Erzincan'da maden ocağının çökmesine ilişkin siyasilerden sert tepki

Erzincan'da maden ocağının çökmesine ilişkin siyasilerden sert tepki
Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde toprak kayması meydana geldiği kaydedildi. Göçük altında çok sayıda kişinin kaldığı, 9 kişiye ulaşılamadığı belirtildi.Erzincan İliç’te Anagold Madencilik’e ait altın...
Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde toprak kayması meydana geldiği kaydedildi. Göçük altında çok sayıda kişinin kaldığı, 9 kişiye ulaşılamadığı belirtildi.

Erzincan İliç’te Anagold Madencilik’e ait altın madeninde büyük bir toprak kayması meydana geldiği aktarıldı.

Toprak altında çok sayıda kişinin olduğu, ayrıca iş makinelerinin de olduğu belirtildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, işletmede çalışan 667 çalışandan 9'una ulaşılamadığını, facia ile ilgili 400'ün üzerinde personelle arama yapıldığını açıkladı.

Bağımsız Maden İş Sendikası, konuya ilgili yaptığı açıklamasında, "Bütün madencilere geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Tek bir madencinin can kaybı yaşamaması umuduyla gelişmeleri anbean takip ediyoruz" dedi.

"Can kayıplarının sorumlusu belli"

Türkiye İşçi Partisi'nin konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamada, "Dahası, maden ruhsatının iptaline ilişkin davaların devam etmesine rağmen 2023 yılında Anagold Madencilik'in 209 milyon TL değerindeki vergi borcu silindi. Olası can kayıplarının da, ekolojik kıyımın da tüm sorumluları belli!" dedi.

TİP'in yapmış olduğu açıklama bu şekilde:

Temmuz 2022'de Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. hakkında Erzincan Cumhuriyet Savcılığı'na bulunduğumuz suç duyurusuna 31 Ekim 2022'de takipsizlik kararı verilip, ardından şirkete madenin kapasitesini artırmaya yönelik izinler sağlandı.

Dahası, maden ruhsatının iptaline ilişkin davaların devam etmesine rağmen 2023 yılında Anagold Madencilik'in 209 milyon TL değerindeki vergi borcu silindi.

Olası can kayıplarının da, ekolojik kıyımın da tüm sorumluları belli!

Türk Tabipleri Birliğinden açıklama

Türk Tabipleri Birliği konuya ilişkin açıklama yayımlayarak, "Geçmişte siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması, TTB'nin de aralarında olduğu örgütlerin hukuk mücadelelerine karşın şirkete yargı koruması sağlanması; yaşanan faciaya açıkça davetiye çıkarmıştır." dedi.

TTB'nin açıklaması bu şekilde:

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni'nde siyanür ve sülfürik asit dağlarının çökmesi sonucu çok sayıda işçinin göçük altında kaldığı aktarılmaktadır.

Geçmişte siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması, TTB'nin de aralarında olduğu örgütlerin hukuk mücadelelerine karşın şirkete yargı koruması sağlanması; yaşanan faciaya açıkça davetiye çıkarmıştır.

Gelişmeleri yakından takip ediyor, göçük altında kalan emekçilerin bir an önce sağ salim çıkarılmalarını umuyoruz.

"Ne yazık ki uyarılarımız dikkate alınmadı"

İYİ Parti lideri Meral Akşener konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Erzincan'da maden ocağında meydana gelen heyelanla ilgili gelişmeleri endişeyle takip ediyorum... Fırat Nehri'nin dibinde siyanürle altın aranmasının doğamıza verdiği zarara daha önce de dikkat çekmiş, burada yaşanabilecek tehlikelere karşı iktidarı ve yetkilileri uyarmıştık. Ancak ne yazık ki uyarılarımız dikkate alınmadı ve bugün doğanın bozulan dengesinde en korkulan senaryolardan birini yaşıyoruz... Umuyorum ki göçük altında kalan madencilerimize bir an önce sağ salim ulaşırız... Ülkemizin bir daha böylesi felaketlerle sınanmamasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum." dedi.

"Göz göre göre geldi"

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan konuya ilişkin yapmış olduğu paylaşımda, "Bu yaşanan felaketlerin tüm uyarılara rağmen gerekli önlemlerin alınmamasıyla göz göre göre geldiğini de bilmemiz gerekiyor." dedi.

Sağkan'ın paylaşımı bu şekilde:

14.04.2022 tarihinde, anılan madenin 2. Kapasite artışı projesinin felaket riski taşıdığını, tesise verilen ÇED olumlu kararının deprem riski, su kaynakları ve nehirlerin korunması bakımından bilimsel gerçeklere aykırı olduğunu belirterek olası felaketlere dikkat çekmiştik.

Dikkate alınmayan bu uyarımızdan sadece iki ay sonra 28.06.2022 tarihinde toprağımızı, suyumuzu, havamızı zehirleyen büyük siyanür faciasını yaşadık.

Bugün ise toprak kayması felaketiyle karşı karşıyayız. Kimsenin zarar görmemesi en büyük temennimiz. Ancak bu yaşanan felaketlerin tüm uyarılara rağmen gerekli önlemlerin alınmamasıyla göz göre göre geldiğini de bilmemiz gerekiyor.

Özel'den açıklama

CHP lideri Özgür Özel konuya ilişkin yapmış olduğu paylaşımda, "Göçük altında bulunan madencilerimize salimen ulaşılması tek temennimizdir." dedi.

Özel'in açıklaması bu şekilde:

Erzincan İliç'te altın madeninde yaşanan felaketi kaygıyla ve dehşetle takip ediyoruz.

Genel Başkan Yardımcılarımız Deniz Yavuzyılmaz, Gamze Taşcıer, Milletvekillerimiz Mustafa Sarıgül, Müzeyyen Şevkin ve PM üyemiz Baran Bozoğlu'dan oluşan parti heyetimiz bölgeye hareket etti.

Göçük altında bulunan madencilerimize salimen ulaşılması tek temennimizdir.

"Facia geliyor dedik"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Erzincan İliç Çöpler Altın Madeninde yaşanan facia, göz göre geliyorum diyen bir faciadır." dedi.

TMMOB'un açıklaması bu şekilde:

Erzincan İliç Çöpler Altın Madeninde yaşanan facia, göz göre geliyorum diyen bir faciadır. 6 Aralık 2023 tarihinde İliç'de açtığımız iki ayrı davanın bilirkişi keşfindeydik. 2. Kapasite artırımı için Bakanlığın verdiği ÇED olumlu kararı ve Açık ocak işletme genişletmesi için verilen ÇED gerekli değildir kararına karşı açtığımız davalardı. İliç Çöpler Altın Madeni işletmesi kapatılmalıdır ve rehabilite çalışmalarına başlanmalıdır dedik. Facia geliyor dedik... Facia geldi... Öncelikle işçilerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyoruz, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Teknik ekibimiz ile bölgeye gitmek üzere hazırlık yapıyoruz.

Özgür Çelik'ten açıklama

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik konuya ilişkin yapmış olduğu paylaşımda, "Erzincan İliç'te, siyanürlü arama yapılan altın madeninde ne yazık ki toprak altında kalan işçilerin olduğu ve sayılarının bilinmediği haberini aldık. Arama kurtarma çalışmalarının sonuç vermesi ve her bir işçinin kurtarılması tek temennimiz. Daha önce verdiği zararla mimlenmiş bu madene tekrar verilen izinlerle vatanın kalbine, canımıza verdiğiniz hasarı ayrıca konuşacağız. Acil önceliğimiz işçilerimizin canı. Geçmiş olsun #İliç, geçmiş olsun #Erzincan." dedi.

Ali Babacan'dan açıklama

DEVA Partisi lideri Ali Babacan konuya ilişkin yapmış olduğu paylaşımda, "Erzincan İliç'te meydana gelen maden kazasında yaralanan işçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Göçük altında kalan madencilerimizin en kısa sürede sağ salim kurtarılmasını temenni ediyorum." dedi.

"Yandaş ve uluslararası sermayeye peşkeş çekilen altın madeninde göçük meydana geldi"

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan konuya ilişkin yapmış olduğu paylaşımda, "Yandaş ve uluslararası sermayeye peşkeş çekilen Erzincan İliç’teki altın madeninde göçük meydana geldi." dedi.

Bakırhan'ın paylaşımı bu şekilde:

Yandaş ve uluslararası sermayeye peşkeş çekilen Erzincan İliç’teki altın madeninde göçük meydana geldi. Göçük altında kalan işçilerin sağ salim kurtarılması için kamu olanakları seferber edilmelidir. Süreci yakından takip ediyoruz. Meydana gelen göçükte kaybımımızın olmaması tek temennimizdir.

"Maalesef durmamış"

AHBAP Derneği’nin kurucusu ve müzisyen Haluk Levent, 27 Haziran 2022’de yaptığı “İliç’te maden faaliyeti durduruldu. Demek ki oluyormuş. Haydi şimdi sıra Saros’ta. Sıra Arhavi’de Hopa’da” paylaşımını alıntılayarak, “Maalesef durmamış” yazdı.