Fon krizindeki şirketin AK Parti bağlantıları ortaya çıktı

YENİ Parti Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, fon skandalındaki Gündoğdu Gıda’nın sahibi Kopuz ailesinin AK Parti ilişkilerini açıkladı. Üretimi duran şirketin değerinin 105 milyar lirayı aştığını söyleyen Günaydın, SPK ve MASAK’a tepki gösterdi.

Fon krizindeki şirketin AK Parti bağlantıları ortaya çıktı

GAZETE PENCERE - YENİ Parti, fon vurgununda hisselerinde olağanüstü artış yaşanan Gündoğdu Gıda ile AK Parti arasındaki ilişkiye dikkat çekti.

YENİ Parti Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Tera ve Pusula holdinglerin başını çektiği, büyüklüğünün 20 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen fon skandalına ilişkin yaptığı açıklamada, Gündoğdu Gıda hisselerinde yaşanan olağanüstü artışa dikkat çekerken, şirketin siyasi bağlantılarını anlattı.

Gökhan Günaydın, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Gündoğdu Gıda’da yaşananların daha önce gündeme getirdiği Özata Denizcilik dosyasıyla benzerlik taşıdığını söyledi. Günaydın, “Burada Gündoğdu Gıda'nın yaptığı işlemler ile Özata Denizcilik'in yaptığı işlemler birbiriyle çok aynı” dedi.

Günaydın, Özata dosyasında olduğu gibi Gündoğdu dosyasında da şirket bağlantıları, fon yapısı ve denetimsizlik iddialarının birlikte değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

KOPUZ AİLESİ VE ERDOĞAN BAĞLANTILARI

Gündoğdu Gıda’nın sahibi Zülküf Kopuz’un şirketi 1998’de babası Cemil Kopuz ile kurduğunu belirten Günaydın, Kopuz ailesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile geçmişe dayanan ilişkileri anlattı. Günaydın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kopuz ailesine ilişkin, “Gündoğdu Veliköy'de benim çok yakınlarım var. Orada Kopuzları falan da tanır mısın. İlk patronum Kopuzlardandı. Allah rahmet etsin” sözlerini hatırlattı.

AİLE ÜYELERİNİN ÜSTLENDİĞİ GÖREVLER

Gökhan Günaydın, aileden bazı isimlerin AK Parti’de üstlendiğini görevleri şöyle sıraladı:

"Peki İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz ile Zülküf Kopuz arasındaki ilişki ne? Onlar dayıoğulları. Yani dolayısıyla aynı ailede aynı siyaseti aynı soyadıyla sürdüren insanlar. Bu Kopuz ailesinin AKP siyasetindeki yerini biraz daha vurgulayalım: Hüseyin Kopuz örneğin, AKP Rize Merkez İlçe Başkan Yardımcısı; Muhammet Can Kopuz, AKP Gençlik Kolları MYK üyesi; Özgür Kopuz, AKP Beykoz İlçe Yerel Yönetimler Başkanı; Aydın Kopuz, AKP Yalova Merkez İlçe Başkanı; Mucip Kopuz, AKP Ümraniye Belediyesi Başkan Yardımcısı; Alaattin Kopuz, AKP Kadıköy İlçe Başkan Yardımcısı. Dolayısıyla ailenin AKP ile bağlantısı sadece bir gönül ilişkisi olmaktan öte bir siyasi ilişki aynı zamanda."

ÜRETİM BİTMESİNE RAĞMEN HİSSELERDE YÜKSELİŞ SÜRDÜ

Günaydın’ın aktardığına göre Gündoğdu Gıda, 15-16 Ağustos 2024’te halka arz edildi. Halka arzda hisse fiyatı 35 lira, şirketin piyasa değeri ise 1 milyar 365 milyon lira olarak belirlendi. Günaydın, hisselerin 2025 sonunda 300 liraya çıktığını, şirketin piyasa değerinin de 11 milyar 700 milyon liraya yükseldiğini söyledi. Şubat 2026’da şirketin gıda üretim faaliyetlerini sonlandırdığını belirten Günaydın, raporlarda personel sayısının ikiye kadar düştüğünü ifade etti. Şirketin makinelerinin satıldığını ve adının Pusula Yatırımlar Holding A.Ş. olarak değiştirildiğini söyleyen Günaydın, buna rağmen hisselerde yükselişin sürdüğünü belirtti.

"PİYASA DEĞERİ 105 MİLYARA ÇIKIYOR"

Günaydın, şirketin Temmuz 2026’da 2 bin 707 liraya kadar çıktığını ve piyasa değerinin 105 milyar lirayı aştığını söyledi. Günaydın, “Yani 35 liradan başlayan hisse 2.707 liraya çıkıyor, 1.3 milyar liradan başlayan şirketin değeri de 105 milyara çıkıyor. Karşılığı ne? Karşılığında eskiden peynir vardı, süt vardı, yem vardı; şimdi onlar da yok” dedi. Günaydın, bu tabloyu “Şirketin içini boşalttıkça hisseler füze gibi fırlamaya devam ediyor” sözleriyle değerlendirdi.

"FON TARAFINDA DA AKP İLE BAĞLANTILI İSİMLER VAR"

Günaydın, Ağustos 2024 ile Temmuz 2026 arasında şirket hisselerinin değerinin yüzde 7 bin 636 arttığını belirterek, Sermaye Piyasası Kurulu'nun ve MASAK’ın bu süreci neden zamanında görmediğini sordu.

Günaydın, “Sizce neden SPK seyrediyor? Sermaye Piyasası Kurulu uzmanlarıyla, başkanlarıyla birlikte bunu inceleyemeyecek, göremeyecek bir durumda mı?” diye konuştu. Denetimsizliğin siyasi bağlantılarla ilgili olduğunu öne süren Günaydın, fon tarafında da AKP bağlantılı isimlerin bulunduğunu iddia etti.

"MEMLEKET LİME LİME DÖKÜLÜYOR"

Günaydın, Muhammet Yarız ve Serdar Turhan’ın şirket ortaklık yapısındaki paylarına dikkat çekti. Yarız’ın AK Parti İstanbul İl Gençlik Kolları Başkan Yardımcılığı yaptığını, Turhan’ın ise eski AK Parti Gençlik Kolları Başkanı ve THY yöneticisi Melih Şükrü Ecertaş ile ortak olduğunu söyledi.

Günaydın, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Yani memleket neresinden tutarsanız lime lime dökülüyor ve bunu yaratan 25 yıllık AKP iktidarı.”

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar