Hatay'da deprem mezarlığı kaydı: İnsanlar evlere nasıl güvenecek?

Hatay'da deprem mezarlığı kaydı: İnsanlar evlere nasıl güvenecek?
Hatay'da 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler için Reyhanlı yolu üzerine yapılan deprem mezarlığı, yağışlar nedeniyle çökmeye başladı. Hatay Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Özçelik, "Mezarlık teknik olarak en basit...
Hatay'da 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler için Reyhanlı yolu üzerine yapılan deprem mezarlığı, yağışlar nedeniyle çökmeye başladı. Hatay Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Özçelik, "Mezarlık teknik olarak en basit yapılardan biri. Mezarlık bile doğru yapılamamış. Daha mezarlığın kaydığı bir yerde insanlar binalara nasıl güvensin" diye konuştu.

6 Şubat depremlerinde yıkılan Hatay’da, depremde vefat edenler için Reyhanlı yolu üzerine deprem mezarlığı yapıldı. Depremin yıl dönümündeki yağışlar nedeniyle mezarlığın Asi Nehri'ne yakın tarafında çökmeler başladı.

Devam eden yağışlarla mezarlık duvarının bir kısmı yıkıldı. Yakınlarını ziyarete gelip kayan mezarlarla karşılaşanlar duruma hem şaşırdı hem üzüldü.

"Kayan mezarları görünce şok oldum"

Gazete Duvar'dan Burcu Özkaya Günaydın'ın haberine göre; babasının Van’dan Hatay’a geldiği misafirlikte depreme yakalandığını belirten bir kişi, babasının naaşını almaya gelene kadar bu mezarlığa gömüldüğünü, bir daha da çıkarmadıklarını belirterek, “Bir sene sonra babamı ziyarete geldim ve böyle bir durumla karşılaştım. Şok içindeyim, mezarlar kaymış. Belki de babamı isminin olduğu yerde başka biri vardır” dedi.

Kayan mezarlar iş makineleri ile düzeltilmeye çalışıldı. Toprağın yapısının gevşek olduğunu, aşırı yağış ve kayma ile bu durumun gerçekleştiğini söyleyen mezarlık görevlisi, hiçbir mezarın başka bir mezarla karışmadığını savundu.

Asi Nehri kenarında bir tarım arazisine yapılan mezarlık, Hatay Havaalanı, Hatay Yeni Devlet (Bölge) Hastanesi ile aynı tarım arazisi üzerinde yer alıyor. Depremlerde Hatay Havaalanı da Bölge Hastanesi de ağır hasar aldı ve kullanılamaz duruma geldi.

Havaalanını da hastaneyi de depremden önce yağışın yoğun olduğu zamanlarda her sene su basıyordu. 2007 yılında inşasına başlanan 2011 yılında faaliyete geçen havaalanının zemini yapıldığı dönemde de çok tartışıldı. Mimarlar Odası da dahil Hatay’da bu işin uzmanı herkes bölgenin havaalanına uygun olmadığını söyleyerek karşı çıktı.

"Böyle bir zemine yapı yapılacaksa, her ihtimal düşünülmelidir"

Hatay Mimarlar Odası Şube Başkanı Mustafa Özçelik, deprem mezarlığının yerinin yanlış olduğu için kaydığını, zamanla mezarlığın diğer bölgelerinde de çökmeler olma ihtimalin olduğunu vurguladı.

Mezarlığın yerinin kimin tarafından seçildiğini bilmediğini fakat bu toprağın yapısının depremden önce de depremden sonra da bilindiğine dikkat çeken Özçelik, “Bu topraklarda depremde yıkımın yaşandığı yerler.

Yumuşak, alüvyonlu toprak, tarım arazisi zaten. Buraya bir yapılaşma normal bir zemine yapılandan daha farklı bir teknikle yapılır fakat mezarlık da dahil normal bir zemin gibi yapılan tüm yapılaşmalar zamanla çökecek.

Bakın Hatay Havaalanı’nın otoparkında kot farkı var. Ana zemini iyileştirme yapıyorlar ama etrafı çöküyor. Zemin sorunlu. Böyle zemine bir yapı yapılacaksa çok farklı teknikler uygulanmalı, her ihtimal düşünülmelidir. Fore kazık dediğimiz bir yöntem var. Böyle zeminlerde kullanılır” dedi.

"Böyle bir zemine mezarlık yapıyorsanız klasik mezarlık yapamazsınız"

Şu durumda mezarlığın taşınmasının imkansız olduğunu, çökme ile ilgili geçici iyileştirme yapılabileceğini söyleyen Özçelik, “Bu zemine mezarlık yapılmaz değil ama böyle bir zemine mezarlık yapıyorsanız klasik mezarlık yapamazsınız. Zemin güçlendirilerek, her türlü kayma ve çökme düşünülerek yapılmalı. Alelacele yapıldığı ortada. Mezarlık teknik olarak en basit yapılardan. Mezarlık bile doğru yapılamamış. Diğer taraftan ise şehir yeniden imar ediliyor. Daha mezarlığın kaydığı bir yerde insanlar binalara nasıl güvensin?”