'Delegelere ev verildi' iddiası çöktü: KİPTAŞ projesinde CHP'li yöneticilerin daire satın almadığı ortaya çıktı

CHP'nin 38. Kurultayı'na ilişkin görülen ceza davasında Adem Soytekin'in iddiaları KİPTAŞ tarafından yalanlandı. Pendik'teki projede CHP'de üst düzey görevleri olan yöneticilerin ev almadığı ortaya çıktı.

'Delegelere ev verildi' iddiası çöktü: KİPTAŞ projesinde CHP'li yöneticilerin daire satın almadığı ortaya çıktı

GAZETE PENCERE - CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin ceza davası dün görüldü. Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen 6'ncı duruşmada İBB Davası’nın en önemli itirafçılarından olan Adem Soytekin tanık olarak dinlendi.

Dosyada İBB İştiraki KİPTAŞ’a dair iddialar önemli bir yerde duruyor. Savcılığın Adem Soytekin’in itiraflarına dayandırdığı iddiaya göre; KİPTAŞ’ın Pendik’te Asoy-Leda-Kurumsal Adi Ortaklığı ile yaptığı projede 100 dairenin CHP’nin etkili isimlerine ayrıldığını ve delegelerin iradesini etkilemek için kullanıldı.

Soytekin, bu iddialara ilişkin verdiği tanık ifadesinde dün KİPTAŞ’tan kurultay üyelerine ve delegelerin iradesinin etkilemek için ev satışı yapıldığı konusunda verdiği ifade ile çelişti. Mahkeme başkanının “Dairelerin verilmesi karşılığında delege iradesi etkilendi mi?” sorusuna “Benim bildiğim yok. KİPTAŞ'ın bize gönderdiği isimler ve bu isimlere daireler satıldı” şeklinde cevap verdi. Duruşma 16 Eylül'e ertelendi.

Soytekin, İBB Davası için yaptığı itirafta ise bu sözlerinin tam tersini kullanmış KİPTAŞ üzerinden delegelere ev verildiğini ifade etmişti.

Adem Soytekin, İBB Davası'nda verdiği itirafçı ifadesinde KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt'un CHP'nin 38. Olağan Genel Kurultayı'nda oy verecek olan delegeleri etkilemek için kendisinden 100 daire istediğini, delegelere bu dairelerin verildiğini ileri sürmüştü.

Soytekin, bu itirafların ardından ifade sırası değiştirildi ve İBB Davası heyeti tarafından tahliye edildi. Ancak KİPTAŞ'ın yetkililerinin bize verdiği bilgilerde bu itirafçı ifadeleri yalanlanıyor. Zirâ Pendik Arakent Konutları 2021 yılında satışı yapılmış ve CHP'nin 38. Olağan Genel Kurultayı 2023 yılında gerçekleşmişti.

PEKİ DOĞRUSU NE?

Bu iddiaların tarafı olan KİPTAŞ ise dosyada yer alan bilgilerin tamamını yalanlıyor. Soytekin’in ve Kurultay Ceza Davası’nın dosyasının içerisinde yer alan bilgileri kuruma sorduğumuzda iddiaların basında ve sosyal medya yer aldığı ilk günde bu yana kamuoyunu bilgilendirmek adına defaatle resmi açıklama yaptıklarını ayrıca söz konusu asılsız iddiaları dile getirenlerle ilgili hukuki süreçleri başlatıp, ilgili bir davada sanık H.H.Ş. hakkında Bakırköy 48. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2025 yılında mahkumiyet kararı verildiğini vurguladılar.

KİPTAŞ, Pendik’te Soytekin’in iddialarına konu olan projeye ilişkin de dikkat çeken detaylar paylaştı.

Projenin sosyal konut projesi olmadığını ve kuruma gelir kazandırmak adına yapılan ve kaynak elde etmek için hazırlanan projeler sınıfına girdiği aktarıldı. Ayrıca bu tarz projelerden elde edilen gelirlerle sosyal konut ve dönüşüm projelerinin gerçekleştirildiğini söylediler.

Pendik’teki projede sadece arsa sahibi olduklarını ifade eden KİPTAŞ, yüklenici firma ile bir sözleşme üzerine kurulu kazanç oranı olduğunu ve satışlardan bu şekilde gelir elde ettiklerini açıkladı.

Konuyu sorduğumuz yetkili “Sözleşmeye göre satış fiyatlarının ve ödeme koşullarının belirlenmesi, satışların gerçekleştirilmesi ve gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerinin imzalanmasına yönelik tüm sorumluluk yüklenici firmanın. Biz kurum olarak bu süreçlere dahil değiliz. Yüklenici, satış kampanyası koşulları ve satışa sunacağı daireleri belirleyip, satış sürecine başlamak için 9 Aralık 2021’de tarafımızdan yazılı olarak onay talep etmiş, gerekli değerlendirme ve kontrollerin ardından 10 Aralık 2021 de yazılı onayımızı göndermişiz.” dedi.

SATIŞLAR HALKA AÇIK

Pendik’teki projede satışların halka açık bir şekilde yapıldığını söyleyen kurum Soytekin’in iddia ettiği gibi "100 kişilik VİP bir liste" belirlemediklerini zaten bunu yapma yetkilerinin olmadığını ifade ediyor.

Satışın Asoy-Leda-Kurumsal Adi Ortaklığı üzerinde olduğunu ifade eden KİPTAŞ yetkilileri "ödeme koşulları dahil her şey yüklenici firmanın sorumluluğu" dedi.

Konuştuğumuz yetkili “Ödeme koşullarını da yüklenici belirler. 100 daire kapatılmış, özel bir isim listesi varmış gibi gösteriyorlar. Bu tamamen gerçek dışı. Dairelerin liste satış fiyatlarında belirlenen kriterler dışında herhangi bir indirim veya avantajlı bir satış işlemi gerçekleştirilmemiştir. Kurum itibarsızlaştırılıyor” ifadelerini kullandı.

Asoy-Leda-Kurumsal Adi Ortaklığı ile imzalanan sözleşmede KİPTAŞ'ın yetkisi şöyle görülüyor:

farketmez

DAİRE SAHİPLİĞİNDE ETKİLİ BİRİ İSİM YOK

Soytekin, iddialarında Pendik’teki KİPTAŞ projesinde CHP’de etkili isimlerin dairelerin verildiği ve bu dairelerin delegelere aktarıldığı yer almıştı. Ancak edindiğimiz bilgilere göre projede CHP 38. Olağan Kurultayı’nda oy kullanan delegelerden ya da CHP içerisinde etkili olan isimlerden daire satın alan da yok.

KİPTAŞ yetkilileri projenin Yüklenici tarafından açılan satış ofisinde halka açık olduğunu parasını verenin daire alabileceğini ifade ederken bu satış üzerinde müdahale yetkilerinin olmadığını da vurguluyor.

İlk Etap satışların 2021 Aralık ayında başlayıp Temmuz 2022’de tamamlandığını ve 4-5 Kasım 2023 tarihinde gerçekleşen kurultay süreci ile bir bağının olmadığını söyleyen KİPTAŞ, 2019 yılından bu yana Sayıştay’ın denetimlerinden geçtiklerini mevzuat veya sözleşmelere aykırı bir durum olsa bunun raporlara yansıyacağını belirtti.

2019’dan önce KİPTAŞ projelerinden farklı siyasi parti mensubu milletvekillerinin, bakanların, kamu görevlilerin de daire satın aldığı basına yansımıştı.

Bu durumu sorduğumuz KİPTAŞ yetkilisi " Başvuru kriterleri bulunan ve sahipleri kura ile belirlenen sosyal konut projeleri dışındaki projelerden onaylı satış fiyatları ve ödeme koşulları doğrultusunda daire satın alınmasının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır” dedi.

Kaynak:Tolga Balcı

Öne Çıkanlar