Erdoğan ve Miçotakis bir araya geldi; Türk vatandaşlarına 7 günlük vize muafiyeti kararı verildi

Erdoğan ve Miçotakis bir araya geldi; Türk vatandaşlarına 7 günlük vize muafiyeti kararı verildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atina’ya 6 yıl sonra kritik bir ziyaret gerçekleştiriyor. Erdoğan, Atina’da ilk olarak Yunan mevkidaşı Katerina Sakelaropulu ile görüştü. Erdoğan, bu görüşmenin ardından Yunanistan Başbakanı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atina’ya 6 yıl sonra kritik bir ziyaret gerçekleştiriyor. Erdoğan, Atina’da ilk olarak Yunan mevkidaşı Katerina Sakelaropulu ile görüştü. Erdoğan, bu görüşmenin ardından Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le bir araya geldi.

İki lider, görüşmelerinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türk vatandaşlarına Yunan adalarında 7 günlük vize sağlanacağını duyurdu. Erdoğan ise, "İki kardeş arasında bile ayrılıklar yaşanırken komşu arasında görüş ayrılıklarının yaşanması gayet doğaldır. Mesele bunları çözme hadisesidir. Bizim aramızda çözülemeyecek kadar hiçbir sorun yok. Büyük resme odaklanalım. Denizi geçip derede boğulanlardan olmayalım" dedi. 

Miçotakis'in açıklamaları şöyle:

Vize meselesinde Türk öğrencilerle Avrupa öğrenciler arasında yakın bir iş birliğinin sağlanması için vizeden muaf tutulması meselesini ele aldık. Aynı zamanda doğu Egede bütün bir yıl boyunca 7gün boyunca vizeden muaf tutularak Türk vatandaşlarını Doğu ege adalarını ziyaret etme serbestiyetini karar olarak ele aldık.

Azınlık meselesinde birbirimize duyduğumuz anlayışın ılımlılık konusunda bir köprü rolü oynamaktadır. Bütün aşırı tavırların bertaraf edilmesi bunların kaçınılması ve aynı zamanda insani değerlere saygı ve silahsız halin korunması konusunda hemfikir kaldık. Kıbrıs konusunda BMGK kararları bizim için çok önemlidir. Kıbrıs konusunda gelişmeler bu yönde olmalıdır. 

Sayın Cumhurbaşkanı Ankara'da İsmet İnönü'yle anlaşma imzalandı. Biz size dostluk eli uzatıyoruz. Hasbahane ilişkilerin sonuna vardığına inanıyoruz. O ilişkiler bugün de ayakta kalmaktadır. Lozan Anlaşmasından sonra iyi komşuluk deklarasyonu yapmak zorundayız. 

Erdoğan'ın satırbaşları şöyle:

Yunanistan'ı son olarak 2017 yılında ziyaret etmiştim. Bu 65 yıl aradan sonra Yunanistan'a devlet başkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaretti. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'mizin 5'inci toplantısı vesilesiyle tekrar Atina'da bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Münasebetlerimizde mevcut olumlu ivmeyi daha da yükseltmek istiyoruz. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'mizin 5'inci toplantısını 7 yılın ardından bugün gerçekleştiriyor olmamız bu niyetimizin bir göstergesidir. Bir sonraki toplantı için bu kadar ara vermeyeceğimize ve yılda en az bir kez bu buluşmayı gerçekleştirmenin de her iki ülke için de hayırlı olacağını düşünüyorum. Cumhurbaşkanı ile ve başbakan sayın Miçotakis ile faydalı görüşmeler yaptık. Sayın başbakana ikili görüşmemizde işbirliğimizi geliştirmek maksadıyla atılabilecek adımları ele aldık. Üst düzey temasların devamı çerçevesinde, aramızdaki diyalog kanallarının her seviyede açık tutulmasının önemini vurguladı. Dostane ilişkiler ve iyi komşuluk adına Atina bildirgesi ile ilişkilerimizi geliştirme irademizi en üst seviyede teyit etmiş olduk.

Şu an itibariyle yaklaşık 5 milyar dolar civarında olan ticaret hacmimizin 10 milyar dolara çıkarılmasında mutabık kaldık. İpsala-Kipi sınır kapısında ikinci köprü inşası gibi ulaştırma projelerinin önemine işaret ettik. Gerek turizm, gerek kültürel anlamda ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Sayın başbakan ile görüşmemizde Ege ve Doğu Akdeniz'deki tutumlarımız hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. Mevcut sorunlarımızı yapıcı diyalog iyi komşuluk uluslararası hukuk çerçevesinde müşterik tavırla sonuçlandırmak temel dileğimizdir. Özellikle Laviron kampının kapatılmasını memnuniyetle karşıladık.

Sayın başbakan ile ikili ilişkilerin yanı sıra mevcut bölgesel ve küresel hakkında da konuştuk. Gazze başta olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan dramı ele aldık. Türkiye olarak en başından beri sivillerin hedef alınmasını tasvip etmediğimizi dile getirdik. Uluslararası toplum, işlenmekte olan insanlık ve savaş suçları karşısında sessiz kalmamalıdır. Kalıcı ateşkesin bir an evvel tesisi, insani yardımların akışının temini hepimizin önceliği olmalıdır. Son gelişmeler ile birlikte bağımsız, egemen, toprak bütünlüğü olan Filistin devletinin artık kaçınılmaz olduğunu bir kez daha gördük. Türkiye olarak adil bir barışın uygulanması noktasında garantör olarak hazır olduğumuzu açıkladık. Gazze'ye ilk günlerden beri yardımımızı hızla sürdürüyoruz.

İki kardeş arasında bile ayrılıklar yaşanırken komşu arasında görüş ayrılıklarının yaşanması gayet doğaldır. Mesele bunları çözme hadisesidir. Bizim aramızda çözülemeyecek kadar hiçbir sorun yok. Büyük resme odaklanalım. Denizi geçip derede boğulanlardan olmayalım. Miçotakis'in bizimle aynı görüşü paylaşmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Görüşmelerimizin halklarımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum.