Gana'da elektrik şirketi, borcu milyonları bulan parlamentonun elektriğini kesti

Gana'da elektrik şirketi, borcu milyonları bulan parlamentonun elektriğini kesti
Afrika ülkesi Gana'da devlet yönetimindeki elektrik şirketi, 23 milyon Gana cedisi borcu bulunan parlamentonun elektriğini kesti.Afrika ülkesi Gana'da, devlet kontrolündeki elektrik şirketi ECG, 23 milyon Gana cedisi (1.8 milyon dolar)...
Afrika ülkesi Gana'da devlet yönetimindeki elektrik şirketi, 23 milyon Gana cedisi borcu bulunan parlamentonun elektriğini kesti.

Afrika ülkesi Gana'da, devlet kontrolündeki elektrik şirketi ECG, 23 milyon Gana cedisi (1.8 milyon dolar) borç nedeniyle parlamentonun elektriğini kesti. Uyarı niteliğindeki kesinti sırasında en az bir milletvekili ile parlamento çalışanları asansörde kaldı.

Sosyal medyada paylaşılan karelerde, elektriğin kesildiği oturum sırasında karanlıkta kalan milletvekillerinin Twi dilinde "kesinti" anlamına gelecek şekilde "dumsor, dumsor" diye bağırdıkları görüldü. Kısa süre içinde jeneratör devreye girerken, borcun bir kısmının gün içinde ödendiği belirtildi.

Faturanın ödenmesi için kısa süreliğine kestik"

ECG'den yapılan açıklamada, parlamentonun giderek yükselen borcunu ödemesi için böyle bir karar alındığı belirtildi. ECG sözcüsü William Boateng, haber ajansı Reuters'a açıklamasında "faturanın ödenmesi için gönderilen ihtarlara uyulması" için elektriği kısa süreliğine kestiklerini söyledi. Boateng, "13 milyon cedi ödediler ve kalanı da bir hafta içinde ödeme sözü verdiler. Dolayısıyla elemanlarımız elektriği açtı" dedi.

Gana'da enerji sektöründe ödenmeyen faturalar gerekçesiyle sık sık kesintiler yaşanırken, Boateng de parlamentonun elektriğini kesmelerinin "ECG'nin borcu olan müşterileri ödeme zorunda bırakma yönündeki genel stratesinin parçası olduğunu" söyledi: "Kesintiler herkes içindir; ödeme yapmayan herkesin elektriği kesilir."

Ganalı milletvekili Edward Bawa ise Reuters ile söyleşisinde kesinti sırasında bir milletvekili ile bazı parlamento çalışanlarının asansörde kaldığını söyleyerek "Bütün sektör borç içinde ve sonuçlarından bazıları da bunlar" dedi.

Enflasyonun çift hanelere çıktığı ve kamu borcunun şiştiği Gana, son yılların en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşıyor. Gana hükümeti ise bir süredir enerji sektörünü yeniden yapılandırmaya ve bağımsız üreticilerle bir borç anlaşması yapmaya çalışıyor. Bağımsız elektrik üreticileri geçen temmuzda kendilerine olan borçlar konusunda ECG ile bir ara anlaşma yapmış ama ödeme sorununun aşılmaması halinde üretim tesislerinde kepenk indirme resti çekmişti.