre göre geldiğini gösterdi. Kaza öncesinde menfez bakımı için açılan ihalenin ödenek tahsisinin yapılmadı, bu nedenle bakım işi iptal edildi. Menfezler ve boru geçişlerinin kapasitesi yetersizdi, toprak altındaki boru geçişleri işlevsizdi. 138 kilometrelik mıntıkada 5 bekçi olması gerekirken yalnızca 1 bekçi bulunuyordu. Trene ise kapasitenin üzerinde ayakta yolcu alındı.
• AYM başvuruyu reddetti: Aileler Bakanlık yetkilileri ile TCDD üst düzey yöneticilerin yargılanması talebine verilen ‘kovuşturmaya yer olmadığına’ ilişkin kararı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. Ancak AYM verdiği kararda iç hukuk yollarının tüketilmediğini belirterek başvuruyu reddetti.
• Tek bir tutuklu sanık vardı: Yargılama sürecinde 13 sanıktan yalnızca dönemin TCDD Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu tutuklandı. Ancak Karasu yalnızca 50 gün cezaevinde kaldı. Başsavcılık dahil hattın hizmete hazır olmadan açıldığı defalarca söylense de suç niteliği bilinçli taksirle sınırlı kaldı, olası kasttan yargılama talebi yok sayıldı.
• Üst düzey yönetici ödüllendirildi: Katliamın yaşandığı dönemde TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü olan Veysi Kurt, 24 Şubat’ta AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla kurumun başına atandı. Sanık sandalyesine hiç oturmayan Kurt, faciadan 14 ay sonra görevden alınmıştı.
Kaynak:Haber Merkezi