Genelgeler de durduramadı: Kamuda yeme, içme, konaklamaya 1,6 milyar lira

Kamuda bütçeden yapılan harcamaların yanı sıra, Ocak-Haziran 2026 döneminde misafirlerin konaklaması, ulaşımı ve yeme-içmesi için özel şirketlere de 1,6 milyar TL ödendiği belirlendi.

Genelgeler de durduramadı: Kamuda yeme, içme, konaklamaya 1,6 milyar lira

GAZETE PENCERE - Ocak-Haziran 2026 döneminde kamu adına gerçekleştirilen temsil ve ağırlama faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen mal ve hizmet alımlarının faturası fahiş harcamaları ortaya koydu. Kamu kaynaklarının öz bütçelerinden yapılan harcamaların yanı sıra, temsil ve ağırlama faaliyetleri kapsamında özel şirketlerden de milyarlarca liralık alım yapıldığı öğrenildi.

FATURA KABARIK

Kamu, temsil ve ağırlama adı altındaki konaklama, seyahat ve yeme-içme faaliyetleri kapsamında 2025 yılının ilk yarısında şirketlerden 1 milyar 49 milyon 793 bin TL’lik mal ve hizmet satın aldı. 2025 yılının ilk yarısında 1 milyar TL olan mal ve hizmet alımlarının faturası, 2026 yılının ocak-haziran döneminde ise 1 milyar 655 milyon 622 bin TL’ye yükseldi.

Kamu İhale Kanunu’na tabi olmadan, doğrudan temin yöntemiyle “Temsil ve ağırlama” faaliyetleri kapsamında altı ayda gerçekleştirilen 1,6 milyar TL’lik harcamanın detayları da paylaşıldı. Kamuya, Ocak-Haziran 2026 döneminde doğrudan teminle 706 milyon 493 bin TL’lik mal, 949 milyon 129 bin TL’lik de hizmet alındığı belirtildi.

GENELGELER DURDURAMIYOR

Kamunun temsil ve ağırlama faaliyetleri, “İsraf kalemi” olarak nitelendirilen harcama kalemleri arasında yer alıyor. Kamu harcamalarını frenlemek amacıyla yürürlüğe konulan hemen her Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nde temsil ve ağırlama faaliyetleri, “Kısıtlanması gereken kalem” olarak sıralanıyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar