Erdoğan'ın Başdanışmanı Uçum'dan '50+1' sözleri için geri adım

Erdoğan'ın Başdanışmanı Uçum'dan '50+1' sözleri için geri adım
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı Mehmet Uçum, “50+1 kuralının 'halkın ihtiyaçları'na göre düzenlenebileceğini” ifade ettiği sözlerine düzeltme getirdi. Uçum, “Bu açıklama yüzde 50+1 kuralının demokratik siyasetteki dönüştürücü gücüne işaret dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Kasım 2023’te Almanya dönüşünde, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50 artı 1 oy alan adayın seçilmesi sisteminin kaldırılabileceği sinyalini vermesinden sonra bu konuda tartışmalar sürüyor.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kabul edildiği referandum için kutlama mesajında 50+1 kuralının 'halkın ihtiyaçları'na göre düzenlenebileceğini söyleyen Erdoğan’ın Başdanışmanı Mehmet Uçum, gelen tepkiler sonrası yeni bir açıklama yaptı.

'Demokratik siyasetteki dönüştürücü gücüne işaret ediyor'

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Açıklamadan ‘yüzde 50+1’e ayar gelecek sinyali’ sonucunu ısrarla çıkarmaya çalışanlar boşuna uğraşmasınlar” diyen Uçum, “Tam tersine bu açıklama yüzde 50+1 kuralının demokratik siyasetteki dönüştürücü gücüne işaret ediyor ve bu kuralın toplumsal ve siyasal güvence normu olduğunu vurguluyor” dedi.

Uçum devamında şu ifadeleri kullandı:

“Siyaset zaman zaman yüzde 50+1 kuralını tartışmaya açsa bile, bu kural siyasetin değil halkın ihtiyaçlarına göre değerlendirilir. Böyle olunca da yüzde 50+1 kuralının halkın ihtiyaçları açısından devam etmesi gerektiği sonucuna ulaşılır.”

Bahçeli 50+1'e sahip çıkmıştı

Uçum'un 50+1 destek vermesi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sözlerini hatırlattı. Bahçeli “Milletvekili seçmiyoruz, cumhurbaşkanı seçiyoruz” diyerek 50+1’den taviz vermemiş, "MHP olarak dün ne demişsek bugün de aynı çizgide, aynı görüşteyiz” diye konuşmuştu.

İlgili Haberler