Gezi Davası'nda 5 ismin mahkumiyeti onandı: "Yargıtay bu utanca ortaklık etti"

Gezi Davası'nda 5 ismin mahkumiyeti onandı: "Yargıtay bu utanca ortaklık etti"
Gazete Pencere Haber MerkeziYargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Davası'nda ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanan Osman Kavala ve 18’er yıl hapis ile yargılanan Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater'in cezalarını...

Gazete Pencere Haber Merkezi

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Davası'nda ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanan Osman Kavala ve 18’er yıl hapis ile yargılanan Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater'in cezalarını onadı. Mücella Yapıcı ve Hakan Altınay'ın ise tahliyesine karar verildi.

Mücella Yapıcı: Burada canlarımı bıraktım

Mücella Yapıcı, akşam saatlerinde tahliye oldu. Yapıcının ilk sözleri, "Hiçbirimizin suçu yoktu. Bu nasıl bir adalet anlayabilmiş değilim. Ben burada canlarımı bıraktım çıkıyorum" oldu.

Meriç Demir Kahraman: Milyonluk Gezi'nin faturasını 5 kişiye kestiler

18 yıl hapis cezası onanan Tayfun Kahraman'ın eşi Dr. Meriç Demir Kahraman, sosyal medyada karara ilişkin şu açıklamayı yaptı:

Herkes oradaydı! Hepimiz Gezi'deydik! Buramıza kadar gelmişti, nefes alamıyorduk, çığlık atmak istiyorduk, birbirinden farklı ama aynı derdi paylaşan milyonlardık! Bizim çocuklar dövüldü, bizim çocuklar yuhalatıldı, bizim çocuklar öldü! Anlamadılar, dinlemediler, kulak ardı ettiler. Komplo teorileriyle eşim de dahil bir grup insanı tutsak aldılar. Şeytanlaştırmaya çalıştılar, her gün üstümüze geldiler, bu insanların bir ailesi var mı demediler, çocukları olduğunu düşünmediler!

Bugün de eşim, meslektaşım Tayfun Kahraman'ın 18 yıl hapis cezasını onadılar. Milyonluk Gezi'nin faturasını 5 kişiye kestiler. Yine nefes alamıyoruz, yine çığlık atmak istiyoruz! Ve ben Vera'ya ne diyeceğimi bilmiyorum! Arayan, soran herkese teşekkürler. Bu dava bitmedi. Adalet arayışımız bitmedi. Hepinize daha çok ihtiyacımız var bundan sonra, haklı çığlığımızı kimse susturamayacak!

Kılıçdaroğlu: Bu karar büyük bir utançtır!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mahkumiyet cezalarının onanmasına, "Yargıtay, bir demokrasi mücadelesi olan Gezi Parkı Direnişinin, talimatla “suç” gösterilmesi utancına ortaklık etmiştir. Unutulmamalıdır ki; Gezi direnişi, demokrasi tarihimizde özgürlüğü haykıran gençlerin gür sesidir. Bu sesi hiçbir güç kısamaz! Bu karar büyük bir utançtır!" sözleriyle tepki gösterdi.

Erkan Baş: Yargı darbesini kabul etmiyorum

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Can Atalay'ın serbest bırakılması için 1 Ekim'de Hatay'dan Ankara'ya yürüme çağrısı yaptı, "Başta Hatay milletvekilimiz Can Atalay olmak üzere, hapis cezaları onanan tüm Gezi tutsakları nezdinde emekçi halkımızın özgürlüğüne dönük yargı darbesini kabul etmiyorum. Özgürlük için, 1 Ekim günü Hatay'dan Ankara'ya doğru ilk adımımı atacağım. Yalnız olmadığımı, olmadığımızı biliyorum. Saray da öğrenecek!" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu: Hukukun ne ölçüde siyasallaştığını gösteren hazin örneklerden biri

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, yarının siyasallaştığı eleştirisi getirerek "Örtülü af niteliğindeki infaz yasaları ile çetelerin serbest bırakılması sonrasında Yargıtay 3. Dairesinin uzun yargılama süreçleri ile zaten tartışmalı hale gelen Gezi Davası ile ilgili açıkladığı onama kararı, ülkemizde hukukun ne ölçüde siyasallaştığını gösteren hazin örneklerden biri olmuştur. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamaya hazırlanırken yargıyı, muhalefeti sindirecek bir araç haline getirmek yerine; hukuk devletini Anayasal düzenimize hâkim kılmayı, kutuplaşmayı bitirmeyi ve toplumsal barışın yollarını açmayı hedeflemeliyiz." yorumunu yaptı.

Ali Babacan: Apaçık hukuksuzluk

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Bir yandan tahliyelere sevinirken öte yandan da apaçık hukuksuzlukla onanan cezalar karşısında derin bir burukluk yaşıyorum. Delil içermeyen iddialarla verilen karar vicdanları yaraladı. Adalet hepimize lâzım" açıklamasında bulundu.

İmamoğlu: Devletin dini adalettir

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kararlara ilişkin, "Yol arkadaşım sevgili Tayfun Kahraman’ın da aralarında bulunduğu Gezi Davası sanıklarına verilen cezanın onandığını üzülerek öğrendim. Demokratik hukuk devleti mücadelemizi ve adalet arayışımızı sonuna kadar sürdüreceğiz. Devletin dini adalettir" yorumunu yaptı.

Özgür Özel: Gezi yargılanamaz!

CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel, onama kararları üzerine, "Yargıtay'ın hukuksuz Gezi Parkı kararının karşısında, hukukun ve Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater'in yanındayız. Mücella Yapıcı ve Hakan Altınay'ın tahliyelerine sevinsek de bir kez daha haykırıyoruz ki Gezi onurumuzdur, Gezi yargılanamaz!" açıklamasını yaptı.

Emin Koramaz: Kararı kabul etmiyoruz

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, "Gezi Davasında verilen kararı kabul etmiyoruz. Gezi'ye, Gezi'de yaratılan değerlere ve Gezi davasında cezalandırılan arkadaşlarımıza sahip çıkıyoruz. Gezi yargılanamaz! Tüm arkadaşlarımız serbest bırakılsın! Hoşgeldin Mücella. Kimse dokunamaz suçsuzluğumuza!" diyerek karara tepki gösterdi.

TIKLAYIN | Gezi Davası’nda Kavala ve Atalay dahil 5 ismin cezası onandı; Mücella Yapıcı ve Hakan Altınay’ın tahliyesine karar verildi!