Hükümetten çalışan/çalışmayan emekli ayrımı: 5 bin TL'lik ödemeden her emekli yararlanamayacak

Hükümetten çalışan/çalışmayan emekli ayrımı: 5 bin TL'lik ödemeden her emekli yararlanamayacak
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlığında toplanan Kabine Toplantısı sona erdi. Toplantı 3 saat 50 dakika sürdü.Erdoğan, emeklilere bir defaya mahsus olarak 5 bin lira verileceğini duyurarak, söz...

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlığında toplanan Kabine Toplantısı sona erdi. Toplantı 3 saat 50 dakika sürdü.

Erdoğan, emeklilere bir defaya mahsus olarak 5 bin lira verileceğini duyurarak, söz konusu düzenlemeden çalışan emeklilerin yararlanamayacağını bildirdi. Tüm dünyanın kilitlendiği İsrail-Hamas çatışmalarına ilişkin olarak da Erdoğan "Arabuluculuğa hazırız" diyerek şu ifadeleri kullandı.

"İsrail'in Filistin halkının temel haklarını hiçe sayan yaklaşımı son olayda da göreceği üzere kendi halkının güvenliğini tehdit etmektedir. Biz ne İsrail topraklarında ne Filistin topraklarında tek masumun burnunun kanamasına razı olmadığımızı hep söyledik, söylüyoruz. Bugün de aynı yerdeyiz. İsrail'in güvenlik güçlerinin Filistinlilere yaptığı baskıya nasıl karşıysak, İsrailli sivillere yönelik rastgele eylemlere de aynı şekilde karşıyız. Hele hele Gazze'nin orantısız saldırılarıyla yerle yeksan edilmesi, camilerin bombalanması bu sırada yaşanan sivil ölümleri asla kabul edilemez durumdur. Savaşın da bir adabı ve ahlakı vardır"

Irak ve Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirilen hava harekatlarına da değinen Erdoğan "Teröristlere ait toplam 194 hedef imha edilirken 162 terörist etkisiz hale getirildi. Teröristler dışında kimseye zarar vermeden bu operasyonları yürüttük. Sınırlarımızda bir terör koridoru kurulmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi. Geçtiğimiz günlerde ABD tarafından Suriye hava sahasında düşürülen Türk SİHA'ya ilişkin açıklama da yapan Erdoğan "Vakti saati geldiğinde gereği muhakkak yapılacaktır" açıklamasını yaptı.

Erdoğan toplantının ardından açıklamalarda bulundu. İşte Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkanlar:

"15 Temmuz'a direnen Meclisimize her ne kadar birileri "Gazi" demeyi yakıştırmıyorsa da Meclisi'miz bu sıfatı sonsuza dek taşıyacak. Türkiye Yüzyılı'nı "Adalet Yüzyılı" yapma hedefimize adım adım yaklaşıyoruz.

Ekonomi alanındaki programlarımızı dikkatle yürütüyoruz. 12. Kalkınma Planı hazırlıklarımızı önemli ölçüde tamamladık. Orta ve uzun vadeli programları yürütürken, ekonominin güncel sorunlarını ve ihtiyaçlarını ihmal etmiyoruz. Rasyonel olgularla bağlarını koparmış hayat pahalılığı sıkıntısını çözmek için özgün ve akılcı politikalara dayalı bir yol izliyoruz. Sıkıntıları aşmanın, milletçe ve bireylerce, erdem, hak, esaslı bir duruştan geçtiği açıktır. Son bir kaç yıldır, bir histeri haline düşen fiyatlama davranışlarının sonuna geldiğimize inanıyoruz.

Konut ve kira sektöründe adil, dürüst, özenli ve makul şekilde hareket etmeyerek piyasa dengesini bozan kişi ve kurumlara yönelik ağır yaptırımlar getiriyoruz. Çimento ve hazır beton sektöründeki dengesiz fiyat artışları da yakın takibimizde. Bu firmalar bunun bedelini ağır cezalarla ödeyecekler.

"218 bin konutla ilgili çalışmalarımız hızla ilerliyor"

Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe, zenginleştikçe ortaya çıkan kaynağı milletimizle paylaşmayı sürdüreceğiz. Şehir merkezlerimizdeki örnek olarak söylüyorum deprem yıkıntılarını büyük ölçüde temizledik. Dünyada böyle bir felaketle böylesine etkili mücadele eden başka bir ülke örneği yoktur. Geçici barınma alanlarında 600 bin vatandaşımıza hizmet veriyor, kira yardımı ve diğer desteklerle 1,3 milyon insanımızın yanında yer alıyoruz. Rezerv alanlarda yapacağımız 200 bin konut ve yerinde dönüşümle inşa edilecek 218 bin konutla ilgili çalışmalar hızla ilerliyor. Kimi aksaklıklar yaşanabilmektir. Ama devlet ve millet dayanışmasıyla her sorunu çözeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.

Emeklilere 5 bin lira ikramiye

Enflasyon ve hayat pahalılığıyla mücadelemize destek vermeye davet ediyorum. Her kesimden insanımıza verdiğimiz sözlerin takipçisi olduğumuzu hatırlatmak isteriz. Emeklilerimize bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödemeyi kararlaştırdık. Halen çalışmakta olan emeklilerimizi bu kapsamdan muaf tutacağız. Yılbaşında emeklilerimizin durumunu tekrar gözden geçirecek, inşallah o zaman da her türlü fedakârlığı sergileyeceğiz.

"Sınırlarımızda bir terör koridoru kurulmasına müsaade etmeyeceğiz"

Türkiye 40 yıllık terörle mücadelesini alnın akıyla başarıya ulaştırmış bir ülkedir. Medeniyetimizden tarihimizden tevarüs ettiğimiz mirasın ışığında aynı ilkeli duruşla mücadelemizi sürdürüyoruz. Kuzey Irak ve Suriye'nin kuzeyinde geçtiğimiz hafta yaptığımız son harekatları da aynı hassasiyetle icra ettik. Operasyonumuzun ilk safhası başarıyla sonuçlandı. Teröristlere ait toplam 194 hedef imha edilirken 162 terörist etkisiz hale getirildi. Teröristler dışında kimseye zarar vermeden bu operasyonları yürüttük. Sınırlarımızda bir terör koridoru kurulmasına müsaade etmeyeceğiz. Müttefiklerimiz bize bunun sözünü verdiler ama sözlerini tutmadılar. Terör örgütlerinin adını değiştirmekle bir şey değişmiyor. Bir gece ansızın sözünün gereğini sürdüreceğiz. Kuzey Irak sınırlarımızda oluşturmaya başladığımı güvenlik koridorunu yaygınlaştırıyoruz. Irak merkezi hükümeti ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile işbirilği içerisinde yürüttüğümüz bu çalışmaları tamamlayarak çemberi kapattığımızda terörle mücadelede yeni bir safhaya geçeceğiz. Irak'la geliştirdiğimiz siyasi ve ekonomik ilişkilerin geleceği bakımından sürecin başarıyla sonuçlanması hayırlı görüyoruz.

"Ermenistan sözlerini tutarsa ilişkilerimiz geliştirilir"

Bölgemizdeki bir başka kriz alanı olan Karabağ'da Azerbaycanlı kardeşlerimizin kararlı duruşuyla elde edilen zaferi bir kez daha tebrik ediyoruz. Ermenistan'dan beklentimiz barış ve refah odaklı politika izlemesidir. Bu şekilde hareket eder, Zengezur koridorunun açılması başta olmak üzere verdiği sözleri tutarsa, Ermenistan ile ilişkilerimizi geliştirmeye açık olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum.

(ABD'nin Türk Sihası'nı düşürmesi) "Gereği muhakkak yapılacaktır"

Hiç şüphe yok ki bu olay milli hafızamıza kaydedilmiştir ve vakti saati geldiğinde gereği muhakkak yapılacaktır.

İsrail- Hamas çatışması

Müslümanlar olarak ilk kıblemiz Mescid-i Aksa'nın ve onun içinde yer aldığı Kudüs'ün gönül dünyamızda ayrı bir yeri var. BM'nin ve diğer kuruluşların Filistin ile ilgili aldığı kararlar uygulanmadı. 1949 yılından beri İsrail devletini tanıyoruz, diplomatik ilişkilerimizi sürdüyoruz. 1967 sınırları içinde başkenti Kudüs olan Filistin devleti kurulmadan bölgeye huzur gelmeyeceğine inanıyoruz. Filistin halkını sürekli taciz ederek evlerine ve arazilerine el koyarak kalkınmasına engel olarak bölgedeki sorunun çözülemeyeceği açıktır. Böyle bir yaklaşım sadece çatışmaların artmasına her iki tarafında kanının dökülmesine yol açar. İsrail'in Filistin halkının temel haklarını hiçe sayan yaklaşımı son olayda da göreceği üzere kendi halkının güvenliğini tehdit etmektedir. Biz ne İsrail topraklarında ne Filistin topraklarında tek masumun burnunun kanamasına razı olmadığımızı hep söyledik, söylüyoruz. Bugün de aynı yerdeyiz. İsrail'in güvenlik güçlerinin Filistinlilere yaptığı baskıya nasıl karşıysak, İsrailli sivillere yönelik rastgele eylemlere de aynı şekilde karşıyız. Hele hele Gazze'nin orantısız saldırılarıyla yerle yeksan edilmesi, camilerin bombalanması bu sırada yaşanan sivil ölümleri asla kabul edilemez durumdur. Savaşın da bir adabı ve ahlakı vardır.

"Arabuluculuğa hazırız"

Tüm taraflar buna riayet etmekte mükelleftir. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Bir şiddet sarmalına girilmesi ilave acıdan başka bir şey getirmez. İsrail'den Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarına yönelik bombardımanlarını, Filistin'den de İsrail'deki sivil yerleşimlere yönelik tacizlerini durdurmalarını istiyoruz. Gün fevri değil, devlet aklıyla hareket etme günüdür. Türkiye olarak tarafların talep etmesi halinde esir takası dahil her türlü arabuluculuğa hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Diplomatik temaslarımızı artırarak sürdürüyoruz.