Hatay'da halk 'boykot' dedi: Katılım düştü, Lütfü Savaş kaybetti

Hatay'da halk 'boykot' dedi: Katılım düştü, Lütfü Savaş kaybetti
Hatay'da seçimlere katılım düştü, CHP Türkiye'de kazanırken Hatay'da neden kaybetti?İstanbul ve Ankara’dan sonra en merak edilen şehirlerden Hatay’da seçim çekişmeli geçti. Dün gece yarılarına kadar sayımın devam ettiği...
Hatay'da seçimlere katılım düştü, CHP Türkiye'de kazanırken Hatay'da neden kaybetti?

İstanbul ve Ankara’dan sonra en merak edilen şehirlerden Hatay’da seçim çekişmeli geçti. Dün gece yarılarına kadar sayımın devam ettiği kentte, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı AKP'nin adayı Mehmet Öntürk kazandı.

Dün gece Hatay’da tüm oyların toplandığı, İl Seçim Kurulu 23 Temmuz Mesleki Lisesi’nin önünde açıklama yapan CHP'nin adayı Lütfü Savaş, 33 bin geçersiz oy ve usulsüzlük olduğunu belirterek itiraz edeceklerinin açıkladı.

Gazete Duvar'dan Burcu Özkaya Günaydın, dün gece Hatay'da yaşananları anlattı.

Saat 00:01 civarında Hatay Büyükşehir, CHP’nin adayı Lütfü Savaş’ın aldığı duyuruldu, halka kutlamalar için EXPO alanına çağrı yapıldı.

Burada “Efsane Başkan Lütfü Savaş”, “Dik dur eğilme Hatay halkı seninle” sloganlarıyla Lütfü Savaş’ın sahne konuşması beklenirken, seçimde usulsüzlük olduğu söylenerek, EXPO alanındaki herkese oylara sahip çıkmak için İl Seçim’e gitme çağrısı yapıldı.

İl Seçim’in önüne sandık görevlileri, avukatlar dışında kimse alınmadı. Okulun aşağısına barikat çekildi, halk burada bekleyişini sürdürdü. Basın “sarı basın kartınız yok” gerekçesiyle önce İl Seçim’e alınmak istenmedi, ısrar üzerine alındı.

EXPO’daki kitlenin bir kısmı oyların toplandığı okulun önüne geldi. Burada sloganlarla tepkilerini dile getirdi. Bazı Hataylılar, AKP'nin rantı bırakmamak için hile yaptığını savundu.

Hatay’da ilk oy torbaları saat 22.00 sularında gelmeye başladı. 00:01’de Lütfü Savaş’ın kazandığı bilgisi paylaşıldığı süreçte kırsal oylar henüz gelmemişti, sayım devam ediyordu. Gece 02:00 sularında onlarca sandık görevlisi elindeki oy çuvalını teslim etmek için sıradaydı.

Lütfü Savaş: Usulsüzlük var, itiraz edeceğiz

Gece 04:00’de CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki ve Lütfü Savaş açıklama yaptı. İktidar partisini temsilcilerinin ne olduysa 01:30’dan sonra “kazandık” diye ortaya çıktığını söyleyen Lütfü Savaş, “168 sandıkta sekiz bin öndeyiz, nasıl kazandılar anlamış değiliz. Bu işin peşini bırakmayacağız, sandıkta kazandığımızı, adliyede kaybetmek istemiyoruz. İtirazımızı yapacağız, hakkımızı arayacağız, bu sadece bizim değil Hatay halkının hakkı” dedi.

CHP Türkiye'de kazandı, Hatay'da kaybetti

Peki, Türkiye’de seçimi kazanan CHP, Hatay’da neden kaybetti? Binlerce Hataylı 6 Şubat depreminin travmasını atlamadı hala yasını tutuyor. Depremde Lütfü Savaş tarafından yalnız bırakıldığını, 14 ayda hala sokakların, konteynerlerin, işyerlerinin su altında kaldığı Hatay’da hizmet alamadığını düşünen bir kesim Lütfü Savaş’a oy vermek istemedi. Ne Lütfü Savaş'a ne de AKP'ye oy vermek istemeyenler üçüncü yol arayışına girdi. Sol-sosyalist parti ve platformların öncülüğünde başlayan alternatif tartışmalar bir sonuca varamayınca her parti kendi adayını çıkardı ve platform dağıldı. Bu süreçte de Hatay halkı, aday ve partilere boğuldu, kimse "Hataylı ne istiyor” diye sormadı.

Defne'de TKP ikinci oldu

Her şeye rağmen üçüncü yol olarak görülen Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) adayı futbolcu Gökhan Zan’ın adının karıştığı rüşvet olayı halkta tepkiye yol açtı.

Hatay’da halkın CHP ve TİP tepkisi sandıkta kendini gösterdi. CHP’nin bir önceki seçimlerde yüzde 90 oyla belediye başkanı çıkardığı Defne’de CHP yüzde 45 oyla bıçak sırtında kazandı. Herkesin beklentisi Defne’de seçimin CHP-TİP arasında geçmesiydi ama öyle olmadı. Defne’de ikinci parti yüzde 38 oyla TKP’nin adayı Hizam Hasırcı oldu, TİP ise yüzde 5 oyda kaldı. CHP’nin bir başka kalesi olan Samandağ’da ise TİP çatısı altında seçime giren ittifakın adayı Emrah Karaçay kazandı.

Öte yandan 14 Mayıs seçimlerinde Türkiye’nin her tarafından oy kullanmaya gelen Hataylılar bu sene oy kullanmaya gelmedi. Hatay’da yaşayanların bir kısmı da sandığa gitmedi, yani bu seçim katılım oranı yarı yarıya düştü. CHP seçmeni büyükşehirde tepkisini sandığa gitmeyerek verdi.

Ayrıca sandığa giden seçmen de umutlu değildi, Hatay’da oy kullanan da kullanmayan da ‘kim gelirsen gelsin Hatay’da bir şey değişmeyeceği’ kanısındaydı.