Her ihtimalde kaybediyor

Her ihtimalde kaybediyor
Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi temmuz ayı araştırmasını yayınladı. 27 ilde 230 noktada 3040 panelist ile yapılan araştırmada temmuz ayı gündeminde öne çıkan konularla ilgili sorular yöneltildi.Erdoğan’a oy verir misiniz?“Önümüzdeki...

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi temmuz ayı araştırmasını yayınladı. 27 ilde 230 noktada 3040 panelist ile yapılan araştırmada temmuz ayı gündeminde öne çıkan konularla ilgili sorular yöneltildi.

Erdoğan’a oy verir misiniz?
“Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması durumunda Recep Tayyip Erdoğan’a oy verir misiniz?” sorusuna % 55 “Asla oy vermem”, % 33 “Kesinlikle oy veririm”, % 10 “Oy verebilirim de vermeyebilirim de” yanıtı verdi. % 2 ise oy kullanmayacağını söyledi.
Seçim ikinci tura kalırsa…
“Önümüzdeki pazar cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu yapılacak olsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mı muhalefet adayına mı oy verirsiniz?” diye de soruldu. “Muhalefet adayına oy veririm” diyenler % 50.5 oldu. “Recep Tayyip Erdoğan” diyenler % 35.6 oldu. Kararsızlar % 7.7, oy kullanmayacağını söyleyen % 4.8.
Seçmeli isimlerin hepsinde
muhalefet Erdoğan’ı geçiyor
“Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kalsa oyunuzu kime verirdiniz?” sorusu da gündemdeydi… Kemal Kılıçdaroğlu % 41 ile % 40.6 alan Erdoğan’ı geçti… Meral Akşener % 44.2 ile % 40.1 alan Erdoğan’ı geçti, Ekrem İmamoğlu % 48.5 ile % 39.2 alan Erdoğan’ı geçti. Mansur Yavaş % 52.8 ile % 36.6 alan Recep Tayyip Erdoğan’ı geçti.
‘Her durumda Erdoğan
kazanır’ diyen % 40.9
“Kendi oy verme davranışınız bir yana sizce önümüzdeki pazar cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak olsa seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan mı muhalefet adayı mı kazanır?” diye de soruldu. “Her durumda Recep Tayyip Erdoğan kazanır” diyenler % 40.9, “Doğru bir aday gösterirse muhalefet” diyenler %30.6, “Her durumda muhalefet” diyenler ise % 20.1 oldu. “Bilmiyorum” diyenler % 8.
Bu pazar seçim olsa…
“Bu pazar milletvekilliği seçimi olsa” sorusu seçmen tercihlerini ortaya koydu. AK Parti % 28.5, CHP %23.2, HDP % 7.5, MHP % 5.4, İYİ Parti % 10.8, Saadet % 0.6, Gelecek % 0.3, DEVA %1, Kararsız % 11.5.
Kararsızlar dağıtılınca
“Bu pazar milletvekilliği seçimi olsa” kararsızlar dağıtıldıktan sonra… AK Parti % 34.6, CHP %28.4, HDP % 9.2, MHP % 6.9, İYİ Parti % 14.3, Saadet % 0.8, Gelecek % 0.4, DEVA %1.4, TİP %0.7, Memleket %0.4, Diğer %2.9.
Cumhur mu, Millet mi?
“Önümüzdeki pazar milletvekili seçimi yapılacak olsa oyunuzu AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’na mı, CHP ve İyi Parti’den oluşan Millet İttifakı’na mı verirsiniz?” sorusu da soruldu. Cumhur İttifakı % 36.8, Millet İttifakı % 37.7, İttifak dışında bir parti (HDP, DEVA, Saadet, Gelecek, TİP vd.) % 14.9, “Oy kullanmayacağım” diyenler % 8.1…
Türkiye kötü yönetiliyor: % 58.3
“Sizce Türkiye nasıl yönetilmektedir?” sorusuna “Kötü yönetiliyor diyenler % 58.3, “İyi yönetilmektedir” diyenler % 23.3, “Ne iyi ne kötü” diyenler ise % 16.8 oldu.
Seçmen erken seçim istiyor
Seçimlerin erken yapılmasını isteyenler % 53.4, “Erken seçim yapılmasın” diyenler % 38.4, “Kararsızım” diyenler % 5.9 oldu.
Kimin kazanacağına dair…
“Kendi oy verme davranışınız bir yana sizce önümüzdeki pazar milletvekilliği seçimleri yapılacak olsa Meclis’te çoğunluğu Cumhur İttifakı mı, muhalefet mi kazanır?” diye soruldu. “Cumhur İttifakı kazanır” diyen % 40.6, “Muhalefet partileri kazanır” diyen % 43.6 oldu. Bilmiyorum/Cevap Yok diyenler de % 15.9.
En çok konuşulan,
en derin yaşanan sorun
Temmuz ayının en çok konuşulan konusu % 46.7 ile açık ara “Geçim sıkıntısı, hayat pahalılığı, işsizlik, ekonomik kriz, işlerin yavaşlaması vb” oldu. % 29 ile “Geçim sıkıntısı, hayat pahalılığı, işsizlik, ekonomik kriz, işlerin yavaşlaması vb” ikinci sırada yer aldı. “Günlük siyaset, parti liderlerinin/yöneticilerinin açıklamaları vb.” ise % 12.6 oldu.
Yangında ilk kurtarılacaklar…
Acil çözülmesi gereken sorun listesinde ise “Ekonomi kriz üretimsizlik” % 45.1 ile birinci sırada. “İşsizlik” 19.4 ile ikinci sırada. “Koronovirüs” 16.6 ile üçüncü sırada, “Enflasyon, geçim sıkıntısı” 11.6 ile dördüncü sırada. “Adaletsizlik, mahkemelerin hukuk dışı kararları” 9.4 ile beşinci sırada.
Her iki evden 1’inde iş arayan var
“Siz de dahil olmak üzere hanenizde iş arayan/işsiz var mı?” diye soruldu. % 51.2 “Evet”, % 48.7 “Hayır”.
Ödeyemediğiniz fatura oldu mu?
“Geçtiğimiz ay içinde ödeyemediğiniz bir faturanız ya da karşılayamadığınız zorunlu bir ihtiyacınız oldu mu?” diye soruldu. % 47.6 “Evet”, % 52.3 “Hayır” dedi.
İstanbul Sözleşmesi’ni
çoğunluk geri istiyor
“Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını onaylıyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 56’sı “Hayır” yanıtı verdi, yüzde 31.7 ise “Evet” dedi.
Bu soru sadece kadınlara sorulduğunda “Hayır”larda 2.4 puan artış oldu: Yüzde 58.4. Onaylayanlar ise 28.5’e düştü.
Kanal İstanbul’u isteyenler azınlıkta
“Kanal İstanbul’un yapılmasını destekliyor musunuz, yoksa karşı mı çıkıyorsunuz?” sorusuna yüzde 53.7 “Karşıyım”, yüzde 31.9 “Destekliyorum” yanıtı verdi.
‘Garantili müteahhitlere’
kamulaştırmaya onay
“Muhalefet tarafından dile getirilen geçiş/yolcu/hasta garantisi verilerek yapılan yol, köprü, havaalanı ve şehir hastanelerinin kamulaştırılması fikrini destekliyor musunuz?” sorusuna büyük bir çoğunlukla yüzde 64.9 “Destekliyorum” derken yüzde 27.1 kamulaştırmaya karşı çıktı.
‘Çoklu maaşa’
yurttaştan vize yok
“Sizce bürokratların birden fazla yerden maaş alması doğru bir uygulama mıdır? (Sadece haberdar olanlara sorulmuştur)” sorusu ezici bir çoğunlukla yüzde 93.7 “Hayır yanlış bir uygulama” dedi, yüzde 4.3’lük bir kitle de bürokratların birden fazla maaş almasına onay verdi.
Afganistan kararı doğru değil
“Türkiye’nin Afganistan’a asker gönderme ve Kabil Havaalanı’nın güvenliğinin sağlanarak işletilmesi görevini üstlenmesini doğru buluyor musunuz?” sorusu da soruldu. Yüzde 63.9 “Hayır doğru bulmuyorum” dedi, yüzde 26.2 ise “Evet” yanıtı verdi.
Muhalefete olumlama artıyor
“Son bir yılı düşündüğünüzde muhalefet partilerinin politikalarına/söylemlerine yönelik düşünceniz olumlu yönde mi yoksa olumsuz yönde mi değişti?” sorusuna “Olumlu yönde değişti” diyenlerin oranı % 41.9 oldu, “Olumsuz yönde değişti” diyenler % 35.3, “Herhangi bir değişiklik olmadı” diyenler % 17.6 oldu.
Muhalefet ekonomiyi
daha iyi yönetir
“Sizce iktidar mı yoksa muhalefet mi ekonomiyi daha iyi yönetir?” sorusu da soruldu.. % 42.4 “Muhalefet daha iyi yönetir”, % 33.5 “İktidar daha iyi yönetir”, % 10.4 “Hiçbiri”, % 6.5 ise “Kararsızım” dedi.
Hak-hukuk-adalet yok
“Sizce iktidar mı yoksa muhalefet mi demokratik düzenin, hak ve özgürlüklerin daha iyi korunmasını sağlar?” sorusunda da % 49.2 ile muhalefet öne çıktı. % 32.8 “İktidar” yanıtı verdi, % 6.8 “Hiçbiri” dedi.
Yaşam tarzına
muhalefet daha saygılı
“Sizce iktidar mı yoksa muhalefet mi herkesin yaşam tarzına daha fazla saygı gösterir?” diye soruldu. % 51.2 “Muhalefet” yanıtı verdi. % 35.3 “İktidar” dedi, % 3.9 “Hiçbiri” dedi, % 4.8 “Kararsız”.
Muhalefet iktidarı
daha iyi yönetir
“Sizce iktidar mı yoksa muhalefet mi Türkiye’yi daha iyi yönetir?” sorusuna % 47.1 “Muhalefet”, % 36.2 “İktidar” yanıtı verdi. % 6.4 “Hiçbiri”, % 5.5. ise kararsız.
İktidar değişirse
sosyal yardım azalmaz
“Sizce iktidar değişirse sosyal yardımlar azalır mı?” sorusuna % 55.7 “Hayır” dedi, % 31.8 “Evet”, % 12.5 ise cevap vermedi.
Başörtüsüne yasak getirilmez
“Sizce iktidar değişirse başörtülü kadınlara yeniden yasak getirilir mi?” sorusu da soruldu. % 69 “Hayır” dedi, % 25.9 ise “Evet”.