Hakkari tehlike altında: Uzmanlar 7 üzeri deprem bekliyor

Hakkari tehlike altında: Uzmanlar 7 üzeri deprem bekliyor
TMMOB Hakkari İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Evin Gezer, Hakkari'de 7 ve üzeri sarsıntılar üretebilecek bir fay hattı üzerinde olmasına rağmen şehrin depreme hazırlıklı olmadığını söyledi.Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na...

TMMOB Hakkari İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Evin Gezer, Hakkari'de 7 ve üzeri sarsıntılar üretebilecek bir fay hattı üzerinde olmasına rağmen şehrin depreme hazırlıklı olmadığını söyledi.

Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na deprem fay zonları üzerinde yer alan iller arasında Hakkari de var. Yüksekova yerleşimi ve çevresi, Türkiye’nin büyük deprem üretebilecek önemli sismik boşluklarından birisi olarak kabul edilen Yüksekova-Şemdinli fay zonu içerisinde yer alıyor. Yüksekova-Şemdinli fay zonu, Başkale fayı, Bitlis-Zagros bindirme kuşağı ve Salmas (İran) fay zonunun yakınlarında yer alıyor.

45 belde veya köy doğrudan fay zonu üstünde

Duvar'dan Evrim Deniz'in haberine göre TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası'nın, "Hakkari’nin Depremselliği" konulu 4 Mayıs 2021 tarihli raporunda Hakkari kent merkezi ile birlikte Şemdinli ilçe merkezi ve Hakkari’ye bağlı 45 belde veya köy doğrudan fay zonu üstüne oturduğu belirtiliyor. Rapor, aynı zamanda, Hakkari kent merkezi ile birlikte çok sayıda köy yerleşim alanının tarihsel dönemde çok büyük depremlerle yüz yüze kaldığı gerçeğini de hatırlatıyor.

İmar affı ile ruhsatlandırılmış binalar

Uzmanlar Hakkari'de 7 üzeri deprem bekliyor. Uzmanlar, ayrıca Hakkari’de konut kat sayısının dördü geçmemesi gerektiğini ifade ederek, şehir merkezinde dokuz katlı binaların inşa edildiğine ve bunların birçoğunun imar affı kapsamında ruhsatlandırıldığına dikkat çekiyorlar.

'Mikro bölgeleme çalışmalarının ivedilikle başlaması gerek'

TMMOB Hakkari İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Evin Gezer, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın 2021 yılında Hakkari’nin depremselliği üzerine yayınladığı raporun özelde Hakkari için hazırlandığını belirterek raporun tüm deprem bölgeleri için altlık olacak nitelikte olduğunu söyledi.

Gezer, "Bu rapor bizlere mikro bölgeleme çalışmalarının ivedilikle başlaması gerektiğini gösteriyor. Bunun, daha önce kent ölçeğinde yapılmış uluslararası uygulama örnekleri baz alınarak yapılması gerekiyor. Daha önce yapılmış olan mikro bölgeleme çalışmaları var fakat Hakkari’de henüz böyle bir çalışmanın olduğunu gösteren herhangi bir çalışma yok. Bunların gözden geçirilmesi ve gerekli yerlerin revize edilmesi gerekiyor. Bu çalışmalar kapsamında diri fayların yerinin yerleşime uygunluk açısından hassas olarak uluslararası ölçütlere göre belirlenmesi, deprem üretme potansiyellerinin etüdü için üzerlerinde paleosismoloji çalışmalarının yapılması, paleosismoloji çalışması yapılan alanlarda ise herhangi bir tartışmaya sebebiyet vermemek adına düzenlenen raporların mümkünse bir heyetin incelemesine tabi tutulması gerekmektedir" dedi.