Facianın 17. gününde işçilere hala ulaşılamadı! 'İliç' Meclis gündeminde: 'Hükümet şirketle anlaştı mı?'

Facianın 17. gününde işçilere hala ulaşılamadı! 'İliç' Meclis gündeminde: 'Hükümet şirketle anlaştı mı?'
İliç'te meydana gelen maden faciasının 17. gününde göçük altında kalan 9 işçiye halen ulaşılamadı. Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan ise hükümetin şirketle ilişkisini Meclis Gündemine taşıdı.Emek Partisi...
İliç'te meydana gelen maden faciasının 17. gününde göçük altında kalan 9 işçiye halen ulaşılamadı. Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan ise hükümetin şirketle ilişkisini Meclis Gündemine taşıdı.

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, 9 işçinin siyanürlü toprak altında kaldığı Erzincan İliç’te meydana gelen maden faciası sonrasında Çöpler Altın Madeni'nin ortağı SSR Mining’in güncellediği raporu Meclis gündemine taşıdı.

Bayhan, “Toksik yapıya sahip olduğu öne sürülen kütlenin taşınmasının nihai gerekçesi nedir? SSR Mining ve Türkiye hükümeti akan kütle içerisindeki değerli sayılan mineralleri ayrıştırmak üzere bir mutabakat mı sağlamıştır?” diye sordu.

SSR Mining isimli maden tekelinin neden depolama alanı aradığı ve akan toprağın içerisinden altının yeniden ayrıştırılıp ayrıştırılamayacağına dair soruların kamuoyunda yeni bir rant arayışında olunduğuna dair şüpheler yarattığını belirten Bayhan, “Çevre ve halk sağlığı açısından riskler taşıyan siyanür, arsenik gibi maddelerin de içerisinde bulunduğu bilinen yığının nereye taşınması planlanmaktadır?” sorusunu Bakan Özhaseki’ye yönlendirdi.

Karasu Nehri’ndeki balıkların öldüğüne dair görüntülerin madendeki zehirlerin suya karışmasının bir sonucu olup olmadığı, liç alanından havaya, toprağa ve suya zehir karışıp karışmadığına dair halka bir açıklama yapılıp yapılmayacağı da Bayhan’ın yönelttiği sorular arasında.