Erdoğan'ın Sisi'ye tebrik telefonu: Dış politikada yeni bir dönem mi?

Erdoğan'ın Sisi'ye tebrik telefonu: Dış politikada yeni bir dönem mi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye seçimi kutlaması, Türkiye'nin dış politikasında değişen dinamiklere işaret ediyor. U-dönüşleri ve yeni stratejilerle şekillenen ilişkiler, merak uyandırıyor.Gazeteci-yazar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye seçimi kutlaması, Türkiye'nin dış politikasında değişen dinamiklere işaret ediyor. U-dönüşleri ve yeni stratejilerle şekillenen ilişkiler, merak uyandırıyor.

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yıllarca "darbeci" diyerek Türkiye-Mısır ilişkilerinin dondurulmasına neden olan mevkidaşı Abdül Fettah Sisi'yi üçüncü kez seçilmesinden ötürü tebrik ettiğini belirtti.

Yetkin yazısında, “Erdoğan daha geçenlerde bir süre önce ‘Benim için bitmiştir. Bir gece ansızın gelebiliriz’ dediği Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’e (Ege’deki uçuşların görüşme masasında olduğu) dostluk mesajlarıyla gitti. Dostluk iyidir. Nitekim ABD Başkanı Joe Biden 14 Aralık’ta Erdoğan’a açtığı telefonda Yunanistan ziyaretinden olumlu bahsetti. Aynı telefonda Biden’ın “Siz İsveç’in NATO üyeliğini TBMM’den geçirin, ben de F-16’yı Kongre’den geçireyim dediğini Erdoğan’dan öğrendik.

Erdoğan’ın Sisi’ye seçim kazandığı için “hayırlara vesile olsun” kutlama telefonu açmanın elbette İsrail’in Gazze’de sivillere yönelik katliamını durdurma, Filistinlilere yardım ulaştırma gibi meşru bir gerekçesi ortaya konabilir.

Ama ‘Böyle mi olmalıydı?’ sorusunu da sormamız gerekiyor. Sadece Sisi’ye telefon nedeniyle değil. U-dönüşü yapılan bütün konularda da. Mısır’dan Yunanistan’a ABD’den AB’ye kadar, sonradan geri dönülen bu sert çıkışlar çoğaldıkça Türkiye’nin dış politikadaki iddiaları da “Yapsın da görelim” diye karşılanmaya başlıyor.

Erdoğan’ın Sisi’ye kutlama telefonu o nedenle bu dış politika çizgisinin özeti gibi” dedi.

Yetkin’in yazısının tamamına ulaşmak için tıklayınız