Demirtaş oy kullanabilecek mi?

Demirtaş oy kullanabilecek mi?
14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde siyasilerin nerede oy kullanacağı belli oldu. Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın oy kuşanıp kullanmayacağı...

14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde siyasilerin nerede oy kullanacağı belli oldu. Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın oy kuşanıp kullanmayacağı ise merak konusu oldu. Yasalar; tutuklu ve hükümlüler için ne diyor?

Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, Gazete Pencere’ye yaptığı açıklamada; Demirtaş’ın hükümlü olmadığını mahkum olduğunu bütün tutukluların istisnasız oy kullanabileceğini belirtti.

Demirtaş’ın oy kullanması konusunda herhangi bir sıkıntının olmadığını belirten Karaman, “Oy konusunda herhangi bir sıkıntı yok” dedi.

Karaman’ın açıklaması şöyle:

"Demirtaş zaten hükümlü değil tutukludur, bütün tutuklular istinasız oy kullanabiliyor. Hatta hükümlü olup mahkum olup kesinleşmiş hükmü olup şartlı tahliye çıkanlar bile oy kullanabiliyor. Hatta hükümlü olup henüz dışarıda yakalanmamış olanlar cezaevinde alınmamış olanlar bile oy kullanabiliyor. Seçme hakkı daha geniş bir haktır. Daha tolere edilebilir mevzuatta bir yanı var. Kullanabiliyorlar ancak seçilme yönünden bir takım kısıtlamalar var tabii. Kesinleşmiş hükümler infaz edilmiş olsa bile yasaklar söz konusu. Oy konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Oy kullanabilecek."

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Benim oyum sizedir Sayın Cumhurbaşkanı Kılıçdaroğlu” mesajını paylaşmıştı.

TÜRK CEZA YASASI NE DİYOR?

Türk Ceza Yasası’na göre hapishanelerdeki tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü mahpuslar seçme hakkına sahip. Bunun dışında kalan hükümlüler oy kullanamıyor.

Türkiye’de 1995 yılına  kadar tutuklu ve hükümlü tüm mahpuslar oy kullanma hakkına sahip değillerdi.

1995 yılında yapılan değişiklik ile tutukluların seçme hakkına ilişkin yasak kaldırıldı.

2001’deki anayasa değişikliği ile taksirli fiillerden hükümlü mahpuslar, diğer hükümlülerden ayrı tutuldu ve oy haklarını kullanmaya başladılar.

Türkiye anayasasının 67/5 maddesi ceza infaz kurumları ve tutuk evlerinde oy kullanılması ile oyların sayım ve dökümünü düzenliyor.