"Gerekirse AB ile yolları ayırırız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bu kez olumlu mesaj: AB ile ilişkilerde yeni fırsat penceresi açıldı

"Gerekirse AB ile yolları ayırırız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bu kez olumlu mesaj: AB ile ilişkilerde yeni fırsat penceresi açıldı
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunduğu New York'ta, düşünce kuruluşu temsilcileriyle Türkevi'nde bir araya geldi. Erdoğan daha sonra “13. Concordia...

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunduğu New York'ta, düşünce kuruluşu temsilcileriyle Türkevi'nde bir araya geldi. Erdoğan daha sonra “13. Concordia Yıllık Zirvesi”ne katıldı. Cumhurbaşkanı, "ABD ile işbirliğimizin gelişmesinden memnuniyet duyuyoruz. Biden'la görüşmelerde tıkanıklıkların önemli kısmını aştık, temaslarımızı arttırma kararı aldık" dedi.

Erdoğan, güvenlik çalışmalarına ilişkin, "Gizli açık kısıtlamalara rağmen savunma sanayisinde küresel oyuncu haline geldik. 2023’ün ilk yarısında savunma ihracatı 2 milyar 400 milyon dolara ulaştı. Bölgemizdeki her gelişme iyi terörist-kötü terörist ayrımının ne kadar yanlış olduğunu gösteriyor. Teröristle müzakere olmaz, dostluk, ortaklık kurulmaz" dedi.

ABD ile ilişkilere dair olumlu konuşan Cumhurbaşkanı, "ABD ile işbirliğimizin gelişmesinden memnuniyet duyuyoruz. Biden'la görüşmelerde tıkanıklıkların önemli kısmını aştık, temaslarımızı arttırma kararı aldık. Her iki ülke için de tehdit kaynağı olan terör konusunda işbirliğimizi güçlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

Sığınmacı politikasına değinen Erdoğan, "Suriyeli sığınmacıların güvenli ve gönüllü geri dönüşünü teşvik ediyoruz. 600 bine yaklaşan sayıya kalıcı konutların bitmesiyle 1 milyon kişi eklenecek" şeklinde konuştu.

Avrupa Parlamentosu'nun kabul ettiği Türkiye Raporu'na tepki göstererek "Gerekirse Avrupa Birliği (AB) ile yolları ayırırız" diyen Erdoğan, bu defa pozitif mesaj verdi, "İçinde bulunduğumuz kritik dönemde Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılması için bir fırsat penceresi açıldığını görüyoruz" dedi.

"Anayasa değişikliği için çağrı yapmaya devam edeceğim"

ABD'li iş insanlarıyla düzenlenen “13. Concordia Yıllık Zirvesi”de de açıklamalarda bulunan Erdoğan, şöyle konuştu:

Şu an ülkemizde Amerikan sermayeli 2 bin 80 firma var. Amerika’nın Türkiye’deki bu yatırımlarının artması bizim ciddi manada beklentimizdir.

Şu an itibariyle biz NATO’nun içinde aldığımız görevleri harfiyen yerine getiren bir ülkeyiz. Türkiye olarak bundan sonraki süreçte de aynı şekilde bu görevi ifa etmeye devam edeceğiz.

Biz, mültecilere olan ev sahipliğimizi bugüne kadar nasıl yaptıysak bundan sonrada yapmaya aynen devam edeceğiz.

(Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesi) Atacağımız böyle bir adımla yeni bir dünyayı inşa etme fırsatını bulacağız.

Körfez ülkelerinin çok kararlı olduğunu gördük. Biz de kararlıyız.

(Yeni anayasa) TBMM'de partiler olumlu cevap verirse değiştirmeyi başarırız. Çağrı yapmaya devam edeceğim. Bu, ortak meselemiz, birlikte çözmemiz lazım.

İlk imza Erdoğan'dan

Cumhurbaşkanı, eşi Emine Erdoğan'ın öncülük ettiği Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’na ilk imzayı attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Küresel Sıfır Atık Hareketine bireysel katılımı sağlamak amacıyla internet sitesi üzerinden imzaya açılan “Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı”nı imzalayan ilk kişi olarak sıfır atık gönüllüsü oldu.