Cumartesi Anneleri 988. haftada Cüneyt Aydınlar’ın akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri 988. haftada Cüneyt Aydınlar’ın akıbetini sordu
Gözaltında kaybedilen yakınlarını arayan Cumartesi Anneleri 988. haftada Galatasaray Meydanı’nda Cüneyt Aydınlar’ın akıbetini sordu.Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini soran ve faillerin yargılanması talebiyle...
Gözaltında kaybedilen yakınlarını arayan Cumartesi Anneleri 988. haftada Galatasaray Meydanı’nda Cüneyt Aydınlar’ın akıbetini sordu.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini soran ve faillerin yargılanması talebiyle İstanbul-Beyoğlu’nda 1995’ten bu yana eylem yapan Cumartesi Anneleri, 988. haftasında da Galatasaray Meydanı’na karanfil bırakarak açıklamalarını okudu.

 

Cumartesi Annelerinin 988. hafta basın açıklaması şöyle:

''30 yıl oldu bilmeye hakkım var; oğluma, gözbebeğime ne oldu sorusunu devleti yönetenlere ve adli makamlara birlikte soruyoruz. İstanbul Üniversite'si İktisat Fakültesi öğrencisi olan Cüneyt Aydınlar 20 Şubat 1994 tarihinde Bakırköy'deki Ömür durağında polisler tarafından gözaltına alındı. Gayrette Siyasi Şube'ye götürüldü. Burada 7 gün boyunca kayıt dışı gözaltında tutulduktan sonra 27 Şubat 1994 tarihinde gözaltı kaydı yapıldı. Ancak aynı operasyon kapsamında gözaltına alınan 14 kişi mahkemeye sevk edildiklerinde aralarında Cüneyt yoktu.

Bu kişiler 17 Şubat 1994 tarihinde avukatları aracılığıyla kamuoyuna bir açıklama yapılarak 2 Mart 1994 tarihine kadar Cüneyt Aydınlar'la birlikte gözaltında tutulduklarını söylediler. İstanbul Emniyeti Cüneyt'i soran ailesi ve İnsan Hakları Derneği avukatlarına 28 Şubat 1994 tarihinde 'yer göstermeye götürdük elimizden kaçıp kayıplara karıştı' cevabını verdiler.

Cüneyt'ten bir daha haber alınamadı. Ailenin başvurduğu tüm yetkili merciler elleri kelepçeli, ayakkabıları bağcıksız, görgü tanıklarının beyanına göre 'desteksiz ayakta duramayan' birinin 30 kadar polisin elinden nasıl kaçabileceğini sorgulamadan, polisin 'firar' senaryosunu esas aldı.

Savcılar olayı soruşturmak yerine Cüneyt hakkında firar ettiği iddiasıyla yakalama kararı çıkardı...''