Gizli Tarikatlar Raporu’nda Süleymancılar için ne yazıyor?
Diyanet’in, Gizli Tarikatlar Raporu’nda Süleymancılar cemaati ile ilgili, “Yeni bir FETÖ ile karşılaşmamak için incelenmeli” ve “Çok kolay yalan söyleyip iftirada bulunabiliyorlar” ifadeleri yer aldı.
GAZETE PENCERE - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Süleymancılar Cemaati lideri Alihan Kuriş’in de aralarında bulunduğu 48 kişiye yönelik düzenlenen operasyon, Türkiye’deki tarikat-cemaat karanlığını bir kez daha gündeme getirdi. Ankara merkezli operasyonun ardından, cemaatlere yönelik uzun yıllarca yapılan uyarılar da gündeme taşındı.
BirGün’den Mustafa Bildircin’e konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı kaynakları da yıllarca dile getirilen uyarıların yöneticiler tarafından dikkate alınmadığını savundu.
ŞÜPHELİ ÖLÜMLER
BirGün’ün 2019 yılında gündeme getirdiği Diyanet’in, “Gizli Tarikatlar Raporu”nda da Süleymancılar Cemaati’ne yönelik kritik uyarılara yer verildi. Raporda, Süleyman Hilmi Tunahan öncülüğünde ortaya çıkan cemaatin liderinin 2016 yılında, “Tunahan’ın torunu Arif Ahmet Denizolgun’un şüpheli ölümünden sonra Alihan Kuriş’e geçtiği” belirtildi.
Cemaatin orta ve yükseköğretim öğrencileri için yurtlar ve özel Kur’an kursları ile faaliyetlerine devam ettiği, cemaate ait Adana Aladağ'daki yurtta yangın faciası yaşandığı da raporda anımsatıldı. Cemaatin yurtlarının zaman zaman, “Dayak, kaçma, intihar” ve “Şüpheli ölümler" ile gündeme geldiği vurgulandı.
Raporda, Süleymancılar'ın Kuran kursları için Diyanet ismini kullanarak yardım toplandığı da ileri sürüldü. Öte yandan cemaat mensuplarının, cenazelerde para karşılığı Kuran okuma faaliyetlerinde de “Aktif davrandıkları” bildirildi.
FETÖ UYARISI
Diyanet’in raporunda, Süleymancıların, “Birtakım yabancı istihbarat örgütleriyle bağlantısı olduğu” iddialarının ciddiye alınması gerektiği de kaydedildi. Rapordaki, “Yeni bir FETÖ ile karşılaşmamak için gerekli incelemelerin yapılması” uyarısı da yapılarak şu ifadeler kullanıldı:
“Zira uzun yıllar cemaat bünyesinde çalışmış, içyüzlerine vâkıf olduktan sonra onlardan ayrılmış olan ve cemaat içinde, ‘Kozan imamı’ olarak bilinen Mustafa Akyıldız, oluşumun din anlayışı ve yapılanmasıyla ilgili oldukça ciddi iddialarda bulunmaktadır. Buna göre, cemaatin Türkiye genelinde bölgeler bazında, ‘Kolordu kumandanlığı’ ismi altında yapılandıkları öne sürülmektedir. Cemaat hakkında dile getirilen bir başka iddia da 16 yıldır derin güçler tarafından kontrol altında tutulduğudur.
Sırlarını açığa vuran ya da kendilerine hasım gördükleri kimseler için (yetmiş bin kuru fasulye okuyarak) beddua seansları düzenledikleri, menfaatleri icabı çok kolay yalan söyleyip iftirada bulundukları öne sürülmektedir.”
KADROLAŞMA TEHLİKESİ
BirGün’e konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı kaynakları, başkanlığın merkez teşkilatında öğretici pozisyonunda çalışan çok sayıda Süleymancı personelin bulunduğunu iddia etti. Diyanet'e bağlı yatılı kursların yüzde 30'unun Süleymancılar Cemaati ile bağı bulunduğunu öne süren başkanlık kaynakları, şunları söyledi:
“Her ilde, hatta her ilçede talebe yurtları adında binlerce yurdu var. Buralarda yetişen kişiler devletin her kademesine girdi. Hem de FETÖ yapılanmasından daha gizli bir şekilde. Diyanet de bu kurumların başında geliyor. Bir dönem Haseki Eğitim Merkezlerine alınan kursiyerlerin neredeyse yarıdan fazlası mavi takkeliydi.
YOK SAYILAN UYARILAR
İstanbul'da bu oran daha yüksek. Safi Arpaguş İstanbul Müftüsüyken A grubu hafızlık kurslarından Süleymancı cemaatine bağlı kurslarda yaşanan sorunlar kendisine anlatıldı. Başkan olunca bu sorunlarla hiç ilgilenmedi. Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı ancak Süleymancılar tarafından işletilen yurtlarda görev yapan Kur'an Kursu hocaları derslere alınmaz. Devlet memuru olan bu hocalara, ‘Derslere girmeyin, öğretmenler odasında durun’ denilir. Başkanlık müfettişleri defalarca bu konularla alakalı rapor tutup tekliflerini yazmıştır. Ancak yöneticiler bu teklifleri uygulamamıştır.”
Kaynak:Haber Merkezi